Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Humanost i solidarnost
BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA IZGRADILA TRI KUĆE ZA PORODICE U VOJNOM SELU, RŽANICI I BOGAJIĆU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 29. October 2018. 00:10:11


Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) od februara do maja 2018. godine, organzirala je niz značajnih donatorskih akcija s namjerom da pomognu i olakšaju socijalno ugroženim građanima Plava kojima su u zemljotresu, koji je u januaru 2018.godine pogodio šire područje CG, oštećene porodične kuće, nakon čega su nesigurne i opasne po život za živjeti u njima.

U donatorskim akcijama Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije odazvali su se oni koji prate naš rad i imaju veliko povjerenje, i po ko zna koji put iskazali svoju humanost i solidarnost. Pored članova BANA u akciji su sudjelovali simpatizeri i aktivisti, biznismeni, odnosno Plavljani, Gusinjani, Rožajci, Bihorci, Pazarci kao i drugih gradova Sandžak, te Bošnjaci iz BiH i Kosova koji žive u New Yorku. Ovo je pokazatelj, Bošnjaci ma gdje živjeli vode brigu za svoje sunarodnike i sugrađane.

Za kratko vrijeme u ovim akcijama sakupljena su sredstva za izgradnju dvije kuće, po svim standardima i sistemu “Ključ u ruke”, tj. za kuću Omera Markišića u Vojnom Selu i Rama Ujkića u Ržanici. Također je obezbijeđen dio sredstava za izgradnju nove kuće porodici Zećka H. Canovića u Bogajiću. Sve tri kuće su na području Općine Plav.


ZEMLJOTRES U PLAVU


Podsjećamo da je u toku mjeseca januara 2018., bilo više jakih zemljotresa koji su izazvali veliku paniku u Plavu, Gusinju, Andrijevici, Beranama, Rožajama, Bijelom Polju. Zemljotres se osjetio i na području glavnog grada Crne Gore, Podgorici, kao i u gradovima na primorju.

Epicentar zemljotresa se dogodio na planini Visitor, što je najdramatičnije bilo u općinama Plavu i Gusinju. Građani, posebno u ova dva mjesta, bili su u panici, u više navrata radi sigurnosti napuštali su stanove, kuće i druge objekte u kojima su se nalazili.

Konkretno vezano za ovu informaciju, na svu sreću u Plavu nije bilo povrijeđenih i stradalih, ali su zabilježena oštećenja više od holjadu stambenih objekata, posebno starijih porodičnih kuća. Radi se o dobro napucalim zidovima, stepeništima, krovnim konstukcijama i izlomljenom krovnom crijepu, oštećenjima i rušenju dimnjaka...

Po stepenu oštećenja objekata, odvajale su se tri kuće na području plavske općine, zbog starosti i obimu oštećenja nisu bezbjedne za život u njima.
Prema informacijama koje su proslijeđene Bošnjačko-američkoj nacionalnoj asocijaciji, naglašeno je da u sljedećim porodičnim kućama kritično je živjeti: Zećka H. Canovića u Bogajiću, Omera Markišića u Vojnom Selu i Rama Ujkića u Ržanici kod Murine.
Radi se o višečlanim porodicama sa maloljetnom djecom, kao i starijim bolesnim članovima. Svima njima je bila neophodna hitna pomoć, zbrinjavanje i izgradnja krova nad glavom. Poznato je da su zime u Plavu duge i jako hladne, ali i zna napadati veliki snijeg. Svaki ostanak u oštećenim kućama, pored toga što bi bio nemoguć, bio bi rizičan po život svih članova porodice.


AKCIJA ZA IZGRADNJU KUĆE
ZA PORODICU ZEĆKA H. CANOVIĆA U BOGAJIĆU
STARA I NOVA KUĆA


S obzirom na alamratne vijesti koje su dolazile iz Plava, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) je krajem februara 2018., pokrenula akciju prikupljanja sredstava za izgradnju kuće za porodicu Zećka H. Canovića. Koordinator akcije je bio dr. Mersim Ziljkić. U blic akciji prikupljeno je $13,035.00.
Sa ovim prikupljenim sredstvima Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija je samo jednim dijelom participirala u izgradnji nove porodične kuće.


PREDSTAVNICI BANA NAKON URUČIVANJA SREDSTAVA ZA IZVOĐENJE RADOVA
Sakupljena sredstva za porodicu Zećka H. Canovića, u ime Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije uručio je predsjednik Muharem Purišić. Sredstva za građevinske poslove uručena su Esadu H. Canoviću uz prisustvo Šeka Šabovića, predsjednika Odbora Islamske zajednice Plav, Mehrudina Meha Ziljkića i Bekrije Beka Canovića.

Porodica Canović je već uselila u topli dom. Ostali su još neki radovi na kući koji će naknadno biti urađeni.


AKCIJA ZA IZGRADNJU KUĆE
ZA PORODICU OMERA MARKIŠIĆA U VOJNOM SELU
NOVA KUĆA PORODICE MARKIŠIĆ


Krajem marta mjeseca BANA je pokrenula akciju za izgradnju porodične kuće Omera Markišića, po sistemu “Ključ u ruke”. Akcijom je također koordinirao dr. Mersim Ziljkić.
Nakon uspješne donatorske akcije, 3. maja 2018. godine u ime BANA dr. Adonis Miljuš, uz prisustvo predstavnika Imama Medžlisa IZ - Plav, mr. Mersida ef. Halilovića – imam Stare džamije i mr. Muhameda ef. Cecunjanina – imam Šabovića džamije, te vlasnika kuće Omera Markišića i njegovog rođaka Bajrama Markišića, uručena su sredstva izvođaču radova.

