Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

IZBORI U BIH - POKRADENI ILI PAD IZJALOVLJENIH POLITIČARA I STRANAKA
Autor: Ajša Čišija
Objavljeno: 19. October 2018. 17:10:40


AJŠA ČIŠIJA: Razočarana sam ponašanjem naših bosansko-hercegovačkih političkih, opozicionih stranaka. Začas oni entuzijazam, za koji glasove dobiše, zamijeniše za lična politička, osvetnički obojena, razračunavanja. Da su bar to od naroda sakrili, pa nam tako nadu u njihovu sposobnost da ponude prosperitet države, bar malo produžili. Ali, ne: prvo što su ponudili narodu je: "ja, pa ja, odlučiću". Kao da imaju i ti pojedinci - političari, a i stranke njihove, pravo da odlučuju u ime svoje. Zar njihovi glasači i njihovi osjećaji ne trebaju da budu to njihovo "JA"?! Ja kritikujem Bošnjake, a i svoj boansko-hercegovački korpus. Ne možemo mi imati karizmatičnog lidera, jer mi smo djetinjasti: hoćemo novu prodavnicu igračaka, pa da kroz njen izlog na igračke virimo. Mislimo da će nam igračka sama u ruke doći.
Niko nije brutalno pokraden na izborima u BiH. Ako je neko kriv što su nekim BH-a političarima, moćnicima Trampova soja i bogatstva, proračuni (čitaj: preračunavanja) izjalovljeni, onda su to glasači Bošnjaci. Da, da, baš Bošnjaci, jer zna se ko glasa za SBB. A SBB bi trebao znati zašto je na izborima prošao tako kako je prošao. Tu je kraj priče o prvom dijelu iz naslova ovog pisanja.

Što se tiče drugog dijela, na njemu se treba zadržati malo duže. Neophodno ga je započeti razjašnjenjem definicije socijaldemokratije, jer u SDP-u BiH je "udrobilo" komunizam i socijaldemokratiju. Današnja SDP nije SDP Mire Lazovića. Miro Lazović je zaista želio demokratiju koja je početkom 90-ih zaživjela u većinskom dijelu svijeta. U demokratiji svaki pojedinac ima pravo da misli, dakle, demokratija stimuliše formiranje različitih mišljenja, nešto u Voltaire stilu: "Ne sviđa mi se tvoje mišljenje, ali sam spreman da umrem za tvoje pravo da ga imaš". Baš po mjeri socijaldemokrata u razvijenim zemljama. Meni ova definicija skroz pokriva političko djelovanje našeg, bosanskohercegovačkog političara Mire Lazovića, ali ne i Nermina Nikšića. Ćak šta više i Bećirović i Magazinović, u nešto slabijem izdanju od Nikšića, mi liče na komuniste. A komunizam smo već iskusili, tačnije rečeno, socijalutopizam, te znamo kakve slobode smo u njemu imali i gdje nas je on odveo: pri prvoj šansi slobodne volje da dobije svoj izraz - direkt u rat 90-ih. Umjesto putem kojim sve pametne zemlje krenuše - ganjajući ljudska prava i slobode: slobodu vjere, slobodu izražavanja, slobodu štampe,... dobismo genocid i UZP. Zato mi, s pravom, bude teško, a i krivo, kad se nekadašnji SDS, HDZ i SDA stavljaju u isti koš. Tu pravde nimalo nema. Dvoje protiv države koja ih hrani, a jedno za državu koja ga hrani. Danas situacija nije ništa bolja po pitanju pravednog, ljudskog stava prema onima koji državu mrze i onom ko je voli. Zar mogu biti isto SNSD, HDZ i SDA u odnosu na državu BiH?! Neka svako stavi ruku na srce i odgovori sam sebi, ne mora drugi niko čuti: čuje Bog.

U DEMOKRATIJI svi ljudi, bez obzira na vjerska i druga opredjeljenja, jednako vrijede i imaju jednaka prava. Bez obzira na boju, rasu, porijeklo. Aršin isti svima. Čak su, i vjekovima jednonacionalne države, sa određenim, jednim, vjerskim predznakom (naprimjer: Švedska) odvojile vjeru od države, da bi istu ponovo uključile - zajedno sa drugim vjerskim zajednicama koje su u međuvremenu osnovane - pristizanjem novih stanovnika države (useljeničkih grupa). Tako dođe do toga da Bošnjačka Islamska zajednica ima potpisan ugovor sa državom Švedskom, ali ne i sa maticom državom svojom, u kojoj su muslimani većina. Tako je to s muslimanima Bosne i Hercegovine. U komunizmu nisu smjeli ni rođenom babi džennazu klanjati, ispratiti ga posljednji put - ako su imali člansku knjižicu SKJ. Da tako nije bilo, da je komunizam ostavio prostor vjeri, on bi opstao. Nije važno više. Bilo, pa prošlo. Potrošena ideologija.

U državi u kojoj je politički sistem, sistem upravljanja državom, PARLAMENTARIZAM - nema smetnje da ta država predstavlja jednu državnu cjelinu u kojoj je decentralizacija jako izražena. Sve smo mi to u BiH shvatili i reprezentativnu demokratiju nominalno prihvatili, ali ... tu je kraj priče. Kraj prije početka. Zašto je to tako?! Zato što su zasluge, u demokratiji, ono što se računa i što određuje uspjeh pojedinca. Nema korupcije, nema mita. Porez se državi uredno plaća. Čak i kladioničarske poslovnice ga još urednije od urednog plaćaju. Pričam o uređenom društvom. Zašto?! Zato što u nas u BiH ne možemo imati uređeno društvo, jer imamo političare koji se "prepucavaju", "kinje" jedni druge, kažnjavaju pobjedničke sranke (dakle, ne priznaju demokratski izabrane predstavnike naroda, sve zarad zadavanja niskih udaraca - kome? Odgovor je svakom znan. Ovaj put pričam prvenstveno o SDA, ali i o SNSD. Ma koliko neko od nas bio nezadovoljan ishodom glasanja na demokratskim izborima, dužnost mu je da to demokratski, hoću reći ljudski, prihvati. Ja u RS-u nemam pravo nikad glasati ni za Bošnjaka, ni za hrvata kad je u pitanju glasački listić za Predsjedništtvo BiH. Samo Srbin može biti izabran. Je li to pravedno?! Naravno da nije, ali situacija je takva i valja je prihvatiti. Druga je stvar raditi na tome da tako ne ostane, ali dotle valja meni prihvatiti tu nepravdu političkog upravljanja BH-a entitetom RS. Dakle, Milorad Dodik i Željka Cvijanović predstavljaju volju dijela građana Bosne i Hercegovine među kojim sam i ja. Ja nisam mogla glasati ni za Komšića, ni za Bećirovića, ni za Džaferovića, ... ni za kog osim Dodika i Ivanića. Da li mislite da je moje demokratsko pravo zadovoljeno?!

Razočarana sam ponašanjem naših bosansko-hercegovačkih političkih, opozicionih stranaka. Začas oni entuzijazam, za koji glasove dobiše, zamijeniše za lična politička, osvetnički obojena, razračunavanja. Da su bar to od naroda sakrili, pa nam tako nadu u njihovu sposobnost da ponude prosperitet države, bar malo produžili. Ali, ne: prvo što su ponudili narodu je: "ja, pa ja, odlučiću". Kao da imaju i ti pojedinci - političari, a i stranke njihove, pravo da odlučuju u ime svoje. Zar njihovi glasači i njihovi osjećaji ne trebaju da budu to njihovo "JA"?! Ja kritikujem Bošnjake, a i svoj boansko-hercegovački korpus. Ne možemo mi imati karizmatičnog lidera, jer mi smo djetinjasti: hoćemo novu prodavnicu igračaka, pa da kroz njen izlog na igračke virimo. Mislimo da će nam igračka sama u ruke doći. Valja nekome zaraditi novac da se igračka i plati. Tako i ručak. I cipele. I struja. I internet. I ... Eh, ja "drvlje i kamenje" na političare. A na koncu, nisu oni krivi: kakav narod, takve mu i vođe!!! Daleko smo mi od "zlatnog reza". Meni su se moji Bošnjaci, oni od nas koji između redova ne znaju čitati - iako to, očigledno, nije teško znati, plaho zamjerili.

Gospodine Miro Lazoviću, oprostite mi! Pisala sam o lideru SDP-a i o kandidatima te stranke: za člana Predsjedništva i za državni Parlament BiH. Pisala sam, i ružila sam. Ružila sam ponajviše Nermina Nikšića. Ružila sam stranku u kojoj si i ti.

Čudna je ova moja današnja spoznaja, koju sam od ranije o vašem poštenom djelovanju imala, skroz je s uma smetnula, da bi mi se ona ponovo u sjećanje vratila: ona je davnih ratnih i poratnih godina glasila ovako: (Miro Lazović) Pravi insan, istinski patriota. Sin domovine svoje. Heroj ljudstva, riječi istine. GOSPODIN.

Pitam se zašto sam vas zaboravila?! Zašto, kad sam neke vaše citate i napamet znala?! Gdje ste se to vi bili sklonili, i zašto se uvijek, ali baš uvijek vratite - i u pravo vrijeme podsjetite ljude na sebe. Drag ste vi čovjek. Ne zato što ste SDP-ovac, nego zato što ste čovjek koji uvijek situaciju kritički osmotri - a vaš kritički osvrt uvijek obuhvati istinsko, suštinsko stanje u našoj BiH.

Vi ne zadajete nikom niske političke udarce, a trebali bi vam mnogi po savjet doći što se tiče razumnog rasuđivanja. Po meni ste vi veliki čovjek. Onaj što je od malograđanštine daleko. Vi ste čovjek, i to ljudi, jednostavno, vide. Vi bi mogli pomoći ljudima još, vi bi mogli sad, isto kao nekad, utjecati na politički pravac države. Vi to znate, i možete, i vama treba vjerovati. Očekujemo vas!

