Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Rožaje - Podgorica
HUSOVIĆ (BS): NE ODUSTAJEMO OD POLUMJESECA NA ZASTAVI, ALI NEĆEMO DA UCJENJUJEMO
Autor: Vijesti.me
Objavljeno: 24. October 2018. 20:10:00


Potpredsjednik Vlade i predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović preporučio je članovima svoje partije i svim građanima da “poštuju Ustav i zakone Crne Gore kako bi se izbjegle neprijatnosti”.

Husović je kazao da njegova partija u stranačkim dokumentima ima zapisano da bi polumjesec trebalo da bude dio državnih simbola i da od toga ne odustaje, ali i da time neće ucjenjivati koalicione partnere.

"Prepročujem članovima BS i svim građanima Crne Gore da poštuju Ustav i zakone kako bi se izbjegle neprijatnosti u vezi Zakona o državnim simbolima", rekao je on u Skupštini odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića.

Knežević je u pitanju koje je postavio Husoviću na premijerskom satu, podsjetio da je dio delagata BS-a na stranačkom kongresu sjedio tokom intoniranja himne kao da je ta stranka tražila izmjene državnog grba.

Vladinim Predlogom Izmjenama Zakona o državnim simbolima predviđene su visoke kazne, ali Skupština još nije glasala o njemu.

"Da li biste podržali inicijativu kojom bi Kurdi ili Srbi/Crnogorci tražili skidanje polumjeseca i zvijezde sa zastave Turske", naveo je Knežević u poslaničkom pitanju.

U ustavnoj preambuli piše, citirao je Husović, da su građani Crne Gore različitih nacionalnosti privrženi demokratskoj Crnoj Gori.

On je objasnio da Ustav državu ne definiše kao hrišćansku već građansku i da se u njemu ne pominju obilježja.

"Dodavanjem polumjeseca koji je simbol islama dokazujemo da je država građanska, da smo sazreli kao multietnička Crna Gora", rekao je Husović.

On je objasnio da BS od osnivanja ima pitanja promjene državnih simbola i da su ta “nastajanja stalna”.

"Ova inicijativa nije naš poliitčki hir, već je sadržana u našim partijskim dokumentima,” rekao je lider BS-a.

On tvrdi da se time ne ucijenjuje koalicioni partner jer priča nije aktuelizovana 2016., kada je njihov podrška bila neophodna za formiranje Vlade.

"Mi želimo društveni konsenzus oko ovoga,” rekao je Husović u Skupštini. (Mila Radulović, Vijesti.me)Ostali prilozi:
» KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ SASTALI SE SA LAJČÁKOM
Bošnjaci.Net | 19. June 2021 14:47
» "MUSLIMANSKE REZOLUCIJE" OBJAVLJENE NA ENGLESKOM JEZIKU
Anadolu Agency (AA) | 19. June 2021 12:31
Ostali prilozi istog autora: