Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

ČINI DOBRO LJUDIMA KAO ŠTO JE ALLAH TEBI UČINIO!
Autor: Arsim Tarik Saliji
Objavljeno: 27. September 2018. 14:09:22

TARIK SALIJI: Budimo poput pčele koja bira i uzima najbolje i najkvalitetnije plodove, ali isto tako daje najbolje, najkvalitetnije i najkorisnije. Takvi bi trebali biti iskreni, dobri i najkorisniji članovi društva naše države od njih dolazi samo dobro i korisno. Oni su uvijek graditelji, a nikada rušitelji, uvijek aktivni, a ne pasivni, optimisti, a nikako pesimisti, altruisti, a ne egoisti.


U svakodnevnom susretu i razgovoru sa ljudima, bismo kazali da svaki pojedinac traga za dobro. Nažalost, to dobro je sve manje prisutno kod nas, osim dobrog jutra, dobar dan, neka vam je dobro: bilo to da se radi o školovanim ili neškolovanima, zaposlenima ili nezaposlenima, studentima ili učenicima, penzionerima ili radnicima, takozvanim bogatašima ili pak siromašnima. Zaključak razgovora je uvijek isti: kriminal, korupcija, nezaposlenost, sukob među političarima, nešto u ovoj državi, u ovome društvu, narodu, treba pod hitno mijenjati, jer dalje ovako više ne možemo.

Nažalost, svaki dan nas mediji ili dnevne novine, portali bombarduju sa svih strana crnom hronikom ili negativne vijesti koje slušamo i čitamo: da nema dobra, nema nade, sve što je mračno, strašno, zlo u svakom smislu, to je popularno i da niko ne valja u ovom društvu. Onda sve to utiče na psihu kod našeg običnog naroda, da je kriza u svakom pogledu i da nema boljeg za sutra.

Svako vrijeme ima svoje izazove, a izazov našeg vremena je biti od onih koji pozitivno misle, rade i govore o dobru. Mi ne samo da trebamo, već moramo biti izvor dobrote, ljubavi, nade, davanja, milosrđa, suosjećajnosti i svih drugih osobina koje krase čovjeka. Ono što činimo drugima to činimo sebi, to je jedini put koji nam može donijeti dobre rezultate, onda je to velika energija koja se širi i dotiče druge, to je ta istina i dobro koja je utkana u sam život.

Budimo poput pčele koja bira i uzima najbolje i najkvalitetnije plodove, ali isto tako daje najbolje, najkvalitetnije i najkorisnije. Takvi bi trebali biti iskreni, dobri i najkorisniji članovi društva naše države od njih dolazi samo dobro i korisno. Oni su uvijek graditelji, a nikada rušitelji, uvijek aktivni, a ne pasivni, optimisti, a nikako pesimisti, altruisti, a ne egoisti.

Poznati filozof Sokrat smatrao je da ljudski um treba biti usmjeren u činjenu dobra, koje će koristiti pojedincu i zajednici. Tvrdio je, da za ljudsku sreću nije dovoljno samo posjedovanje i stvaranje dobara, nego je uz vrlinu znanja, potrebno tim dobrima mudro upravljati.

Dobro je najveća moralna vrijednost i ljudska osobina koja odgovara biti čovjeka. Glavni uslov dobrog života i dužnost svakog čovjeka je čovječnost odnosno saradnja s drugim ljudima, ljubav, dijalog i poštovanje dostojanstva svakog čovjeka. Dobro kao jedan od glavnih etičkih pojmova je tumačeno s religijskog i filozofskog aspekta. Dakle, sve religije pozivaju da je Bog najveće dobro i činjenje dobra je put ka najvećem dobru.

Nažalost u ovom teškom vremenu, muslimani boluju od mnoge bolesti, ali većina tih bolesti su domaće infekcije. Moramo tražiti lijek za svoje bolesti u sebi samima, jer ga je tu jedino moguće naći. Lijek je u nama, u našem odnosu prema Bogu, u našem odnosu prema nama samima i u našem odnosu prema drugima. Ako smo svjesni svoje bolesti, onda smo obavezni da se liječimo, a lijek nam se nudi u Kur'anu Časnom, u suri Ali- Imran u 104 ajetu: Neka među vama jedna zajednica bude koja će dobru pozivati, čestitost i poštenje naređivati, a zlo zabranjivati! Eto, takvi su oni koji će uspjeti!

Musa, a.s., savjetovao je Karuna ovako: Čini dobro onako kao što je tebi dobra dao Allah! Nije poslušao, i ti si čuo kakav mu je bio kraj. Ako želiš da uživaš i na ovom i na onom svijetu, čini dobro ljudima kao što je Bog tebi učinio. Arapi kažu: Čini dobro, ali ne prigovaraj, i korist od toga vratiće se tebi! Znači: dijeli, ali ne traži zahvalnosti, jer će se korist od toga vratiti tebi.

Naš učitelj Allahov Poslanik, a.s., rekao je: „Požurite sa dobrim djelima, jer će se pojavljivati smutnje koje će nastupiti kao dijelovi mrkle noći, čovjek će osvanuti kao vjernik, a omrknuti kao nevjernik, ili će omrknuti kao vjernik, a osvanuti kao nevjernik, prodavat će svoju vjeru za dunjalučke stvari“.

Abdullah ibn Abbas r.a., rekao je: „Zaista dobro djelo donosi svjetlost u srcu, ljepotu na licu, snagu tijelu, prostranu opskrbu i ljubav u srcima stvorenja. I zaista hrđavo djelo donosi tamu u srcu, ružnoću na licu , slabost tijelu, manjak opskrbe i mržnju u srcima stvorenja“.

Šta zaista kazati poslije svega kazanog? Ništa drugo nego još jednom citirati kur'anske ajete iz poglavlja: Zemljetres – Az-Zilzal. „Onaj ko bude uradio koliko trun dobra vidjeće ga, a onaj ko bude uradio i koliko trun zla vidjeće ga“.Ostali prilozi:
» NIJE SRAMNO PASTI, SRAMOTA JE NE DIĆI SE
Avdo Metjahić | 13. December 2018 18:37
» OD KOMŠIJSKE MILOŠTE DO MITA I KORUPCIJE
Zijad Bećirević | 13. December 2018 17:03
» POMENULO SE...
Fatih Hadžić | 11. December 2018 00:57
» OSLOBAĐANJE BOSNE OD DUHOVNOG KOLONIJALIZMA
Akademik dr. Ferid Muhić | 10. December 2018 21:18
» DEROGIRANJE DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Armin Čusto, dipl.iur. | 10. December 2018 20:18
» ZAR I TI PROFESORE, ŠAĆIR-BEŽE
Mr. Milan Jovičić | 10. December 2018 19:19
» MIJATOVIĆ JE ODGAJAN NA IDEOLOGIJI OCA NACIJE DOBRICE ĆOSIĆA
Elmedina Muftić | 10. December 2018 03:11
» NE SMIJEMO DOZVOLITI DA SE GAZI ČAST BOSANSKIH GENERALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. December 2018 13:08
» PADAJU SRPSKE OPTUŽBE PROTIV BOSANSKIH SINOVA, HEROJA I VITEZOVA
Mirsad Mahmutović | 06. December 2018 03:20
» APSOLUTNO SUPROTNO MIŠLJENJE
Ajša Čišija | 06. December 2018 02:16
» OPREZ - NJEMAČKI CERTIFIKATI U SANDŽAKU SU VEĆINOM FALSIFIKATI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. December 2018 20:54
» RAĐA SE NOVO JUTRO, BOSNO I HERCEGOVINO
Ibrahim Osmanbašić | 05. December 2018 16:43
» ZAKONSKI SUKOB INTERESA
Hakija Đozić | 02. December 2018 23:27
» NOVO RUKOVODSTVO SVJETSKE UNIJE ISLAMSKIH UČENJAKA
Dr. Ali Mohiuddin Al-QurraDaghi | 02. December 2018 15:17
» GOSPODINE HARADINAJ, IZUZMITE BOSNU IZ STOPOSTOTNE TAKSE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. December 2018 13:13
» ČAVKARICA, SEDAMDESET SEDAM GODINA ČEKANA POEMA
Said Šteta | 02. December 2018 12:57
» DIJASPORA U KOLIMATORU
Nedžad Ćeman | 02. December 2018 12:37
» KAKO SE DESIO POKUŠAJ CIJEPANJA DŽEMATA GRADAC
Kemal Toković | 30. November 2018 15:17
» PRIČA IZ BIHORA: MODERNIM SAOBRAĆAJNICAMA U BOLJU BUDUĆNOST
Dr. Šemsudin H. Hadrović | 29. November 2018 15:03
Ostali prilozi istog autora:
» LIJEPA I RUŽNA RIJEČ
02. February 2018 17:36