Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u Kopči, TV1
JE LI PREČA LJUBAV I PRIVRŽENOST OVOJ ZEMLJI ILI NEKA IRACIONALNA MRŽNJA PREMA SDA?
Autor: B.net
Objavljeno: 16. November 2018. 16:11:05


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović gostovao je u ovosedmičnom izdanju Kopče sa Nikolinom Veljović.

Izetbegović će u Predsjedništvu BiH biti do utorka, 20. novembra, kada će ga zamijeniti kolega iz stranke, Šefik Džaferović. Izetbegović, kako je i rekao – voli promjene i ne voli dugo ostati.

“Bio sam direktor Zavoda [za izgradnju Kantona Sarajevo] 12 godina i tad sam shvatio da ću zarasti za onu stolicu ako budem ostao još jedan mandat, i sam sam napustio Zavod za izgradnju”, govori Izetbegović.

Izetbegović je negirao mržnju prema SDA u političkim krugovima.

“Nema emocija u politici, one se samo fingiraju… to je samo interes, na kraju krajeva”, rekao je Izetbegović.

Komentarisao je političku saradnju Konakovića (Narod i pravda) i Radončića (SBB).

“Nakon teških riječi koje su Konaković i Radončić izgovorili jedan prema drugome, vidjeli ste Konakovića kako ulazi u toranj da se nešto dogovore. Nije se on poželio vidjeti i popiti kafu sa gospodinom Radončićem, on želi da nešto napravi. Ako nisu ostvarili rezultate koje su planirali na izborima, evo neke šanse da se udruže, pa da možda tu SDA koja je ostala na nogama, da je zajednički pokušaju nadvladati”, rekao je Izetbegović.

Poskupljenja, po Izetbegovićevom mišljenju, nakon dizanja akciza – nije bilo. A i kad ih je bilo, poskupljenja su bila opravdana.“Meni se Klub SDA skoro prepolovio na jednoj gluposti, jednoj tvrdnji, koju i dalje danas ponavljaju – da će sve poskupiti, da ćemo unesrećiti građane. Nije tačno. Mi smo samo malo poskupili gorivo, tako da će oni koji na lošim cestama raubuju automobile, voziti se boljim cestama i platit će to. (…) Ni do kakvog poskupljenja, ni jednog promila ništa nije poskupilo”, izjavio je Izetbegović.

Izetbegović uspješnu vlast BiH ne vidi bez SDA koju naziva ‘političkim cementom zemlje’.

“Nisu još uvijek istisli SDA iz vlasti. Vidjet ćemo jesu li istisli ili će se ovih dana napraviti dogovor da to koherentno i konsekventno siđe od vrha države, preko entiteta, to bi bila logična stvar. (…) Ljudi treba da odluče je li preča ljubav i privrženost ovoj zemlji i obaveze prema ovoj zemlji ili neka iracionalna mržnja prema SDA”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović smatra da probosanske stranke DF, SDP i SDA mogu činiti temelj uspješne vlasti, ali da će vlast satkana od ‘manjih strankica’ biti neefikasna.

“Pod pritiskom će to da se raspe, naročito što su to ideološki različite stranke.”Ostali prilozi:
» ŽELIM DA SVAKI MOJ USPJEH BUDE USPJEH SVIJU NAS
Bošnjaci.Net | 07. April 2019 20:41
» TO JE KOMPANIJA KOJA DAJE ŠANSE MLADIM IZUMITELJIMA
Namik Alimajstorović | 05. March 2019 14:09
Ostali prilozi istog autora:
» ON MENI NEMA BOSNE…
06. July 2019 13:04