Sve razgovore sa izvođačem radova Zejnelom Morina, vlasnikom građevinske firme “Morina” ugovorio je koordininator dr. Mersim Ziljkić. Sredstva su uručena i radovi na izgradnji kuće su počeli po predviđenom planu. Kako su radovi napredovali tako su isplaćivana novčana sredstva. Pohvalno je istaći da je u potpunosti i obostrano ispoštovan dogovor, te sve pojedinosti do samog završetka izgradnje porodične kuće, tako da je šestočlana porodica Omera Markišića sada u novoj i toploj kući.


STARA KUĆA


Četvero Omerove djece imaju četiri spavaće sobe, tu je i dnevni boravak, kuhinja, dva kupatila i dvije prostorije za ostavku i terasa.
Dogovorena cijena od 25.000,00 €ura, za rekonstrukciju i dogradnju radova po principu ,,Ključ u ruke”, isplaćena je u cjelosti i radovi su završeni u rekordnom roku!
Pored građevniskih poslova, domaćinstvo je opremljeno modernom bijelom tehnikom: zamrzivač, frižider i mašina za pranje veša. Zatim potrebne sanitarije u dva kupatila i kuhinji.
Sa ovom akcijom naši dobrotvori na čelu sa Bošnjačko-američkom nacionalnom asocijacijom stabolizovali su i obezbijedili normalan život porodici Omera Markišića u Vojnom selu kod Plava.


AKCIJA ZA IZGRADNJU KUĆE
ZA PORODICU RAMA UJKIĆA U RŽANICI
NOVA I STARA KUĆA PORODICE UJKIĆ


Krajem aprila 2018., BANA je pokrenula akciju za prikupljanje sredstava za izgradnju kuće porodici Rama Ujkića. Akcijom je koordinirao hadži Smajle Sadanović uz asistenciju Aide Šarkinović, blagajnica BANA.
U ime BANA koordinator Srdanović potpisao je ugovor sa Almirom Dreškovićem, vlasnikom građevinske firme “Vatan” iz Plava, za izgradnju nove kuće po principu “Ključ u ruke”, pogodbena cijena u visini $27.000.
Humanost i solidarnost je neupitna kod članova bošnjačke dijaspore kako u New Yorku tako i gradovima okolnih američkih saveznih država.
U akciji su se uključili pojedinci i iz samog Plava.


KOORDINATOR SRDANOVIĆ SA SUPRUŽNICIMA UJKIĆ U TOKU IZVOĐENJA RADOVA


Kompletan novac prikupljen je za izgradnju nove kuće ovoj albanskoj porodici. Ujedno dodatno je prikupljeno još $2000, da kuća bude opremljena potrebnim namještajom i kućnim aparatima. Kuća je u završnoj fazi, u toku narednih desetak dana porodica Ujkić će se useliti i uživati u novom namještenom i toplom domu.

Važno je još napomenuti da bi se ovaj projekat nesmetano završio, iziskivalo je da se ka porodičnom imanju Ujkić sagradi most, jer je bilo nemoguće prići sa prevoznim sredstvom da se dostavi materijal za izgradnju kuće. Izgradnja mosta je koštala $6000, aprikupljena su u posebnoj akciji.

Zahvaljujući vrijednim donatorima, sva sredstva za kompletan projekat su u cjelosti ispplaćena.

Vjerujemo da će rukovodstvo Općine u Plavu prepoznati ovakve vidove pomoći od strane BANA, zbrinjavanje socijalno ugroženih i izgradnja krova nad glavom, ali i kroz građevinske firme otvaranje radnih mjesta, te da će u budućim projektima olakšati u izvođenju svih poslova i moguće papriologije.

Želimo istaknuti, građevinske firme koje su izvodile radove na izgradnji pomenutih kuća, radove su okončali uspješno, po planu i dogovoru. Ujedno uradili su neke pojedinosti ne tražeći naknadnu naplatu. Kuće su sagrađene u vremenskom trajanju od dva do četiri mjeseca.
Preporučujemo da koristite usluge pomenutih firmi.


ZAHVALNOST DONATORIMABošnjačko-američka nacionalna asocijacija najsrdačnije se zahvaljuje svim donatorima u svim akcijama, koji su uz ljudskost, visoku svijest i brigom prema građanima Plava, zaista pokazali veliku humanost i solidarnost.
Naravno, posebnu zahvalnost upućujemo članovima i Odboru Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku koji su sudjelovali u svim pomenutim akcijama.
Ostanite i dalje uz Bošnjačko-američku nacionalnu asocijaciju i projekte koje pokrećemo za dobrobit naše zajednice u New Yorku i gobalno; solidarnost prema našem narodu u gradovima širom Sandžaka i Bosne, kulture sjećanja na žrtve genocida... Nastojmo zajedničkim radom da na bolje mijenjamo ovaj svijet, posebno pomognimo da se popravi stanje onih koji su u nevolji.
Zajedno - možemo puno više!

NAPOMENA: Detaljnije o donatorima u svim akcijama možete dobiti od predsjednika i blagajnika BANA.

(Spisak iz Plava nije kompletan)

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» SYDNEYSKIH 8372 CVIJETOVA
Fahir Zečević | 14. July 2024 19:01
» SREBRENICA JE SIMBOL KOLEKTIVNOG BOLA
Aiša Hadžiahmetović | 10. July 2024 21:09
» BORISLAV-GOLUB LAZAREVIĆ MAJSTOR SATOVA I PRIJATELJSTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. July 2024 19:41
» OVA MANIFESTACIJA JE POSTALA SIMBOL ZAJEDNIŠTVA, KULTURE I TRADICIJE NAŠEG KRAJA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. June 2024 15:46
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif