Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

"SVJEDOCI ZLA" U JABLANICI: PRISJEĆANJE NA ŽRTVE VUKOVARA I TZV. HZHB
Autor: Faruk Vele
Objavljeno: 18. November 2018. 23:11:25


Uoči prve godišnjice pravosnažne presude u slučaju "Jadranko Prlić i ostali", kojom je potvrđen "udruženi zločinački poduhvat" i "međunarodni oružani sukob" u BiH, te 27. godišnjice samoproglašenja tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, sinoć je u Kino sali Omladinskog kluba "Pod istim suncem" u Jablanici održana promocija knjige "Svjedoci zla" Akifa Agića i Faruka Vele.

Predstavljanje ovog djela, koje je pobudilo veliki interes bosanskohercegovačke javnosti, održano je u organizaciji Općine Jablanica i općinskog načelnika Salema Dedića, a poslije uspješnih promocija u Mostaru, Gornjem Vakufu i Stocu.

O knjizi su govorili autori knjige, te urednik Muzafer Agić, dok ulogu moderatorice veoma nadahnuto obavila Elma Arfadžan, novinarka RTV Jablanica.

Na promociji je odata počast žrtvama Vukovara i strašnoj patnji tog grada, kao i onima koji su na bilo koji način stradali u realizaciji "udruženog zločinačkog poduhvata" na čelu sa prvim hrvatskim predsjednikom dr. Farnjom Tuđmanom.

"Žrtva žrtvu najbolje razumije", naglašeno je.


Akif Agić, ratni reporter i jedan od autora knjige "Svjedoci zla" na emotivan način se prisjetio patnji Vukovara.

"Prisjetimo se 18. novembra 1991. godine i pada Vukovara. To su strašne slike. Jedna moćna JNA u službi velikosrpskih interesa razarala je jedan grad. Jedan grad koji se herojski borio. Vukovar je herojski pao. Trebamo se sjećati njegove žrtve, ali i njihovih zebnji i sumnji da su u odsutnom trenutku bili ostavljeni", kazao je Agić i dodao:

"Nažalost, istog dana predstavnici općina s hrvatskim predznakom održali su sastanak u Grudama i proglasili tzv. HZHB. Umjesto da traže načina da pomognu Vukovaru, kreatori tzv. HZHB su u dogovoru sa vodstvom Republike Hrvatske usvajaju plan kako zadati smrtonosni udarac Republici BiH. Stvorili su monstruma iz kojeg će kasnije proizaći zlo koje smo opisali u ovoj knjizi, zločinačku Herceg-Bosnu, te značajno pomoći velikosrpskoj politici, onoj istoj koja je klala po Vukovaru".Koautor predstavljenog djela, novinar i urednik Faruk Vele naglasio je kako je Jablanica, 18. novembra 1991. godine uključena u tzv. Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosna, te da će kao takva postati žrtva u sklopu UZP-a.

Podsjetio je na ubistva i hapšenja na području Jablanice u aprilu 1993. godine za koje je Jadranko Prlić, čelnik tzv. HRHB, u procesu pred Haškim tribunalom proglašen odgovornim.

"Jablanica je za politiku Farnje Tuđmana, koje de facto imala za cilj odvajanje dijela teritorije naše zemlje i pripajanje susjednoj Republici Hrvatskoj, predstavljala strateški važno mjesto zbog hidroelektrana na rijeci Neretvi, a što su potvrdili i vojnici regularne Hrvatske vojske zarobljeni na području Gornjeg Vakufa 1993. godine, čije tvrdnje su prenesene i u ovoj knjizi", podvukao je Vele.

Upozorio je da ideologije koje su povele rat protiv protiv Bosne i Hercegovine i dalje žive, što izaziva zebnju da bi se zlo koje je u ime njih činjeno moglo ponoviti."Nažalost, vidimo danas diplomatsku agresiju aktuelnog vodstva susjedne Republike Hrvatske, koja o ovoj zemlji raspravlja na svjetskim adresama, bez znanja BiH. Vidimo rasprave u Saboru RH, kao i najave otvaranja pitanja naše zemlje pred Vijećem Europe. Cijelu diplomatsku ofanzivu. Samo naivni mogu misliti da to nema širi plan i ciljeve koje itekako imaju veze s ratnim ciljevima iz devedesetih. Nažalost, Sarajevo to nemušto posmatra. Umjesto da Hrvatsku pita za obeštećenje žrtvama, mi se bavimo demantiranjem propagande i spinova RH plasiranih u međunarodnu javnost", istkao je Vele.

Na kraju, prisjećajući se žrtva, podsjetio je na davno upozorenje jevrejskog logoraša, pisca i hermičara Prima Levija:

"Desilo se, a može da se desi ponovo, svugdje"


Muzafer Agić
kazao je, uz ostalo, da je knjiga "Svjedoci zla" predstavlja anatomiju fašizma, te krunski dokaz učešća strane sile na tlu Bosne i Hercegovine.Ostali prilozi:
» LIDERI OPOZICIJE RS-A PISALI OSCE-U
Fena | 21. October 2021 14:38
Ostali prilozi istog autora: