Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Švicarska: Veličanstvena manifestacija povodom Dana državnosti BiH
DA TE VOLIM DUŠA ZNA DRAGA MOJA BIH
Procitaj komentar

Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 26. November 2018. 21:11:24

Da te volim duša zna...


U subotu, 24. novembra 2018 u poznatoj gradskoj dvorani „Stadtahalle“ u Dietikonu pored Ciriha, bilo je zaista ponosno biti pripadnikom države Bosne i Hercegovine. Zadovoljna lica posjetilaca, još zadovoljnija organizatora u prepunoj sali su pokazatelj jedne izuzetno uspješne manifestacije. Iako se u zadnje vrijeme činilo da je narod zasićen sličnih događaja i da je zavladala apatija, ipak ovaj događaj je pokazao da narod zna prepoznati kvalitet, trud, ideju, tako da je odziv ovom događaju bio izuzetano dobar.

Zahvala za ovaj projekat pripada grupi ljudi, koji su se okupili jedne ideje zvane „Moja BiH“.
Radi se o zajednici pet bosanskohercegovačkih udruženja centralne Švicarske, koji su se okupili oko jednog jedinog cilja, a to je promoviranje nacionalnih vrijednosti Bosne i Hercegovine. Ovim činom, kao da su htjeli da pokazati nekim političkim subjektima u zemlji, kako se samo skupa, koordiniranim radom, mogu postići viši ciljevi. A danas, više nego ikada ranije, potrebno je da se probosanske snage okupe oko ideje zajedništva.


Bogić Bogićević


U izuzetno bogatom programu prisutni su mogli uživati u raznovrsnom programu, koji je bio protkan ljubavlju prema domovini Bosni i Hercegovini. Elokventni voditelji, Ana Bavrka i Nevres Softić su moderirali program na visokom nivou, a mnogobrojni učesnici su se potrudili da ova večer ostane u nezaboravnom sjećanju. Nakon intoniranja državne himne, svi učesnici na pozornici su program otvorili numerom “Da te volim duša zna“, a desetine mladića i djevojaka, obučenih u narodne nošnje i noseći bh zastave je prošetala salom i napravila veličanstven prizor.Gosti iz BiH, poznati bh glumac Armin Omerović i briljantna interpretatorka sevdalinke, g. Alma Subašić, svojim izvedbama su dočarali domovinu na najljepši način. Ono što će ovu večer učiniti posebnom je i čin, kada je Armin na pozornici zaprosio svoju buduću životnu saputnicu Almu, a ona prihvatla ponudu, što je popraćeno ovacijama i aplauzom u sali.
Video projekcije i javljanja poznatih bh ličnosti u program su ukazivala na bogatstvo i potencijal kojim naša domovina obiluje.Da se bh kultura, tradicija, jezik ne zapostavljaju i u dijaspori, pokazao je nastup KUD-a, koja djeluju u Švicarskoj, a na ovoj manifestaciji svoje umijeće su pokazala KUD „Sevdah“ Oberenfelden, KUD „Kula iz Küsnachta (Kisnaht) i KUD „Bosanski ljiljan“ iz Luzern (Lucern-a).
Veliki aplauz i pažnju prisutnih izmamili su i učenici Bosanskih škola Zürich (Cirih) i Luzern (Lucern), koji su recitovali i pjevali svojoj domovini BiH.


Emir


U muzičkom djelu, Amel Ćurić i Eldin Huseinbegović su se potrudili da atmosfera bude na nivou, a pojedine njihove numere su se horski otpjevale sa publikom.

Nastup ženskog hora džemata Luzern „Merdžan“ je pokazao da u svom reportoaru imaju nekoliko izuzetno kvalitetnih numera, koje nose jak nacionalni naboj.

Sa velikim nestrpljenjem se iščekivao i nastup glavnog gosta iz BiH, gospodina Bogića Bogićevića.

Treba odati priznanje organizatorima, koji su znali prepoznati veličinu ove gromade od čovjeka. Ko zna kako bi izgledala novija historija naše zemlje, da je g. Bogićević devedesetih godina svojim potpisom dozvolio tzv.JNA, da joj BiH bude legitimna meta.


Folklor


Kao dokazani državnik, tako je i njegovo izlaganje bilo državničko, afirmirajuće, ohrabrujuće. Govorio je o historijskim činjenicama, bitnim događajima, poručivši da je Bosna i Hercegovina starija od njenih naroda. Da bi izgradili državu za sve građane, moramo raditi na pomirenju naroda koji vjekovima žive izmješani i znaju modus zajedničkog bivstvovanja. Pomirenje ne znači da treba zaboraviti ali ne isključuje da se može oprostiti. Moramo graditi BiH po mjeri svih građana i naroda.


Zeid Mešić


Gromoglasnim aplauzom ispraćen je ovaj dokazan bosanski patriota.
U daljnjim govorima, gosti iz BiH, Tašo Dacić i Emir Hadžihafizbegović su također čestitali Dan državnosti, govorili o historijskim činjenicama državnosti naše zemlje, te o važnosti neprekidne veze između matice i dijaspore.


Eldin


Prisutni su sa velikom pažnjom popratili kratki dio iz monodrame «Sve je do nas», od Emira Hadžihafizbegovića, koja je sutradan, zbog velikog interesovanja imala dvije izvedbe u Lucernu.
U ovu bosansku noć odlično se uklopila i prezentacije prve monografije «Bosna i Hercegovina očima ljubavi» od Samira Sinanovića.


Bosanska škola


Vrijedni organizatori su ovog puta osmislili nešto sasvim novo, koje će zasigurno afirmativno i motivirajuće djelovati u budućnosti. Radi se o je dodjeli priznanja za istaknute Bosance i Hercegovce u Švicarskoj. Dodjeljeno je pet nagrada, za osobe koje su dale izuzetan doprinos na raznim poljima djelovanja. U ime organizatora prisutnima se obratio agilni Zeid Mešić, koji je vjerovatno i dao najveći doprinos, da se ova ideja imlementira i provede u djelo. Vidno zadovoljan ambijentom u sali zahvalio je svakom posjetiocu , kao i svim sponzorima i učesnicima manifestacije.


Moderatori Ana i Nevres


Nagradu za sportistu godine u 2018. dobio je kik bokser Enver Šljivar.
Nagradu iz oblasti umjetnosti dobio je Haris Dubica.
Nagradu za privrednika godine dobio je Samir Vilić.
Nagradu za humanistu godine dobio je Anel Hadžić.
Nagrada «Bosanac godine» pripala je dugogodišnjem aktivisti Vehbiji Efendiću.

Svi dobitnici su se kratko obratili i zahvalili na ukazanoj časti.
Druženje je potrajalo dugo u noć uz želju i nadu da se i sljedeće godine ponovi u sličnom ambijentu.


Sudbonosno DA

Organizacioni odbor veličanstvene manifestacije

VRHOstali prilozi:
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» OD BAHA DO SEVDAHA
29. January 2024 13:38
» DRŽAVA BOSNA - TO SMO SVI MI
23. October 2023 15:02
» RECI MAJCI DA SE NISAM PATIO
02. July 2023 22:09
» GLAS ZA BOSNU - MIR U EVROPI
05. June 2022 15:23
» POKRET: DRŽAVA – DOMOVINA BOSNA
04. November 2021 18:39
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif