Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

ČINI DOBRO LJUDIMA KAO ŠTO JE ALLAH TEBI UČINIO!
Autor: Arsim Tarik Saliji
Objavljeno: 27. September 2018. 14:09:22

TARIK SALIJI: Budimo poput pčele koja bira i uzima najbolje i najkvalitetnije plodove, ali isto tako daje najbolje, najkvalitetnije i najkorisnije. Takvi bi trebali biti iskreni, dobri i najkorisniji članovi društva naše države od njih dolazi samo dobro i korisno. Oni su uvijek graditelji, a nikada rušitelji, uvijek aktivni, a ne pasivni, optimisti, a nikako pesimisti, altruisti, a ne egoisti.


U svakodnevnom susretu i razgovoru sa ljudima, bismo kazali da svaki pojedinac traga za dobro. Nažalost, to dobro je sve manje prisutno kod nas, osim dobrog jutra, dobar dan, neka vam je dobro: bilo to da se radi o školovanim ili neškolovanima, zaposlenima ili nezaposlenima, studentima ili učenicima, penzionerima ili radnicima, takozvanim bogatašima ili pak siromašnima. Zaključak razgovora je uvijek isti: kriminal, korupcija, nezaposlenost, sukob među političarima, nešto u ovoj državi, u ovome društvu, narodu, treba pod hitno mijenjati, jer dalje ovako više ne možemo.

Nažalost, svaki dan nas mediji ili dnevne novine, portali bombarduju sa svih strana crnom hronikom ili negativne vijesti koje slušamo i čitamo: da nema dobra, nema nade, sve što je mračno, strašno, zlo u svakom smislu, to je popularno i da niko ne valja u ovom društvu. Onda sve to utiče na psihu kod našeg običnog naroda, da je kriza u svakom pogledu i da nema boljeg za sutra.

Svako vrijeme ima svoje izazove, a izazov našeg vremena je biti od onih koji pozitivno misle, rade i govore o dobru. Mi ne samo da trebamo, već moramo biti izvor dobrote, ljubavi, nade, davanja, milosrđa, suosjećajnosti i svih drugih osobina koje krase čovjeka. Ono što činimo drugima to činimo sebi, to je jedini put koji nam može donijeti dobre rezultate, onda je to velika energija koja se širi i dotiče druge, to je ta istina i dobro koja je utkana u sam život.

Budimo poput pčele koja bira i uzima najbolje i najkvalitetnije plodove, ali isto tako daje najbolje, najkvalitetnije i najkorisnije. Takvi bi trebali biti iskreni, dobri i najkorisniji članovi društva naše države od njih dolazi samo dobro i korisno. Oni su uvijek graditelji, a nikada rušitelji, uvijek aktivni, a ne pasivni, optimisti, a nikako pesimisti, altruisti, a ne egoisti.

Poznati filozof Sokrat smatrao je da ljudski um treba biti usmjeren u činjenu dobra, koje će koristiti pojedincu i zajednici. Tvrdio je, da za ljudsku sreću nije dovoljno samo posjedovanje i stvaranje dobara, nego je uz vrlinu znanja, potrebno tim dobrima mudro upravljati.

Dobro je najveća moralna vrijednost i ljudska osobina koja odgovara biti čovjeka. Glavni uslov dobrog života i dužnost svakog čovjeka je čovječnost odnosno saradnja s drugim ljudima, ljubav, dijalog i poštovanje dostojanstva svakog čovjeka. Dobro kao jedan od glavnih etičkih pojmova je tumačeno s religijskog i filozofskog aspekta. Dakle, sve religije pozivaju da je Bog najveće dobro i činjenje dobra je put ka najvećem dobru.

Nažalost u ovom teškom vremenu, muslimani boluju od mnoge bolesti, ali većina tih bolesti su domaće infekcije. Moramo tražiti lijek za svoje bolesti u sebi samima, jer ga je tu jedino moguće naći. Lijek je u nama, u našem odnosu prema Bogu, u našem odnosu prema nama samima i u našem odnosu prema drugima. Ako smo svjesni svoje bolesti, onda smo obavezni da se liječimo, a lijek nam se nudi u Kur'anu Časnom, u suri Ali- Imran u 104 ajetu: Neka među vama jedna zajednica bude koja će dobru pozivati, čestitost i poštenje naređivati, a zlo zabranjivati! Eto, takvi su oni koji će uspjeti!

Musa, a.s., savjetovao je Karuna ovako: Čini dobro onako kao što je tebi dobra dao Allah! Nije poslušao, i ti si čuo kakav mu je bio kraj. Ako želiš da uživaš i na ovom i na onom svijetu, čini dobro ljudima kao što je Bog tebi učinio. Arapi kažu: Čini dobro, ali ne prigovaraj, i korist od toga vratiće se tebi! Znači: dijeli, ali ne traži zahvalnosti, jer će se korist od toga vratiti tebi.

Naš učitelj Allahov Poslanik, a.s., rekao je: „Požurite sa dobrim djelima, jer će se pojavljivati smutnje koje će nastupiti kao dijelovi mrkle noći, čovjek će osvanuti kao vjernik, a omrknuti kao nevjernik, ili će omrknuti kao vjernik, a osvanuti kao nevjernik, prodavat će svoju vjeru za dunjalučke stvari“.

Abdullah ibn Abbas r.a., rekao je: „Zaista dobro djelo donosi svjetlost u srcu, ljepotu na licu, snagu tijelu, prostranu opskrbu i ljubav u srcima stvorenja. I zaista hrđavo djelo donosi tamu u srcu, ružnoću na licu , slabost tijelu, manjak opskrbe i mržnju u srcima stvorenja“.

Šta zaista kazati poslije svega kazanog? Ništa drugo nego još jednom citirati kur'anske ajete iz poglavlja: Zemljetres – Az-Zilzal. „Onaj ko bude uradio koliko trun dobra vidjeće ga, a onaj ko bude uradio i koliko trun zla vidjeće ga“.Ostali prilozi:
» DAMIR NIKŠIĆ - KUKAVICA I DEZERTER
Elmedina Muftić | 19. February 2019 16:26
» "BORO, JA JESAM SRBIN, ALI ZA TEBE SAM UVIJEK BOSANAC"
Ajša Čišija | 19. February 2019 16:04
» CRNO-ZELENI PELIKAN, SA ZELENIM MASTILOM!
Mr. Milan Jovičić | 19. February 2019 15:29
» KOSTAJNIČKA NOĆ UŽASA
Ferhat Korajac | 15. February 2019 17:23
» PSIHIČKI GENOCID
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. February 2019 15:48
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
Mr. Milan Jovičić | 13. February 2019 14:00
» KAD GA MILJENKO JERGOVIĆ UPRSKA
Šemso Agović | 11. February 2019 19:51
» SRPSKI I SVJETSKI REVIZIONISTIČKI HOHŠTAPLERI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. February 2019 19:12
» RAZNORAZNE VIBRACIJE SA SVRHOM DOBIJANJA INFORMACIJE
Ajša Čišija | 11. February 2019 17:44
» RAZMISLI, ČOVJEČE!
Mehmed Meša Delić | 11. February 2019 17:02
» NAZIV ENTITETA REPUBLIKA SRPSKA JE NEODRŽIV
Prof. dr. Jusuf Mulić | 10. February 2019 15:26
» BOŠNJAČKA BORBA ZA IME, DOMOVINU I DOSTOJANSTVO
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 10. February 2019 00:36
» INZKO, ODLAZI SA POZICIJE VISOKOG PREDSTAVNIKA U BIH!
Džebrail Bajramović | 09. February 2019 20:25
» OD RAIFA DO VIZNIH BARIJERA: OD BOSNE S LJUBAVLJU KOSOVARIMA
Dr. Muljaim Kaćka | 08. February 2019 18:58
» TRADICIJE, JEZIK I UMJETNOST
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 06. February 2019 21:42
» MAKEDONIJA U NATO: ZORAN ZAEV JE PARADIGMA VELIKOG DRŽAVNIKA
Dženis Šaćirović | 06. February 2019 17:30
» SELMA, NE NAGINJI SE KROZ PENDŽER!
Mr. Milan Jovičić | 06. February 2019 17:14
» CRNA GORA U PARADOKSU RAZUMNOG KRIMINALIZOVANJA SVIJESTI
Hazbija Kalač | 05. February 2019 17:14
» PRINCIPI LJUDSKOG BRATSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. February 2019 20:25
» RUSIFIKACIJA UKRAJINE KULTURNI I IDENTITETSKI GENOCID
Božidar Proročić | 04. February 2019 16:55
Ostali prilozi istog autora:
» LIJEPA I RUŽNA RIJEČ
02. February 2018 17:36