Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Saopćenje povodom skandalozne tvrdnje predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić da se „u Srebrenici nije desio genocid“
SRBIJANSKIM ZVANIČNICIMA - NEGATORIMA GENOCIDA, ZABRANITI ULAZAK U BIH
Procitaj komentar

Autor: IRGC
Objavljeno: 17. November 2018. 12:11:54


Negiranje genocidu u Srebrenici i iskrivljavanje sudskih, historijskih i naučno istraživačkih činjenica o največem zločinu poslije holokausta u Evropi predstavlja namjerni, organizovani i ciljani napad na istinu i pravdu, na državu BiH, na žrtve agresija i genocida, pa sam tim i na ljudsku civilizaciju u cjelini. Genocid u Srebrenici, koji je putem medija prenošen u cijeli svijet je toliko dobro dokumentovan i potkrijepljen sudskim i naučnim dokazima da njegovo negiranje zapravo predstavlja zadnju nemoć još slobodnih zločinaca da dehumaniziraju žrtvu, odnosno da održavaju agresivno genocidnu politiku, ideologiju i praksu u cilju realizacije podjele bosanskohercegovačke zemlje i uništavanja prije svega bošnjačkog naroda.

Poručujemo Ani Brnabić i njenom političkom establišmentu koji je neposredno učestvovao u agresiji na RBiH da prirodu genocida u Srebrenici nikada neće uspjeti sakriti, iskriviti, uništiti. Srpska djeca zbog njihovog kontinuiranog negiranja genocida u Srebrenici će istinu i pravdu tražiti ne u Srbiji koja je odlukom Internacionalnog suda pravde optužena za ne sprečavanje genocida, već u svijetskim ustanovama gdje im je istina i te kako dostupna.

Ana Brnabić i slični moraju znati da će historijska činjenica, da se u BiH dogodio genocid biti prihvaćena i u Srbiji. Jer niko neće moći negirati videosnimke koji postoje i stotine hiljada stranica svjedočanstava koje postoje u Hagu i na drugim mjestima.

Negiranjem genocida u BiH Ana Brnabić je pokazala svijetu antievropsku politiku današnje Srbije šaljući poruku u svijet da današnja Srbija nije spremna na katarzu, nije spremna na pokajanje, nije spremna zatražiti oprost od žrtve. Bez toga, bez priznavanje istine o genocidu u Srebrenici, Srbiji nije mjesto u Evropi. U Srbiji je prisutan nastavak genocidne ideologije, što je velika prijetnja miru i stabilnosti u regionu, Evropi i svijetu. O tome ćemo upoznati političke subjekte u Kanadi i SAD, te organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda i institute za istraživanje genocida i holokausta.

Pozivamo sve organizovane i pojedinačne subjekte istine i pravde da dignu svoj glas protiv srbijanskih negatora genocida u BiH. To je potrebno kako se genocid ne bi više nikada i nikome ponovio. Žrtve genocida imaju obavezu da se jasno i nedvosmisleno odrede protiv negatora. Neutralnost pomaže negatoru, nikad žrtvi. Šutnja hrabri negatora, nikad potlačenog. U kulturu pamćenja mora biti ukorijenjeno pamćenje genocida, ali i pamćenje negatora genocida. Dužnost je učiti našu djecu o genocidu i negatorima genocida. Ne smijemo se navikavati da genocid, veličanje zločina i djela zločina žive i postanu prihvatljivi. Ne smijemo pristati na zaborav i oduzimanje sjećanja, prihvatiti iskrivljivanje istine o prošlosti i patnjama.

A, srbijanskim negatorima genocida u BiH poručujemo da protiv svojih neljudskih i anticivilizacijskih negacija pravosnažnih presuda internacionalnih sudova, nacionalnih sudova i Suda BiH imaju mnogobrojne borce za istinu i pravdu koji daleko od domovine šalju jasnu poruku da njihovo negiranje genocida ne može spriječiti dobre ljude širom svijeta da se kulturom pamćenja i svim drugim sredstvima bori protiv negatora genocida. Jer negatore genocida podržavaju samo oni koji rade u službi srpsko-nacionalističke politike. Svjesni smo važnosti slobode govora. Međutim, negiranje činjenica potvrđenih pravosnažnim odlukama međunarodnih i nacionalnih sudova i negiranje genocida je sramno i traumatično za žrtve agresije i genocida. U Sjevernoj Americi živi hiljade preživjelih žrtava zločina agresije na BiH i genocida nad njenim građanima koji su izgubili svoje najmilije. Negiranje genocida u BiH je vrlo štetno za proces ozdravljenja preživjelih žrtava, za kulturu pamćenja, kulturu mira i kulturu zajedničkog života. Oni koji negiraju odluke internacionalnih sudova, koji narušavaju internacionalno pravo, koji pokušavaju revidirati historiju u ime odbrane zločina i zločinaca zaslužuju prezir i bojkot međunarodne zajednice u svim pregovorima.

Neprihvatljivo je da otvoreni negatori genocida posjećuju državu BiH, žrtvu agresije i genocida. Pozivamo bosanskohercegovački politički establišment i međunarodnu zajednicu u BiH da zabrani dolazak prdsjednici Vlade Srbije u BiH sve dok ne povuče svoju skandaloznu izjavu i izvine se žrtvama i građanima BiH, piše u saopćenju Instituta za straživanje genocida Kanada {IGK}.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif