Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

MELEK SA VIOLINOM
Autor: Said Šteta
Objavljeno: 27. November 2018. 16:11:23


Zavnobihska je noć i vozimo se sa promocije knjige iz Maglaja do Visokog. Pored mene je profesor Fuad, koji započinje priču o Plavoj džamiji u Isfahanu, u Iranu, u kojoj mujezin ima određeno mjesto sa kojeg ga se može čuti gdje god da ste u toj velikoj džamiji. Bez ozvučenja i napredne tehnike, samo dobro raspoređeni akustični rezonatori umijećem davnog arhitekte, prostiru zvuk do svakog uha taman koliko treba. Niti malo, nit’ previše!

Onda se vrati visočkim džamijama u kojima je tražio davno ostavljene duše, među starim zidovima sa kojih ga miluju šare ornamenta i levhe ispisane vještom rukom kaligrafa. A tek miris džamije!?

Reda Fuad džamije u Visokom istiha. Pertačka, pa Bijela-Šerefudinova ili ti Čaršijska džamija, pa Tabhanska, pa Rosuljačka džamija. O svakoj po nešto prozbori, noseći trag tespiha na svojim jagodicama i miris u nosnicama što se ugnijezdio poput ruha u čekmedži kad čeka dragog gosta.

- E, to je moja džamija! Javi se Amina kada profesor spomenu Rosuljačku džamiju u njenoj mahali. Onako, pobjedonosno sa zadnjeg sjedišta gdje je sjedila sa svojom drugom violinom Nafijom, kćerkom rahmetli Nedžada Ibrišimovića, pa nastavi.- Tu sam išla u mekteb i ona mi je nekako najdraža, a rado odem u svaku.
Ovdje zastajem upitan ljudskom sumnjom koja se u razumu ispriječi k’o mutna voda, pa ne da u sebe gledat, a kamoli da je preplivate. Kada ova djevojčica nauči za sve one gimnazijske petice? Kada stigne vježbati violinu? Na svaki nastup valja se odazvati!? Još bude čest gost u džamiji. Amina Džinalić rođena je 14. oktobra 2001.godine u Sarajevu, od majke Almedine i oca Jasmina, kao jedino dijete. Osnovnu školu „Kulin Ban“ u Visokom završava odličnim uspjehom i uporedo pohađa mektebsku nastavu u Rosuljačkoj džamiji kod efendije Rasima ef. Hasandića, a potom kod Mahira ef. Huseinovskog. Čini se od rođenja, njena je želja da bude violinistica. Sa sedam godina upisuje Školu za osnovno muzičko obrazovanje „Avdo Smajlović“ Visoko, kod profesorice Nermane Šehić uz koju je još više zavoljela violinu. Onda dolazi, kako to Amina voli kazati “moj doživotni prijatelj” neko koje ostavio velikog traga na njenu muzičku karijeru. Profesorica Nejra Kovač. Već 2011.godine na XIV federalnom takmičenju učenika i studenata muzike osvaja ubjedljivo prvu nagradu. Godina za godinom i nagrade se redaju za njene izvedbe na violini, za pjevanje, za znanje iz bosanskog jezika i književnosti, za znanje iz mektebske nastave. Godine 2014, proglašena je učenicom generacije ŠOMO „Avdo Smajlovic“. Iste godine dobija internacionalnu, umjetničku stipendiju Fondacije „Johann Strauss“, Berlin. Po završetku osnovne škole ide na usavršavanju sviranja violine kod profesorice Marine Tomić na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Trenutno pohađa treći razred Gimnazije „Visoko“, prirodno izborno područje, gdje je također odlična učenica. Šta bi to drugo mogla biti? Odgojena, talentovana, čestita. Odlična!

Bila je i rukovodilac orkestra „Preporod“. Predstavnica je Rosuljačke džamije u Mreži mladih sarajevskog muftijstva, kao i kapiten Mreže mladih Medžlisa islamske zajednice Visoko.
Završila je i prvi stepen kursa Turskog jezika „Yunus Emre Enstitusu“. Ima i svoj orkestar. Nastupa!Sjetih se prošlog januara, eto sad će godina, kada smo putovali zajedno za Bihać na promociju “Batonovih priča” knjige o junacima, teškim ratnim vojnim invalidima. Mnogobrojna ekipa stiže u internat gdje smo ugovorili prenoćište. Dok smo svi požurivali da malo prilegnemo od dugog puta prije promocije, gore na spratu začula se violina. Pitam, šta je to, a Fuad, tada njen profesor u Gimnaziji u Visokom, ponosno odgovori: “Eee, naša Amina vježba za nastup.”

Tako obilazimo gradove po Bosni i Hercegovini, a ona uvijek tačna, odgovorna i spremna da zasvira. Tiha poput sjenke, u brojnoj ekipi skoro pa neprimjetna, viri iz ugla i čeka da klimnem glavom, da zasvira, ali i da zapjeva. Umije i jedno i drugo, mada joj violina više prirasla srcu. Pusti je da prospe umilni jecaj, poput djevojke ostavljene na prozoru čežnje. Prošeta se tako nestvarno kroz note, da mi se najednom učini kako sam otišao na onaj ljepši svijet, pa kao razigran leptir poljima cvjetnim sa cvijeta na cvijet, a melek iznad glave mi svira. Pomislim da ovoliko ljepote ne može biti na ovom dunjaluku. Jok! Onda violina napipa svako čulo, dabet ono što potjeraju suzu k’o kišu nakon duge suše. Amina samo mrvu razvuče osmijeh, još bolje glavu prisloni na violinu da joj ne izmakne i onaj najtanji zvuk. Tačno, poput davnog arhitekte sa početka priče, rasporedi njen zvuk do svakog uha. Taman toliko da vam dušu pomiluje, makar je u kamenu krili.
Ostali prilozi:
» DNEVNIK.BA - ŠAGOLJICA, DALEKO OD NOVINARSKOG I LJUDSKOG KODEKSA
Mr. Milan Jovičić | 14. September 2019 16:00
» KO POSLJEDNJI ODE NEK’ UGASI SVJETLO U GRADU
B.net | 07. September 2019 12:05
» SPARINA PRED POVJETARAC
Ajša Čišija | 05. September 2019 14:50
» KOCKA JE ZLO KOJA UNIŠTAVA
MINA | 04. September 2019 14:34
» BOŠNJAČKI PIONIRI NA AMERIČKOM ZAPADU
Mahir Dizdar | 25. August 2019 15:53
» TUŽNA PRIČA I DOGAĐANJA IZ „ALUMINIJSKE FOLIJE“
Mr. Milan Jovičić | 22. August 2019 19:04
» “DAN KADA JE IZGORJELO MILION KNJIGA”
Said Šteta | 22. August 2019 11:41
» LICEMJERSTVO I FARSA IZ „ALUMINIJSKE FOLIJE“
Mr. Milan Jovičić | 20. August 2019 02:16
» BOSNA I HERCEGOVINA, JEDINA NAM JE DRŽAVA!
Mr. Milan Jovičić | 14. August 2019 07:40
» LJUDI OD VJERE MORAJU PODIĆI GLAS
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 11. August 2019 10:23
» AREFATSKA DOVA ZA HADŽINCE I HADŽIJE IZ BOSNE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. August 2019 20:40
» VIJEKOVIMA ČOVJEK BOSANSKI OBAVLJA HADŽ
MINA | 09. August 2019 09:09
Ostali prilozi istog autora:
» NA SLOVO OGORČEN
16. August 2019 10:43
» NA PRIMJER NISAM ZENIČANIN
12. August 2019 05:49
» SVJETLO
05. May 2019 17:53
» POŠTENO O ZLU
17. March 2019 11:59
» DNEVNIK ANE MLADIĆ
04. March 2019 19:46
» ETO, KOSOVSKI CUKO ZA RUSKI VETO
18. January 2019 18:13