Gospodin Lazović se zalagao za građansku državu već 90-ih. On je jedan od malo ljudi čija se etika obaveze i etika morala uvijek "odmarala" na istinskim, i kao takvim, u kontinuitetu - istim temeljima. Ne mogu, a da ga ne citiram: "Brzina često nije dobar saveznik u politici."; "Druge političke partije ne smijemo smatrati neprijateljima, već političkim konkurentima. Izuzetak su one stranke i partije koje negiraju Bosnu i Hercegovinu".

Hvala vam gospodine Lazoviću što volite svoju i moju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Hvala vam što niste čovjekomrzac. Niste ljudstvomrzac. Vi ste iskren SOCIJALDEMOKRATA, aja sam iskren VJERNIK. Blizina nas dijeli. Nadam se da čitanje između redova sadrži odgovore na sva pitanja koja su važna za napredak naše zemlje: na ekonomskom i svakom drugom planu.

SDA je dobila svoju lekciju, zbog grešaka od ranije, a i danas. Pričam o korupciji u vlasti, ali nje ima i u svim drugim strankama. Sad su druge stranke i partije na redu. Svaka ponaosob. Onako fino, demokratski. Ne "skutorski" navaliti, i ne toliko izričito nasilno, i kao takvo - bespravno, kao što se navalilo na SDA, dugi niz godina. Čovjek dobije utisak da su se sve urotničke snage udružile da je unište. Samo nju, i ni jednu drugu stranku. Bez argumentovanog obrazlaganja, kritičkog osvrta na njen rad (i mogućnosti (okolnosti) u datom momentu), na njene propuste. Bilo je i uspjeha. Ne vidim ja neku drugu stranku koja je bila na vlasti da je šta više ostvarila, jedino one stranke koje su imale za cilj opstrukcije u BiH. Dakle, uspješne opstrukcije u vlasti i na razvojnom putu BiH. Tu mislim na SNSD i HDZ. Ali, i ta ideja opstrukcije vlasti na državnom nivou je POTROŠENA.Ostali prilozi:
» ZA ILUMINACIJU POMRAČENOG UMA ŽELJKA IVANKOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. August 2020 03:03
» SRBIJA JE BOLESNIK NA BALKANU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. August 2020 15:28
» MOJ OMAŽ BRATU SALKI BUKVAREVIĆU - BIO JE DRAG DRUG I POUZDAN PRIJATELJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 13:34
» PITANJA KOMŠIĆU, SALKIĆU I BOŠNJACIMA/BOSANCIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2020 15:14
» TIMUR NUMIĆ (1946-2020): BIO JE LICE I OBRAZ SARAJEVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2020 15:41
» SVA BOL SVIJETA U DVIJE RIJEČI: HAVA TATAREVIĆ
Esad Krcić | 24. July 2020 03:10
» SRPSKO ORUŽJE U RUKAMA JERMENA
Božidar Proročić | 22. July 2020 15:09
» MOJ OMAŽ MENSURU BRDARU: BIO JE JEDAN MEĐU NAMA ZA SVE NAS
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. July 2020 14:13
» HADŽIFACE I KONSTRUKTOR GENOCIDNE TVOREVINE ĐOKANOVIĆ
Elmedina Muftić | 19. July 2020 23:51
» AZERBEJDŽAN U OČIMA SVJETSKE ZAJEDNICE
Fuad Huseynzad i Božidar Proročić | 18. July 2020 15:09
» O AJA SOFIJI - SAMO ZA LJUDE OTVORENOG DUHA, UMA I SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. July 2020 16:26
» MIRSAD RASTODER - BIHORAC KOSMOPOLITSKOG DUHA
Božidar Proročić | 15. July 2020 15:01
» NAPAD JERMENIJE NA AZERBEJDŽAN JEDNOSTRANI AKT PROVOKACIJE
Božidar Proročić | 13. July 2020 17:59
» MOJA BOSANSKA DUŠA PIŠE ZA ŠEHIDE – ŽRTVE GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2020 18:07
» ALEKSANDAR VUČIĆ JAHAČ APOKALIPSE U ČETIRI ČINA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2020 20:44
Ostali prilozi istog autora:
» "KRIVA ŽENA" K'O "KRIVA DRINA"
15. September 2019 15:19
» KORAK PO KORAK
09. September 2019 20:52
» DODIKOVI KONTRADIKTORNI SUDOVI
08. September 2019 11:51
» SPARINA PRED POVJETARAC
05. September 2019 14:50
» JEDINA POSTOJANA LJUBAV
02. August 2019 06:37
» SENADE, SENADE, UGURSUZE!
11. June 2019 16:37
» GORNJA BRAVA O.S. BIH
22. May 2019 14:59
» AHILOVA PETA RS-A
17. May 2019 00:06
» CVIJANOVIĆKA I 9. JANUAR
03. April 2019 20:33