Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Mevludin Halilović komesar MUP-a KS:
ČINIMO SVE DA SE PRONAĐU UBICE POLICAJACA
Autor: AA
Objavljeno: 27. October 2018. 15:10:57


U ponedjeljak "Skup podrške policiji Kantona Sarajevo"U glavnom gradu Bosne i Hercegovine će u ponedjeljak, 29. oktobra, biti organizovan “Skup podrške policiji Kantona Sarajevo”, povodom jučerašnjeg ubistva dvojice policajaca u sarajevskom naselju Alipašino Polje, javlja Anadolu Agency (AA).
Organizator okupljanja građana je Bosanskohercegovačko kulturno društvo "Val", iz kojeg su pozvali i sve druge nevladine organizacije i udruženja, bez obzira na djelatnost, da se pridruže i podrže skup, te na taj način animiraju sve građane.
Skup je planiran za ponedjeljak 29. oktobra, u Parku ubijene djece Sarajeva, sa početkom u 18.00 sati.
Organizatori naglašavaju kako je veoma bitno u ovim trenucima pružiti podršku policiji Kantona Sarajevo, te poručuju kako je Park ubijene djece Sarajeva odabran kao mjesto okupljanja iz razloga što su ovi službenici sigurno u ratnom periodu bili mladi ljudi koji su voljeli svoju zemlju, a toliko godina nakon najgorih dešavanja u njoj su dali život "na jedan jako nehuman i hladnokrvan način".
"Okupljanje je i apel vlastima da dopusti policiji veće ovlasti, te da učini promjene kojima bi policija bila sigurnija u svrsi pravilnog ostvarenja zaštite građana i njihove imovine", navedeno je na stranici Udruženja "Val".
U oružanom napadu jučer rano ujutro na Alipašinom Polju jedan policajac je ubijen na licu mjestu, dok je drugi sa teškim povredama glave prevezen na Kliničko-univerzitetski centar Sarajevo. Iako su se ljekari KCUS-a više sati borili za život drugog policajca, nažalost, on je preminuo.
Mevludin Halilović, policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad, istakao je da je sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo jučerašnjim ubistvom dvojice policajca u naselju Alipašino Polje narušena, ali da u saradnji sa svim sigurnosnim agencijama tragaju za počiniocima, kako ga je nazvao, tog gnusnog zločina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Halilović je kazao i da problem sa krađom automobila na području Kantona Sarajevo traje još od 1996. godine te da su oni upozoravali da se ta djela moraju okvalifikovati kao organizovani kriminal i da nadležan bude Sud BiH i ostali državni organi. Dodao je i da je neophodna bolja saradnja između sigurnosnih agencija, koja je prema njegovim riječima prvi put realizovana jučer nakon ubistva policajaca.

“Problem teških krađa motornih vozila u Kantonu Sarajevo je statistički smanjen, ali nije riješen. Do jučer nismo imali adekvatnu saradnju sa svim policijskim agencijama. Jučer smo naišli na punu saradnju sa MUP-om RS, SIPA-om, FUP-om i Graničnom policijom BiH. Međutim, ovaj problem, ukoliko ne bude nastavljena saradnja, kao u posljednja 24 sata, neće biti riješen. Jer, MUP KS-a problem sa organizovanim kriminalom ne može riješiti parcijalno. Statistički imamo smanjenje krađa vozila, ali imamo povećanje broja napada na policijske službenike, pogotovo uz upotrebu vatrenog oružja, 2016. imali tri slučaja napada na policijske službenike uz upotrebu vatrenog oružja, 2017. tri slučaja, 2018. zaključno sa zadnjim slučajem imali smo četiri“, rekao je Halilović.

Naveo je da je Kantonalno tužilaštvo formiralo tim koji vodi predmet ubistva dva policajca i da su uključene sve policijske agencije.

“Do sada smo obradili više lica sa prostora Istočnog Sarajeva. Te aktivnosti nastavljaju se i danas. U toku su pretresi na području Pala i Istočnog Sarajeva na šest lokacija. Angažovan je veći broj policijskih službenika iz MUP-a RS, MUP-a KS i iz Državne agencije za istrage. Uprava policije MUP-a KS je stanje podigla na najviši nivo. Uveli smo i promjenu radnog vremena u cilju pokrivanja cijelog prostora Kantona Sarajevo. Prostor se intenzivno pretražuje. Nastojimo doći do podataka o licima i izvršiocima ovog djela. O istrazi ne mogu govoriti, ali mogu reći da je više lica privedeno, da se s njima radi, da su u toku pretresti i da se traže predmeti koji su poslužili za izvršenje ovog djela“, naglasio je Halilović.

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad kazao je da po njegovom mišljenju Općinsko vijeće predstavlja sve građane općine u kojoj se desilo ubistvo dva policajca, koje je ukupno treće u posljednjih pet godina.

“Mislim da bi otprilike u tri pravca trebala da bude uloga Općinskog vijeća Novi Grad koje će u ime građana zahtijevati određene stvari kada je sigurnosna situacija u pitanju. Prije svega mislim da je MUP KS na neki način ostavljen sam u ovom poslu. Po definiciji ovo bi trebao da bude posao državnih policijskih agencija, bilo da se radi o organizovanom kriminalu, bilo da se radi o terorizmu“, naglasio je Efendić.

Očekuje se da će nakon diskusije Općinsko vijeće Novi Grad donijeti određene zaključke u cilju poboljšanja sigurnosne situacije na području Općine Novi Grad.Ostali prilozi:
» INSTRUKCIJA O KLANJANJU BAJRAM-NAMAZA
MINA | 22. May 2020 01:49
» SJEĆANJE NA 42 UBIJENA BOŠNJAKA
AA | 21. May 2020 15:19
Ostali prilozi istog autora: