Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

POLITIČKI UDAR
Autor: Džebrail Bajramović
Objavljeno: 04. November 2018. 00:11:33

DŽEBRAIL BAJRAMOVIĆ: Srpska politika je svjesna da trenutno u HDZ-u više ne vidi snagu koja bi mogla pomoći u politici disolucije BiH (bar institucionalno) te pokušava u manjem entitetu pokopati opoziciju i pridobiti pojedince i grupe da se pridruže SNSD-u i na taj način da u narednom mandatu pokušaju održati politiku straha i neizvjesnosti po pitanju države BiH.


Da li je na sceni politički udar na SDA, HDZ I SNSD!?
Očekujući traljave zaključke CIK-a, te samovoljno tumačenje članova CIK-a Ustava i Daytonskog sporazuma, možemo očekivati turbulentan finiš tekuće 2018. godine! Politički korumpirani članovi CIK-a (ne svi) su pod pritiskom svojih partijskih poslodavaca i ne snalaze se baš najbolje na vlastitom terenu gdje trebaju da donesu odluku o izabranim delegatima za Dom naroda FBiH, te objave konačne rezultate proteklih (najprljavijih) izbora u postratnoj Bosni i Hercegovini. Izborne krađe i malverzacije su bile tolike da su kreatori istih izgubili koncept ustaljene prakse i sami sebi zakomplikovali odluku o rezultatima, prvenstveno jer se ne mogu snaći sa rezultatom koji daje šansu svima, pa i onima koji rade protiv i onima koji iole rade za Bosnu i Hercegovinu!

U periodu postizborne matematike moguće je sve! Naravno, u svim demokratskim državama ti rezultati bi već bili implementirani, bar kad je u pitanju zvanični rezultat!
Pojava Željka Komšića kao produkta SDP-a te njegovo ustoličenje u dva mandata, nije dalo očekivane rezultate za ideju suživota građana BiH. Naprotiv, odlazak Željka Komšića i dolazak Čovica 2014. godine zakomplikovao je međunacionalne odnose i dao input separatistima kako da naprave plan urušavanja BiH pod plaštom “majorizacije Hrvata”. Čović je iskoristio u potpunosti poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH i uspio preporoditi ideju “Herceg-Bosne”, te na taj način homogenizirati Hrvate u FBiH da bez straha govore i u praksu provode ratne ciljeve tzv. Herceg-Bosne.

Bošnjačko rukovodstvo je u potpunosti svjesno političkog saveza Dodik-Čović i u kompleksnom periodu u protekle četri godine nije uspjelo u dovoljnoj mjeri da se odupre politici disoluciju i političke razgradnje BiH ni na jednom polju, a navodim dva najznačajnija primjera:

1. Revizija presude pred međunarodnim Sudom,
2. Pelješki most.

Odsustvo političke podrške hrvatskih predstavnika u vlasti i direktno zalaganje za interes R. Hrvatske donijelo je mnoštvo problema na međunarodnom planu, te za ekonomski i politički razvoj BiH i Federacije! Navodni zagovaratelji europskih integracija, tj. nosioci europskih vrijednosti, su uveliko pokazali u periodu 2014.-2018. šta bi bilo sa BiH, ukoliko bi dobili priliku 2018.-2022. da legitimno i legalno imaju vlast na nivou BiH. Na njihovu žalost, građani FBiH dali su svoj glas za neke druge nosioce istih tih vrijednosti i na taj način osujetili plan Dodik-Čović za podjelu BiH ili u najmanju ruku stvaranje trećeg (hrvatskog) entiteta kao uvertiru konačne podjele BiH i njenog nestanka!

Dodik je politički agilan igrač i on će pokušati sve da pomogne Čovića da bude u vlasti ali ne i po svaku cijenu


Formiranje vlasti još će se čekati i neće biti nimalo jednostavno – sve opcije su moguće!
Opcija da nacionalne stranke budu u vlasti je najizglednija ali nimalo povoljna za budućnost Bosne i Hercegovine! Mogućnost formiranja vlasti (gdje je god moguće) bez koaliranja sa SDA, HDZ bi bila najpoželjnije i otvorilo bi put konačnom filtriranju probosanskih snaga i šansa za koliko-toliko bolji život građana BiH i Federacije!

Srpska politika je svjesna da trenutno u HDZ-u više ne vidi snagu koja bi mogla pomoći u politici disolucije BiH (bar institucionalno) te pokušava u manjem entitetu pokopati opoziciju i pridobiti pojedince i grupe da se pridruže SNSD-u i na taj način da u narednom mandatu pokušaju održati politiku straha i neizvjesnosti po pitanju države BiH. Dodik je politički agilan igrač i on će pokušati sve da pomogne Čovića da bude u vlasti ali ne i po svaku cijenu!? Ukoliko ne uspije u svom planu Dodik će izgledno igrati na svoju ruku i za svoj interes, pokušat će pokazati da je neprikosnoveni lider Srba u BiH i svesrpske politike!

Ideja Željka Komšića za formiranja vlasti na svim nivoima bez SDA, HDZ i SNSD-a nije realna i najave takve strukture vlasti je i previše ambiciozna!

Same najave formiranja takve (za mene poželjne vlasti) su umirivanje međunarodne zajednice i poruka da Bošnjaci prioritetno ne stoje iza izbora Željka Komšića, već da su ti glasovi došli od probosanskog dijela građana Federacije i na taj način pokazuje da postoji nada za BiH i njene građane!
Međutim, Željko Komšić na taj način i nesvjesno zaobilazi one koji su ga izabrali i koji očekuju da sarađuje sa onim opcijama koje su mu dale podršku za izbor u Predsjedništvo BiH iz reda hrvatskog naroda!

Okretanje leđa SDA-u, u zajedničkom formiranju vlasti je kontraproduktivna za samog Komšića i po mom mišljenju ukoliko ustraje u toj ideji ovo je posljednji mandat u kojem će Željko Komšić biti legitimni i legalni član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda!

Zašto ovo navodim? Prvenstveno sam mišljenja da nije dobro da Bošnjaci glasaju za hrvatskog člana Predsjedništva BiH - ma ko to bio! U nacionalnom i strateškom opredjeljenju mnogo bi bolje bilo da su Bošnjaci dali podršku jednom bošnjačkom kandidatu i na taj način pokazali da stoje iza politike vlastitog naroda i države. Da je bilo koji kandidat iz reda Bošnjaka dobio pola miliona glasova to bi dalo jaču sliku stanja u BiH i jedinstva onih koji žele očuvati BiH kao domovinu, za koju su se borili i za koju su spremni uvijek da se bore! Sa pola miliona glasova u Predsjedništvu BiH predstavnik Bošnjaka bi imao i političku i historijsku snagu kao nosioc i predstavnik najbrojnijeg naroda u BiH, a time bi imao i podršku naroda u odlukama koje su krucijalne za budućnost BiH. Jak bošnjački član Predsjedništva BiH sa jakom podrškom birača bi u svakom momentu mogao povući potez koji se oslanja na masovnu podršku građana BiH.

Okretanje leđa SDA-u, u zajedničkom formiranju vlasti je kontraproduktivna za samog Komšića i po mom mišljenju ukoliko ustraje u toj ideji ovo je posljednji mandat u kojem će Željko Komšić biti legitimni i legalni član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda!


Međunarodna zajednica je svjesna toga i zato i igra igru razgradnje i dehomogenizacije bošnjačkog biračkog tijela, a time i slabljenje snage političara koji ih predstavljaju! Procentualno u odnosu na zvanični rezultat izlaska glasača Bošnjaci su minorni u odnosu na snagu glasova koje je dobio Dodik ili Čović od svog naroda! Imamo situaciju da Dodik ima više od 100 000 glasova u odnosu na g. Džaferovića, a taj broj je osnov respekta međunarodne zajednice za razumjevanje situacije u BiH onih koji je žele sačuvati ili podijeliti!

Ovo su pitanja koja su sada itekako važna ali ne i presudna jer u Predsjedništvu BiH imamo Željka Komšića koji je nesumnjivo patriota i probosanski orijentiran! Međutim, moja zabrinutost je usmjerena na period 2022. - 2026. i šta će se desiti kad ode Komšić a u međuvremenu dođe do izmjene izbornog zakona u korist onih koji ne žele dobro BiH.

Dodik je svjestan da je naredne četri godine period njegove pripreme za naredni mandat 2022. - 2026. u kome će zasigurno imati sagovornika među onima koji podržavaju treći entitet ili disoluciju BiH, pa s te strane u ovom mandatu se može očekivati da će Dodik biti izuzetno pragmatičan, pa čak i „simpatičan“ kao lider, tj. član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda! A poznavajući nas Bošnjake u cjelini, mi smo zaboravan narod i olahko nasjedamo na lijepe floskule i političke igre onih koji svoje mečeve dobijaju preko raznih spinova, a očekivati je da će Dodik biti čak i pohvaljen od mnogih Bošnjaka kao „dobar lider“ koji zna da vodi Državu!Ostali prilozi:
» PRIDORSKA KAPETANIJA
Samir Hadzalić | 02. August 2020 23:28
» OD DODIKOVA ARLAUKANJA DO MIJAUKANJA
Zijad Bećirević | 02. August 2020 18:31
» SRBIJA JE BOLESNIK NA BALKANU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. August 2020 15:28
» DA LI JE SKUPŠTINA RS-A DODIKOVA MOČVARA SA ŽABCIMA?
Mr. Milan Jovičić | 02. August 2020 15:05
» BAJRAM DOĐE NE MIRIŠU AVLIJE
Aziz Hurem | 30. July 2020 17:23
» MOJ OMAŽ BRATU SALKI BUKVAREVIĆU - BIO JE DRAG DRUG I POUZDAN PRIJATELJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 13:34
» LJUDSKOST MJERENA PRINCIPOM SLOBODE, AKCENAT DOKTRINE ISLAMA
Msc. Sumeja Smailagić | 28. July 2020 17:39
» ZAŠTO JE SULTAN MEHMED FATIH PRETVORIO AJA SOFIJU U DŽAMIJU
Dr. hfz. Safvet Halilović | 28. July 2020 15:29
» PERVERZNA KARIKATURA IZ SARAJEVA ZA POTOČARE
Amir Telibećirović | 27. July 2020 18:19
» ČEKAJ, MAGARČE, DOK TRAVA NARASTE
Zijad Bećirević | 26. July 2020 15:56
» KOVID-19 – SKICA ZA UZROČNO-POSLJEDIČNU VEZU!
Dr. Raim Bajrami | 22. July 2020 14:07
» I ULICA IMA DUŠU
Fatih Hadžić | 21. July 2020 19:03
» ŠOK DANA: "ZAR I TI, PAŠOVIĆU, PRIJATELJU MOJ"?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. July 2020 15:36
» ESAD KOČAN I HAJRIZ BRČVAK
Šemso Agović | 16. July 2020 17:48
Ostali prilozi istog autora:
» "MEDVJED" IZ LAKTAŠA!!!
19. August 2019 19:46
» BLOKADA DRŽAVE BIH
17. June 2019 21:02