Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Povodom 25 godina od osnivanja
ČETVRT VIJEKA RADA, RAZVOJA, PROSPERITETA, EKSPANZIJE SANDŽAČKOG MEŠIHATA
Autor: Hfz. Abdurrahman ef. Kujević
Objavljeno: 01. November 2018. 13:11:42

Reisu-l-ulema dr. Kavazović i muftije na obilježavanju četvrt stoljeća od osnivanja Mešihata Islamske zajednice Sandžaka


Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević: Dolazi i polahko nastupa vrijeme kada će Sandžak sa sve svojim bogatstvom u vjerskom, kulturnom, strateškom i svakom drugom smislu biti izvor i mjesto susreta, dobra, plemenitosti, morala, etike, ljepote i natjecanja u kvalitetu. Tada će regija Sandžak sa svim narodima Bošnjacima, Albancima, Romima, Crnogorcima i Srbima biti neoborivi stub i bedem stabilnosti svih pet država na koje se naslanja uz poštovanje suvereniteta i integriteta država u kojima se nalazi.
Tačno prije 25 godina, 30. 10. 1993. godine, u prijestolnici Sandžaka, Novom Pazaru, muslimani Sandžaka su osnovali Mešihat Islamske zajednice Sandžaka. To je najvažniji iskorak u bližoj historiji kojeg su napravili prije svega Bošnjaci ali i drugi muslimanski narodi u Sandžaku.
Danas nakon četvrt vijeka rada, razvoja, prosperiteta, ekspanzije Islamske zajednice možemo biti jako zahvalni, sreći i ponosni na svemu što nam je dato od Plemenitog Gospodara.

Ponosan sam na elitu našeg naroda koja je burnih devedesetih godina pokrenula i realizirala inicijativu reorganiziranja IZ-e na Sandžaku te osnivali Sandžački Mešihat.

Ponosan sam na svoj grad Rožaje koje je imalo važnu ulogu u ovim presudno značajnim momentima za naš opstanak ovdje. U hotelu Rožaje na trgu Mulla Jakupa ef. Kardovića održan je prvi inicijativni sastanak Ilmijje za osnivanje Sandžačkog Mešihata uz prisustvo Reisu-l-uleme iz Sarajeva rahmetli Jakupa ef. Selomovskog.

Ponosan sam na svu tadašnju ulemu, imame, muderise, mualime, sa cijele teritorije Sandžaka koji su bili na visini svoga znanja i pozicije koja ima je data.

Ponosan sam na sve Odbore Medžlisa iz sjevernog i južnog Sandžaka kojima je ukazana milost da su upisali svoja imena zlatnom vodom u slavnoj historiji našeg naroda i domovine. Radi se o Odborima iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Nove Varoši, Prijepolja, Priboja, Rožaja, Petnjice i Bijelog Polja. Kasnije se i predsjednici Medžlisa iz Plava i Gusinja aktivno uključuju u rad organa Sandžačkog Mešihata.


Sjednica Mešihata


Ponosan sam na našeg lidera, vizionara akademika dr. Muamer ef. Zukorlića - Muftije i njegovo autentično, naučno ali nadasve ponosno i hrabro vođenje IZ-e pune 23 godine.

Njegovim putem korača i čovjek koji je od samog osnivanja Mešihata obavljao najvažnije funkcije a sada je prvi čovjek IZ-e u Sandžaku i Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, zahvalni smo mu.

Reisu l ulema dr. Mustafa ef. Cerić je davao nesebičnu podršku jedinstvenom organiziranju muslimana na cijelom Sandžaku. Hvala Ti Reisu-l-ulema!

Ponosan sam i na aktualnog Reisu-l-ulemu dr. Husejn ef. Kavazovića koji je utvrdio da su Bosna i Sandžak domovinski prostor Bošnjaka i to uvrstio u prvom članu Ustava IZ-e u Bosni i Hercegovini 2014. godine.


Detalj sa manifestacije


Prvi predsjednik Sabora Mešihata IZ-e Sandžaka je bio Islam Avdić iz Rožaja koji je ostao privržen ideji jedinstvenog Sandžaka do smrti. Neka mu Milostivi Gospodar zahvali Džennetom.

Nakon njega Sabor je vodio Muhamed ef. Fetić koji je bio bajraktar islamskog, bošnjačkog i sandžačkog duha u južnom Sandžaku, Allah ga obradovao najljepšom nagradom na oba svijeta.

Vjernici su po definiciji dio Islamske zajednice. Tako su se i ponašali kako oni iz domovine tako i oni iz dijaspore čvrsto podržavajući svaki korak IZ-e na putu postizanja Allahovog zadovoljstva. Neka im Sveopći Dobročinitelj mnogostruko vrati u vjeri, dunjaluku i porodici.


Šetnja Novim Pazarom i obilazak institucija Islamske zajednice


Mešihat Islamske zajednice Sandžaka je 2007. prerastao u Mešihat Islamske zajednice u Srbiji a u okviru kojeg se teritorija Sandžaka tretira kao Muftijstvo sandžačko.

Dolazi i polahko nastupa vrijeme kada će Sandžak sa sve svojim bogatstvom u vjerskom, kulturnom, strateškom i svakom drugom smislu biti izvor i mjesto susreta, dobra, plemenitosti, morala, etike, ljepote i natjecanja u kvalitetu. Tada će regija Sandžak sa svim narodima Bošnjacima, Albancima, Romima, Crnogorcima i Srbima biti neoborivi stub i bedem stabilnosti svih pet država na koje se naslanja uz poštovanje suvereniteta i integriteta država u kojima se nalazi.

U tom smislu će Muftijstvo sandžačko prednjačiti u afirmiranju istine i pravde, dobra i dobročinstva jer to je smisao našeg postojanja i bitisanja. Zato želim svim muslimanima i dobrim ljudima mubareklisati ovaj značajan jubilej uspjeha.
Ostali prilozi:
» DR. CERIĆ NA KONFERENCIJI KRALJEVSKE AKADAMIJE "AL BEJT"
Bošnjaci.Net | 08. October 2019 15:16
» KAKO ZBUNITI SVJEDOKA I ZAŠTO
Semir Spahić | 05. October 2019 14:39
» ČUDAN NEKI HOD, HODA KATALA, U BJELOPOLJSKOM PARKU PJESNIKA
Faruk Međedović | 30. September 2019 16:03
» DA SE GLAS BOŠNJAKA PONOVO VALJANO ČUJE U SKUPŠTINI KOSOVA
Ćerim Bajrami | 20. September 2019 13:27
» MOŽDA JE PREKASNO, ALI BOLJE IKAD NEGO NIKAD, NIJE ŠALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. September 2019 15:20
» DNEVNIK.BA - ŠAGOLJICA, DALEKO OD NOVINARSKOG I LJUDSKOG KODEKSA
Mr. Milan Jovičić | 14. September 2019 16:00
» KO POSLJEDNJI ODE NEK’ UGASI SVJETLO U GRADU
B.net | 07. September 2019 12:05
» SPARINA PRED POVJETARAC
Ajša Čišija | 05. September 2019 14:50
» KOCKA JE ZLO KOJA UNIŠTAVA
MINA | 04. September 2019 14:34
» BOŠNJAČKI PIONIRI NA AMERIČKOM ZAPADU
Mahir Dizdar | 25. August 2019 15:53
» TUŽNA PRIČA I DOGAĐANJA IZ „ALUMINIJSKE FOLIJE“
Mr. Milan Jovičić | 22. August 2019 19:04
» “DAN KADA JE IZGORJELO MILION KNJIGA”
Said Šteta | 22. August 2019 11:41
» LICEMJERSTVO I FARSA IZ „ALUMINIJSKE FOLIJE“
Mr. Milan Jovičić | 20. August 2019 02:16
Ostali prilozi istog autora:
» POBJEDA ISTINE I PRAVDE
22. November 2018 12:55
» SPOSOBNOST I POUZDANOST
03. November 2018 23:37
» MINISTAR NA SLUŽBENOM ZADATKU
23. September 2013 01:31