Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
Bavrska, Njemačka: „Religioznost - individualna, prirodna, normalna"
PENZBERG: „DANI OTVORENIH VRATA DŽAMIJA“
Procitaj komentar

Autor: Damir ef. Babajić
Objavljeno: 05. October 2018. 17:10:52
Džamija su posjetili brojni gosti iz politike, kulture, vjerskih zajednica kao i obični građani Penzberga i okolnih gradova. Procjenjuje se da je ovu džamiju taj dan posjetilo nekoliko stotina posjetilaca. Brojne aktivnosti od prezentacije vjerskog života do promocije knjiga. Sa manifestacije poslane jake poruke.Pod motom „Religioznost - individualna, prirodna, normalna" džamija u gradu Penzberg u njemačkoj pokraji Bavarske regije bila je domaćin "Dan otvorenih vrata džamija", te tom prilikom je ugostila velik broj posjetilaca grada i okoline. Vjernici u ovom gradu su izgradili novu džamiju, koja je po kazivanju mnogih jedna od najljepših džamija u Evropi.

Razumijevajući važnosti fenomena istine, pravde, mira, tolerancije i suživota sa drugim i drugačijima, 03. oktobra 2018. godine, više od hiljadu njemačkih džamija u raznim gradovima Njemačke otvorilo je svoja vrata za posjetioce nemuslimane u povodu manifestacije „Dani otvorenih vrata džamija“, koja se održava više od 20 godina, tačnije od 1997. godine. Svečanost je upriličena i u džematu Pemzberg, jednoj od 350 džamija Bavarske regije. Ova manifestacija za razliku od prošlih godina održava se pod motom „Religioznost - individualna, prirodna, normalna", ine sasvim slučajno da je ove godine akcenat stavljen baš na temu "religioznosti", jer muslimani žele iskazati spremnost za otvorenost, razumijevanje i solidarnost s Njemačkom. Kako smo mogli čuti ova manifestacija „Dani otvorenih vrata džamija“ održava se na dan ponovnog ujedinjenja, i da je to dobra prilika za ostvarivanje susreta, razmjene i upoznavanja drugog i drugačijeg, te prilika da se upozna muslimanska pluralnost i kulturna i civilizacijska raznolikost. Divno je bilo biti dio ove manifestacije na kojoj je poslana poruka da je Islam vjera istine, pravde i mira, vjera suživota i tolerancije. Islam je u biti vjera istine, pravde, mira, tolerancije i suživota sa drugim i drugačijima, vjera dijaloga i upoznavanja sa drugima koja afirmiše unapređenje dodirnih tačaka koje su svojstvene svim ljudima, te iznalazi rješenja koji će biti garant ostvarivanja mira i sigurnosti u životu na zemlji, istaknuto je.Džamiju u džematu Penzberg ovim povodom posjetilo je nekoliko stotina nemuslimana, znatno veći broj za razliku od prošlih godina. Manifestacija je obogaćena velikim brojem aktivnosti: kroz džamiju prodefilirao je veliki broj grupa koje su stručni vodiči upoznali s islamom i džamijom, njenim karakteristikama, od mektepske učionice, biblioteke, molitvenog prostora, do mimbere i mihrama. Ono što je izuzetno pozitivno jeste posjeta velikog broja mladih ljudi, koji su upoznali da je Islam vjera koja se zalaže za svijet različitih kultura i civilizacija, koje će se u svim segmentima djelovanja prožimati i potpomagati a sve za dobrobit svih ljudi na zemlji. Istaknuto je da je Muhammed a.s. bio utemeljitelj tih vrijednosti, da je on je Poslanik milosti čiji su sljedbenici nosili, kao što i dan danas nose, principe islama a da nema primjera prisile u njima da drugi prihvate Islam. Baš na tim primjerima i pozivima započeo je proces upoznavanja islamske kulture i civilizacije sa drugim velikim civilizacijama, koje je Poslanik unaprijedio i ukrasio univerzalnom bojom.

Manifestaciji su prisustvovali brojni gosti iz politike, gradskih vlasti, kulture, vjerskih zajednica kao i obični građani Penzberga i okolnih gradova. Svečanost je počela u 11 sati, kada je „nagrnuo“ veliki broj posjetilaca koji su podijeljeni u grupe a koje su vodili kvalitetni vodiči, pred klanjanje podne-namaza održana je prezentacija za sve prisutne, a nakon klanjanja podne-namaza održana je promocija knjige „Zeig mir doch was Mohammed Neues gebracht hat...“

("Pokaži šta je Muhammed novo sa sobom donio..") autora dr. Benjamin Idriz, imama džemata Penzberg. O knjizi je govorio autor, koji je istakao da mu je bio cilj naglasiti mirne, mudre i sveobuhvatne aspekte islama u ovoj knjizi hadisima Poslanika Muhammeda a.s., koji pozivaju na mir, razumijevanje i međusobno poštivanje. Jedna od osnovnih poruka knjige jeste tražiti utočište u svetim riječima radi mira, ljubaznosti, sreće i dobrobiti svih ljudskih bića.Nakon promocije knjige otvorena je diskusija, posjetitelji su bili i više nego radoznali.Gosti su poslije obišli džamijski prostor,razgledali unutrašnjost džamije, uživali u obilasku izloženih motiva i knjiga, upoznavanju s aktivnostima džematate razgovarali sa domaćinima.Poslije su gosti počašćeni raznim specijalitetima koje su za ovu priliku pripremile hanume džemata.Potrebne su nam ovakve i slične manifestacije, jer nude priliku svim nemuslimanima da posjete i bolje upoznaju islamske vjerske objekte, da saznaju više o islamu i drugim religijama uključujući zajedničke poruke ljubavi i saradnje iz Kur'ana, te nude mogućnost upoznavanja i druženja s različitim ljudima, zaključak je manifestacije. Iz džamije Penzberg poslana je jaka poruka suživota, mira i tolerancije, te koliko je islamska zajednica u Njemačkoj otvorena prema drugima i drugačijima, da u srcima muslimana kao i vjerskim institucijama ima mjesta za sve komšije drugih vjeroispovijesti,jer je to vrijednost čemu nas uči Islam-istakao je jedan od posjetilaca manifestacije.

Koliko je važna ova manifestacija govori i zainteresiranost najtiražnijih novina u Njemačkoj poput Merkur i Süddeutsche Zeitung, koji su svojim čitaocima prenijeli dešavanja sa manifestacije u najpozitivnijem svjetlu. Obzirom da je ova manifestacija izuzetno važna u Njemačkoj, pogotovo u vremenu kada raste pojava rasizma i islamofobije, i potreba za uspostavu povjerenja i dijaloga, važno je da se ovoj akciji priključi veći broj bosanskih džemata, što nažalost nije slučaj kod jednog manjeg broja džemata. Činjenica je da Bošnjaci uživaju posebnu simpatiju među ostalim muslimanima u Njemačkoj, stoga je potrebno da ova manifestacija „Dani otvorenih vrata džamije“ koja se održava svake godine 03. Oktobra uđe u obligatorni program bošnjačkih džemata.

Na kraju veliku zahvalnost izražavamo čovjeku koji sve to nosi na svojim plećima, čovjeku koji je ponajviše zaslužan za prihvaćenost islama i muslimana u ovim krajevima, za status vjerkih zajednica i objekata, koji neumorno radi na polju poboljšanja statusa muslimana i njegovog dostojanstva danas, dr. hfz. Benjamin ef. Idriz.

VRHOstali prilozi:
» HARMONIJA BOJA, JEDINSTVO KULTURA-DAN ALBANSKE ZASTAVE U DUHU EVROPSKIH VRIJEDNOSTI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 29. November 2023 20:19
» SANADIN VOLODER - NOVINARSKI PUT KROZ KULTURNU GEOGRAFIJU ZAPADNOG BALKANA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 27. November 2023 18:37
» NISAM JA BOLAN ODAVDE
Said Šteta | 22. November 2023 14:15
» GORDANA GANIĆ - IZMEĐU MIKROFONA I PERA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. November 2023 15:35
» MOJ UMMETE - NE OČAJAVAJ, ALLAHOVA JE ODUVIJEK I ZAUVIJEK BILA PRVA I ZADNJA - RIJEČ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. November 2023 15:22
» OSVRT NA ROMAN BALŠE BRKOVIĆA-AURORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 02. November 2023 13:22
» PRIKUPLJANE SREDSTAVA ZA IZGRADNJU “VIA FERRATA” U GREBAJAMA
Ruždija Radončić | 22. October 2023 17:36
» KONKURS ZA DODJELU STIPENDIJA ZA AKADEMSKU 2023/24 GODINU
Bošnjaci.Net | 12. October 2023 14:18
» ATVIJA KEROVIĆ - DIREKTOR "ALMANAHA" I BORAC ZA BOŠNJAČKI KULTURNI IDENTITET
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. October 2023 14:46
» VJERNICI SU SAMO BRAĆA
MINA | 06. October 2023 14:12
» DRUGA VEČE XLVI PLAVSKIH KNJIŽEVNIH SUSRETA I XXI LIKOVNE KOLONIJE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. October 2023 00:10
Ostali prilozi istog autora:
» MLADI SU PONOS DŽEMATA HIDAJE
08. June 2019 12:18
» ŠTA POSLIJE RAMAZANA?
27. May 2019 20:25
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif