Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sandžaka
IZBORI ZA BNV: LISTA “SAMOOPREDJELJENJE” OSVOJILA 14, “MATICA BOŠNJAČKA” 13 I “VAKAT JE” 8 MANDATA
Autor: B.net
Objavljeno: 05. November 2018. 00:11:45


Birališta na kojima su Bošnjaci glasali za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća zatvorena su u 20 časova. Izbori za predstavnike u savjetima nacionalnih manjina koji se održavaju u Srbiji, protekli su u mirnoj atmosferi, javila je AA, dok u Sandžaku su bile određene nepravilnosti na pojedinim glasačkim mjestima, kao i kupovina glasova u Tutinu i Sjenici, kako su javili mediji i aktivisti sa terena.

Prema informacijama medija iz Sandžaka, i do objave ove informacije, lista “Samoopredjeljenje” je osvojila 14 mandata, “Matica bošnjačka” 13, a “Vakat je” 8, dok lista “Stari dedo” nije uspjela da osvoji niti jedan vijećnički mandat.

Matica bošnjačka nije pobjedila samo u Tutinu i Sjenici, dok je u svim ostalim gradovima Sandžaka - u Novom Pazaru, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši, ali i širom Srbije gdje su Bošnjaci mogli glasati, ubjedljivo su odnijeli pobjedu.

Inače, Ugljaninova lista samostalno nema većinu, ali ima unaprijed potpisan sporazum sa Kačaporom koja Ugljaninu može da osigura većinu, tako će sa vijećnicima sa liste “Vakat je”, formirati većinu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Kako javlja Radio Sto plus, Ugljanin je izjavio: “Zadovoljan sam što ćemo sada sa više političkih opcija dijeliti odgovornost i što ćemo zajedno pobjediti tu neman, fašističku tvorevinu srpsku državu Srbiju, koja želi da legalizuje genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija i rješavanja političkih pitanja”, zaključio je on.

Nakon izbora medijima i svojim pristalicama se obratio muftija Muamer Zukorlić koji ukazao da se njegova lista iz pozicije opozicije borila protiv svih stranaka koje su na vlasti koje su nadvile mrak nad Bošnjacima i Sandžakom.

- "Formalan uspjeh koji se zove 'broj glasova' nije do nas. Uspjeh se mjeri na relaciji mene - mene i mene - mog Stvoritelja. Ideal ne podnosi matematiku. Snaga ideala nije u broju ljudi koji se bore za njega. Njegova snaga je u tome što vas čini sretnim dok se borite."

U nastavku možete pogledati obraćanje nosioca liste "Matice bošnjačke".
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: