Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}
HAMILTON DOSTOJANSTVENO OBILJEŽAVA DAN DRŽAVNOSTI BIH
Procitaj komentar

Autor: IRGC
Objavljeno: 24. November 2018. 12:11:28


Hamilton je jedinstven grad u svijetu koji obilježava najznačajnije datume bosanskohercegovačke kulture sjećanja kao što su 11. juli, sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici i 31. maj, Svjetski dan bijelih traka. Osim toga Hamilton obilježava i najvažnije bosanskohercegovačke državne praznike 1. mart Dan nezavisnosti i 25. novembar Dan državnosti.

I ove godine odlukom gradonačelnika Hamiltona Freda Eisenbergera na zgradi Skupštine grada u znak 25. novembra Dana državnosti BiH se vijori bosanskohercegovačka državna zastava. Istovremeno na velikom elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona, odlukom gradonačelnika je napisano: 'Sretan 25. novembar, Dan državnosti BiH'. Na kraju veliki elektronski simbol Hamiltona ispred zgrade Skupštine grada je u predvečerije Dana državnosti BiH osvijetljen u bojama bosanskojercegovačke zastave.

Čestitka gradonačelnika Hamiltona Ferd Eisenbergera


U posebnom saopštenju gradonačelnika Hamiltona Ferd Eisenbergera poslanog Bosanskoj zajednicu stoji:
"Zadovoljstvo mi je da vam pošaljem najbolje želje i čestitke povodom obilježavanja Dana državnosti BiH 25. novembra 2018. godine. Želim prepoznati i priznati ogroman doprinos vaše zajednice gradu Hamilton. BiH je imala dugu historiju. Tokom godina vladavine imperija do danas bosanski narod je očuvao svoju kulturu i ideale. Posvećenost Bosanaca slobodi i slobodnom povezivanju različitih naroda je primjer svijetu. Doprinos demokratiji u regionu je duboko cjenjen. Bosanci su blagoslovljeni s preljepom zemljom i ponosnim ljudima. BiH može biti ponosna na vaše generacijsko nasleđe u ovoj zemlji. Želim vam nastavak uspjeha u Kanadi i u gradu Hamiltonu.

U posebnom saopštenju člana Kanadskog parlamenta Bob Bratine poslanog u ime kanadskog premijera Justin Trudeau, Bosanskoj zajednicu stoji:

"Među više od stotinu različitih nacionalnih grupa u divnoj raznolikosti našeg grada su stanovnici čije su porodice nastale na historijskom mjestu koje se zove BiH, koja je u samj regiji velike raznolikosti. 25. novembar se obilježava ovdje i širom svijeta. To je dan kada je BiH postigla savremenu državnost. Njena istinska historija vjekovima svjedoći istaknutu tradiciju, susret i mešanje različitih civilizacija i kultura, umjetnosti, muzike, književnosti i, naravno, kuhinje. Božanstvena državnost je sada ukorjenjena u zakon, uz sve prateće političke i društvene aspekte moderne nacije. Veoma sam ponosan što politički predstavljam Bosance čija raznolikost mnogo obogačuje stanovnike Hamiltona, a čija je lična historija započela u BiH".

Čestitka Bob Bratina, član Kanadskog parlamenta


Zahvaljujući se ;lanu Kanadskog parlamenta Bob Bratina i gradonačelniku Hamiltona na zaista jedinstvenom obilježavanju Dana državnosti BiH, profesor Emir Ramić je naglasio: "Obilježavanje Dana državnosti BiH u Kanadi i posebno Hamiltonu je znak poštovanja države BiH i poštovanja bosanske zajednice u Kanadi i posebno Hamiltonu. Ovim se promoviše historijski značaj 25. novembra 1943. godine kada održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je BiH definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Zahvaljujući vama BiH ima svoj glas u Kanadi i posebno u Hamiltonu. Kanada i njen grad Hamilton ostaju drva i grad koji najviše u svijetu podržavaju odluke Dan drvnosti, odnosno državu BiH. Zbog toga predlažem da se Hamilton i Sarajevo bratime i time još više zajedno porade na boljim odnosima između Kanade i posebno Hamiltona".

Veoma je važno da građani BiH bez obzira gdje se nalaze, a posebno mladi naraštaji, baštine bosanskohercegovačke vrijednosti. Sastavni dio te baštine je Dan državnosti BiH koji ne treba biti samo podsjetnik na prošlost, nego njegove državotvorne vrijednosti moraju biti putokaz za budućnost. Državnost BiH je obnovljena prije 75. godina, usred Drugog svjetskog rata, dok u zemljama ratne Evrope nisu zasjedali parlamenti, u BiH osnovana su antifašistička vijeća, kao svojevrsne državotvorne i ustavotvorne skupštine. Zasjedanja antifašističkog vijeća BiH nisu puke historijske činjenice i događaji koje treba samo memorijalno oživljavati. Na tim skupovima predstavnika naroda i građana BiH donošene su odluke od suštinske važnosti za državotvornu historiju BiH, njenu civilizacijsku izuzetnost. Zato je ZAVNOBiH ispit za bosanskohercegovačku kulturu pamćenja.

VRHOstali prilozi:
» UMEJA ZUKORLIĆ PRESELILA NA AHIRET
Bošnjaci.Net | 21. May 2024 21:49
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif