Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Prihvatni centar Ušivak spreman za zimu:
MIGRANTI PORUČUJU DA SAMO ŽELE NOVI ŽIVOT
Autor: AA
Objavljeno: 31. October 2018. 12:10:05


Više od 470 migranata trenutno je smješteno u kasarni Ušivak u Hadžićima kod Sarajeva. Većina ih je na put iz Afganistana, Pakistana, Irana, Iraka, Sirije, Indije i drugih zemalja krenula prije nekoliko godina ili mjeseci.

Trenutno su u Bosni i Hercegovini iz koje žele ići u zemlje Zapadne Evrope. Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je prihvatni centar u Hadžićima gdje migranti imaju dobre uslove. Imaju "krov nad glavom", redovan obrok i medicinsku pomoć.

Na ulazu u centar je obezbjeđenje. Kao i novinari, i migranti se moraju prijaviti ako izlaze iz kruga centra. Registracije se obavljaju i tokom jela u kuhinji.

U kontejnerima, u kojima su smješteni, imaju krevete, čisto je, a tu su i sanitarni kontejneri. Ekipe su tu i da ih odvezu i do ljekara u obližnje bolnice ili klinike. A kako saznajemo, ima mnogo onih koji traže medicinsku pomoć zbog različitih zdravstvenih problema.

U centru su uglavnom smješteni muškarci. Tu je i nekoliko porodica koje će, ukoliko prihvate, biti prebačene u prihvatni centar "Salakovac", u kojem su bolji uslovi za porodice sa djecom.

Dražen Rozić, koordinator projekta za prihvatni centar "Ušivak" ispred Međunarodne organizacije za migracije (IOM), podsjetio je da se kamp polako punio od prošle srijede.

"Trenutno imamo 475 migranata u kampu, od toga imamo osam porodica i 27 djece. Od 475 osoba u kampu, najviše ljudi je sa područja Afganistana i Pakistana, njih je oko 50 posto, iz Irana 20, Irak i Sirija po deset posto, zatim oko deset posto osoba iz Indije i ostalih zemalja", pojasnio je Rozić.Ostali prilozi:
» SVJETSKI ŠAMAR NEGATORIMA GENOCIDA U SREBRENICI
Vijesti.ba | 13. July 2019 11:17
Ostali prilozi istog autora: