Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

DR. HFZ. HARIS-EF. HADŽIĆ SNIMIO CIJELI KUR’AN NA CD
Autor: Mr. hfz. Maid-ef. Ibrahimović
Objavljeno: 01. December 2018. 16:12:13

Omot CD-a


RADOST I ZADOVOLJSTVO: Ovih dana Bosna i Hercegovina i Sandžak imaju razloga za još jednu radost i zadovoljstvo, jer je još jedan Bošnjak okončao projekat snimanja učenja cijelog Kur’ana, a.š., na CD.
Dr. hfz. Haris-ef. Hadžić iz Novoga Pazara i ekipa sa kojom je radio, uspješno su krunisali svoj jednogodišnji rad. Dakle, oni su snimili cjelokupni Kur’an Časni u vidu zvučnog zapisa koji će vjernici moći slušati i na taj način se družiti sa Kur’anom.
U svijetu je poznata praksa snimanja učenja Allahove, dž.š., Knjige Kur’ana, dok je u našim krajevima manje poznata, ali se ipak koristi. Naime, nekoliko godina prije Haris-ef., ovakav projekat je završio aktuelni dekan ITF u Zenici, dr. hfz. Halil-ef. Mehtić koji je vrstan učač Kur’ana. Naravno, mnogi naši hafizi, imami i karije iz BiH i Sandžaka, snimali su određene dijelove Kur’ana, po nekoliko džuzeva, nekoliko sura, određena ašereta i sl., ali nam nije poznato da je osim ove dvojice još neki Bošnjak snimio na nosaču zvuka učenje kompletnog Kur’ana, a.š.

TRI HAFIZA: Također, želimo Vas podsjetiti da je jedan od najpoznatijih učača Kur’ana na našim prostorima, kurra hfz. mr. Aziz-ef. Alili iz Makedonije, prije nekoliko godina, isto tako, snimio učenje kompletnog Kur’ana na CD. Navodimo, da su hafiz Halil-ef. Mehtić, hafiz Aziz-ef. Alili i hafiz Haris-ef. Hadžić, svega trojica karija sa prostora bivše Jugoslavije snimili cjelokupni Kur’an Časni. Uložili su svoje znanje, strpljenje, snagu i hrabrost da urade jedno ovakvo krupno, nadamo se, inšAllah, hajirli djelo koje će ostati kasnijim generacijama u emanet, kao i nama koji živimo na ovim prostorima. Upućujemo dovu Svevišnjem da ukabuli, da nam se smiluje i oprosti grijehe. Molimo Ga da nam podari snage da što više učimo, volimo i družimo se s Kur’anom. Gospodaru, podari da još mnogo Tvojih robova snimi učenje kompletnog Kur’ana i da na ovaj način daju svoj doprinos u očuvanju Tvoje upute. Molimo Svevišnjeg Allaha, dž.š., da od ovog hairli djela imamo mnogo dobra, posebno naše mlađe generacije, trudeći se da živimo u skladu sa kur’anskim porukama nadajući se da dobra djela pretegnu na mizan-vagi na kojoj se budu vagala naša djela na Sudnjem Danu. Amin!

POSLUŠAO DŽEMATLIJE, PRIJATELJE: Dr. hfz. Haris-ef. nam je pričao da su mu predlagale određene džematlije i ahbabi, još prije par godina da snimi kompletan Kur’an na CD. Ipak, on je bio svjestan emaneta, odgovornosti i težine jednog takvog projekta, te je se bojao započeti tako velik projekat kao što je spomenuti. Allahovom, dž. š.,voljom odlučio je i uspješno okončao isti. Kaže, bilo je bojazni da ne napravi neku krupniju tedžvidsku grešku, da ne izgovori pogrešno harf ili riječ, da ne ispusti neki harf, da ne napravi pauzu gdje ne treba, itd. Međutim, u toku Ramazana, 2017. god., u arapskom džematu “Tarik bin Zijad”, u Frankfurtu, gdje je bio teravih imam sa još jednim hafizom iz Maroka, na insistiranje svojih prijatelja, pristao je da započne ovaj hairli projekat. Ističe da ga je prvi podržao i ohrabrio njegov dugogodišnji prijatelj, ahbab, školski drug i rođak, nadaleko čuveni prof. Haris-ef. Kalač, poznati imam i daija iz džemata “IKC Sandžak” iz Dortmunda zajedno sa svojim džematom na čelu sa predsjednikom odbora h. Nusretom Balićem. Naglašava zahvalnost za ohrabrivanje i podršku u ovom projektu, pored svoje porodice, amidži Hidajetu, dajidži Nusretu, prijateljima, Imranu, Ismetu, Hajrudinu, Mirzi, Elmedinu, Fikretu, Senadu, Almiru, Fuadu, Selveru, Enesu, Muameru, Dženanu, Mehmedu i Haćifu, te posebno ističe svoje velike ahbabe Murat-ef., Mirsad-ef., h. Halila Kuča i h. Harisa Mustafića. Na ovom projektu je hfz. Haris-ef. sa svojom ekipom radio približno godinu dana s prekidima, snimajući vikendima i slobodnim danima u studiju “Džan”, u Sarajevu, gdje je provodio po nekoliko sati dnevno.

POMOĆ AHBABA: U ovom hairli poslu, u tehničkom dijelu, prilikom samog snimanja najviše mu je pomagao poznati kantautor, ahbab i prijatelj Eldin Huseinbegović. Međutim, najodgovorniji dio posla – pravilno učenje, obavljao je pod pažljivim nadgledanjem i sugestijama trojice hafiza koji su preslušavali snimljeni materijal.SNIMANJE, KOREKTURE, SUGESTIJE, MIŠLJENJA: Pisac ovih redova, kao jedan od pomenute trojice koji su pratili snimanje i vršili korekturu, mogu reći da smo preslušali svaku stranicu koju je hfz. Haris-ef. proučio i davali mu određene sugestije i mišljenja. Nekada smo tražili da ponovi neke snimljene dijelove, što bih on uradio i uvažio našu sugestiju. Svakako, svjesni smo da najbolji učači Kur’ana u svijetu, čak i oni sa arapskog govornog područja naprave neku, naravno, ne krupnu grešku, a šta onda reći za nas koji smo sa nekih drugih prostora, jezika i kultura. Svi smo uložili veliki trud kako bi snimanje kompletnog Kur’ana bila na najvišem nivou. No, u svakom poslu, nijjet je bitan, a Allahova, dž.š., nagrada slijedi prema nijjetu. Nadamo se da krupnijih grešaka nije bilo. Ipak, za sve eventualne nenamjerne pogreške, molimo oprost od Svevišnjeg Allaha, a od slušalaca očekujemo da imaju ljudskog razumijevanja, jer nije nimalo lahko uraditi ovakav projekat.

MP3 TEHNIKA CD-a: Treba reći da je snimak urađen u mp3 tehnici, upakovan na dvd CD-u, sa omotnicom u koloru, lijepo dizajniranoj i štampanoj u poznatoj kući “Glamur dizajn d.o.o”, iz Vogošće, Sarajevo. Na naslovnoj strani se nalazi velika fotografija s ahmedijom karije hfz. Harisa-ef., a na poleđini manja fotografija uz biografiju učača. Na unutrašnjim stranicama omotnice ispisano je nekoliko prijevoda, za ovu svrhu, odabranih ajeta i hadisa. Navedena je zahvalnost autora prijateljima i svima onima koji su dali doprinos da ovaj hairli projekat ugleda svjetlo dana. Zaista sam počašćen i bilo mi je lijepo družiti se sa hfz. Haris-ef. Radostan sam i Allahu, dž.š., zahvalan što je podario da budem dio ovog hairli projekta.

O HAFIZU HARISU: Inače, dr. hfz. Haris-ef. Hadžić, rođen je 12. 04. 1982. god., u Rožajama u Sandžaku (CG). Osnovnu školu je završio 1997. god., u rodnom gradu, a srednju medresu “Gazi Isa-beg”, 2001.god., u Novom Pazaru. Diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu. Postdiplomske i doktorske studije je završio na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Jedno vrijeme boravio je na specijalizaciji za imame, hatibe i muallime, na “Ebu Nur” univerzitetu u Damasku, Sirija.
Hifz je učio kod poznatih muhaffiza, r. dr. hfz. Fadila-ef. Fazlića, kurra hafiza dr. Dževada-ef. Šošića, kurra hafiza Samira Nassa, kurra hafiza Enesa ed-Dimmaškija, hfz. Mirfata-ef. Fijuljanina i dr. Promoviran je u hafiza Kur’ana, s drugom generacijom hafiza “Škole Kur’ana Časnog”, u Novom Pazaru, 2013. god. Položio je hifz i pred komisijom za polaganje hifza Kur’ana, u Skoplju, 2016. god., u sastavu: kurra hfz. Šafi Osmani, hfz. Ševal Azizi i hfz. Muharem Ljoki, kada mu je svečano uručena diploma “Hafiz Kur’ana Časnog”.Korektori na snimanju ovog CD-a bili su: kurra hfz. Mustafa Khamees – Kairo, mr. hfz. Nermin-ef. Ibrahimović – Tešanj i mr. hfz. Maid-ef. Ibrahimović – Sarajevo. Hfz. Haris-ef. je učestvovao na više domaćih i internacionalnih takmičenja učača Kur’ana i osvajao zapažene rezultate, te dobijao priznanja i certifikate za osvojena mjesta. (BiH, Hrvatska, Libija i Kuvajt.)

IMAMSKI POZIV: Tokom svoje dosadašnje radne aktivnosti bio je imam u nekoliko džamija pri medžlisu IZ-e Novi Pazar, a nakon toga, nekoliko godina je bio angažiran u “Gazi Isa-beg” medresi u Novom Pazaru, kao odgajatelj i profesor na predmetima Kiraet, Imamet i Filozofija. Trenutno radi u Mearifskoj službi Mešihata islamske zajednice u Srbiji, a na Fakultetu za islamske studije (FIS), izvodi nastavu na predmetima Kiraet i Islamska kultura i civilizacija. Živi u Novom Pazaru, oženjen je i otac je četvero djece.

DOVA: Na kraju ovog kraćeg napisa ponavljam dovu koju mi je prilikom našeg nedavnog susreta izgovorio naš hafiz Haris-ef.: “Molim Allaha, dž.š., da nam se smiluje za uloženi trud i da Kur’an učini proljećem naših srca, da nam svima oprosti grijehe i da nas nagradi Džennetom. Molimo Uzvišenog, da nam pomogne da budemo pravi čuvari Njegove Knjige dok smo živi, a da Mu se vratimo kao jaki hafizi, te da snimak Kur’ana Časnog na ovome CD-u ukabuli kao hajrat – dobro djelo, koje će koristiti svima koji vole lijepo učenje Kur’ana. Hvala Allahu, dž.š., na svemu, hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da se ovaj hairli projekat završi i bude dostupan javnosti. Allahumme amin.”
Pridružujemo se hairli dovi hfz. Haris efendije.


Autor je imam, hatib i muallim džemata “Souk bunar”, MIZ Sarajevo.Ostali prilozi:
» GENOCID I SAKRALOCID U SREBRENICI I PODRINJU
Besim ef. Čanić (Allahu jerhamuhu) | 17. February 2020 19:19
» LJILJAN U TRNJU
Nikola Šimić Tonin | 13. February 2020 14:27
» PISMO ZAHVALNOSTI PREMIJERU REPUBLIKE KOSOVA GOSPODINU ALBINU KURTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. February 2020 15:40
» HVALA ZAGREBU ZA DOSTOJAN DOČEK MUSLIMANSKOM ČELNIKU RABITE NJ.E. MUHAMMEDU BIN ABDULKERIMU AL-ISA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. February 2020 16:19
» VELIKI KINESKI ZID
Samir Hadzalić | 27. January 2020 16:25
» KADA JE BILO HRVATSKO PROLJEĆE, 1966. ILI 1971.?
Stjepan Nikolić | 21. January 2020 18:03
» BOŠNJACI DOBILI JOŠ JEDNU STRANKU - SDU
Sahit Kandić | 14. January 2020 21:11
» VELIKO-SRPSKI „BLESIMETAR“ IZ MOSTARA, ZAKUCAVA DO KRAJA!
Mr. Milan Jovičić | 14. January 2020 13:23
» MILORAD DODIK JE DOSADNA OPSADA ZDRAVOG RAZUMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. January 2020 15:23
» PITANJE ZA MILANOVIĆA: KOLIKI BROJ MUSLIMANA U BOSNI JE PRIHVATLJIV ZA HRVATE I HRVATSKU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. January 2020 14:17
» "LUDA NOĆ"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. December 2019 20:33
» ZAR TREBA OBJAŠNJAVATI GDJE I KAKO SE KOVAO PLAN SRPSKOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. December 2019 12:56