Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

KOSOVO JE OD 100 PROCENTNE TAKSE TREBALO IZUZETI FIRME IZ FEDERACIJE BIH
Autor: Ćerim Bajrami
Objavljeno: 03. December 2018. 22:12:33
Povodom pisma bivšeg Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, premijeru R. Kosova, Ramushu Haradinaju - da se ukine taksa za izvoznike iz Bosne i Hercegovine:

Bošnjacima Kosova i Bošnjacima uopšte, bošnjačko - albanskim odnosima nikako ne ide u prilog u posljednje vrijeme vidljiva euforična kampanja i dovođenje u istu ravan Srbije i Bosne i Hercegovine, koja se nekritički vodi po nekim medijima i na društvenim mrežama od strane autora na albanskom jeziku. Naime, uz očigledno nepoznavanje problermatičnih odnosa u državnom ustrojstvu BiH, ima i jedan terminološki problem koji dodatno unosi zabunu, zato što u albanskom jeziku nema adekvatni izraz za "bosanski", te se redovno koristi riječ "bošnjački"


U zadnje vrijeme udarna vijest na Balkanu je uvođenje takse od 100 procenta na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovo. Da podsjetimo da je Kosovo uvozilo enormne količine hrane, građevinskog materijala, itd. iz Srbije i jedan manji dio iz BiH, dok je povratno izvozilo jako malo. Srbija, pa i BiH, uz ostale barijere za uvoz kosovske robe, zloupotrebljavale su i neke odredbe sporazuma CEFTE koji je uz njih potpisalo i Kosovo.
Ovih dana ima mnogo zahtjeva iz ove dvije zemlje regije, kao i iz EU, da Vlada Kosova povuče tu svoju odluku, međutim, iz Kabineta premijera nagoviještavaju da to neće učiniti, sve dok srbijanska Vlada radi na mnogim sistematskim potezima protiv Kosova na međunarodnoj sceni, a najnoviji od njih je bio - velika srbijanska antikosovska kampanja za njegovo neučlanjenje u INTERPOL.
Predstavnici Bosne i Hercegovine i na regionalnim i na međunarodnim skupovima, nerijetko glasaju protiv Kosova, odnosno staju na stranu Vlade Srbije. Naravno, ti predstavnici su uglavnom srpske nacionalnosti (uz pomoć struktura HDZ BiH i koji su bliski Draganu Čoviću), kao što je bio slučaj na skorašnjoj Skupštini Interpola u Dubaiju sa ministrom unutarnjih poslova BiH, Draganom Mektićem, koji je glasao protiv učlanjenja Kosova u ovu siguronosnu svjetsku organizaciju...
Također ovih dana izlazi na vidjelo da su mnoge firme iz Federacija BiH, u kojima dominiraju Bošnjaci, zapravo izvozile na Kosovo, poput Željezare iz Zenice, te da su one gubitnici u BiH...

***
Evo se povodom 100 procentnih taksi Kosova sad oglasio i bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, tražeći javnim pismom od premijera Haradinaja da popravi odluku kad je BiH u pitanju, što bi se reklo - za hatar dobrim Bošnjacima, koji su - opet -, nemoćni da poprave ponašanje oko Kosova od strane srpskih predstavnika u BiH!
Nadajmo se da će premijer Republike Kosovo Ramuš Haradinaj to i uraditi. Ali, kako stvari trenutno stoje - ima malo prostora za povjerovati u takav ishod.
Naime, znamo da je godinama zaredom Bosna i Hercegovina u raljama srbijanske politike koja je uspostavila kontrolu preko srpskih predstavnika u BiH državi nad mnogo toga, a jedna od bitnih tačaka je i kontrola nad vezama između Bošnjaka i Albanaca, uopšte, pa samim tim je zaveden bukvalno i embargo kako na priznanje Kosova od strane BiH, tako i na gotovo sve veze između Kosova i Bosne i Hercegovine, uz dodatni rigorozni vizni režim, koji služi protiv slobode kretanja.

Da podsjetimo da je ustavni sistem u Bosni i Hercegovini takav da tri člana Predsjedništva države iz tri konstitutivna naroda imaju pravo veta na krupnije odluke, a jedna od njih su i međunarodne veze, odnosno diplomatija. (Malo se, recimo, javno govori da je srpska strana u BiH i protiv ponovnog otvaranja ambasade BiH u Tirani, te da zbog toga nema više ni ambasade Republike Albanije u Sarajevu.)
S druge strane, svi naši apeli sa Kosova - molbe, traženja, zahtjevanja... u ovih 10 godina od proglašenja nezavisnosti i uvođenja viza državljanima Kosova od strane bh države - za njihovo ukidanje nisu urodili plodom, jer su redovno nailazili na taj srpsko - srbijanski zid u BiH, koji je bio neprobojan i za redovne ljudske potrebe građana i porodične komunikacije i posjete, što je inače direktno kršenje međunarodnih odredbi o ljudskim pravima za slobodu kretanja. Redovno smo takođe nailazili i na pravdanja bošnjačkih predstavnika iz države BiH - da oni ne mogu popraviti ovo ponašanje i stav bh sprpskih predstavnika.
(Naravno da smo imali i da imamo dobre rezerve prema ovim njihovim pojašnjenjima!)
Zna se i da je Vlada Republike Kosova, nažalost, poslije četiri godine od uvođenja viza od strane Viječa ministara BiH, odgovorila recipročnim viznim režimom, tako da je i kretanje Bošnjaka iz BiH na Kosovu postalo ograničeno. U ovom viznom režimu najviše, naravno, stradaju Bošnjaci sa Kosova, kao manjina kojoj je nužno potrebna pomoć matičnog naroda i njegovih institucija u nekoliko sfera od nacionalnog interesa, poput obrazovanja na bosanskom jeziku, recimo...

***

Povodom taksi od 100 posto i apela dr. Cerića, a i same potrebe da se nešto kaže, moje je mišljenje - što je kazano nešto slično još od nekih iz albanskog kosovskog političkog miljea - da je možda bilo dobro da je Vlada Kosova odlukom izdvojila od takse od 100 procenta firme iz Federacije BiH koje izvoze na Kosovo!, odnosno da taksa važi za ona preduzeća i izvoznike koji podržavaju srbijansku i srpsko-predstavničku remetilačku politiku prema Kosovu i u BiH!
Mišljenja sam da je to bilo moguće i da još uvijek ima šansi za tako nešto, ako postoji dobra volja.
S druge strane, trebalo bi da bošnjački politički predstavnici u državi BiH, uz pomoć hrvatskih, pokažu urgentni interes i odmah po formiranju novih institucija poslije nedavnih izbora, nametnu srpskom političkom bloku u BiH odluku o ukidanju viza prema Kosovu. Također da se bh država postavi otvorenije prema razrješenju kosovsko - srbijanskog problema, tako što će više stajati na strani pravde, a ne da dozvoljavaju srpskim bh predstavnicima po skupovima u regiji i na međunarodnom nivou da u ime BiH glasaju protiv Kosova, a na strani Srbije!
Sa kosovske političke strane, namjesto nerealnog generalnog pristupa prema Bosni i Hercegovini - traženja njenog priznanja Kosova kao prvog uslova, trebaju se primijeniti alteranativni diplomatski putevi za moguću saradnju, pošto se zna da tamošnji srpski predstavnici neće dopustiti da BiH prizna Kosovo, jer im za tako nešto daje pravo ustav te države. Potrebne su realne inicijative i vidljiviji iskoraci za uspostavljanje odnosa sa Bosnom i Bošnjacima, bh. Hrvatima i svim njenim građanima koji žele napredak i euro-atlantske integracije. Prije svega trebaju institucije Kosova, uz pomoć međunarodne zajednice, da intenzivnije porade na ukidanju međusobnog viznog režima, na priznanju lične dokumentacije, svjedočanstva i diploma, kao i sve poslovne papirologije, pečata, isl.

***

Ne trebaju se na Kosovu nikad zaboraviti ogromne žrtve Bošnjaka i Bosne, genocide nad njima, kao i silan otpor Bošnjaka od 1992.-1995. godine, koji je slomio kičmu srbijanskoj agresiji i šovinističkoj politici na Balkanu, uz razotkrivanje na međunarodnoj sceni njihovih pobuda i zločina! A taj otpor Bošnjaka i Bosne pomogao je i Kosovu!

Bošnjacima Kosova i Bošnjacima uopšte, bošnjačko - albanskim odnosima nikako ne ide u prilog u posljednje vrijeme vidljiva euforična kampanja i dovođenje u istu ravan Srbije i Bosne i Hercegovine, koja se nekritički vodi po nekim medijima i na društvenim mrežama od strane autora na albanskom jeziku. Naime, uz očigledno nepoznavanje problermatičnih odnosa u državnom ustrojstvu BiH, ima i jedan terminološki problem koji dodatno unosi zabunu, zato što u albanskom jeziku nema adekvatni izraz za "bosanski", te se redovno koristi riječ "bošnjački". Često se u posljednje vrijeme i u medijima - koji nemaju zlu namjeru - provlači riječ tipa "...mallrat... prodhimet... boshnjake", ("...roba, proizvodi... bošnjački".)
Ako se sudi po tome, ispada da je Bošnjacima uvedena taksa, a ne Srbima (i Hrvatima) iz BiH koji podržavaju pogubnu politiku Srbije i srpskih predstavnika u BiH! Ovo djeluje tragikomično, a zapravo je žalosno, jer i to ide naruku u Beogradu sistematski smišljenom rušenju bošnjačko - albanskih odnosa i veza.Ostali prilozi:
» BOŠNJACI - BORBA PROTIV GENOCIDA TRAJE
Mehmed Meša Delić | 01. December 2021 18:49
» HOLLYWOOD, BOLLYWOOD, BOSNNYLOOD
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. November 2021 14:58
» HOUSE OF ONE
Aziz Hurem | 30. November 2021 14:57
» DA LI SU NAM ZNANE ALLAHOVE / BOŽIJE PORUKE?
Mr. Milan Jovičić | 30. November 2021 14:56
» POTURI U SREDNJOVJEKOVNOM I OSMANSKOM PERIODU BOSNE
Ferid Ferko Šantić | 28. November 2021 15:24
» DENIS ZVIZDIĆ KANDIDAT „TROJKE“ ZA PREDSJEDNIŠTVO BIH?
Mr. Milan Jovičić | 28. November 2021 12:54
» BIBLIJSKA PRIČA O BOSANSKOM DAVIDU I DVOJICI BALKANSKIH GOLIJATA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. November 2021 13:12
» ILI HERCEG-BOSNA ILI INTERVENCIJA HRVATSKE!
Dženana Karup Druško | 23. November 2021 17:21
» VODIČ I CJENOVNIK LIJEČENJA U TURSKOJ
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 22. November 2021 02:19
» DODIK JE RUKAVICA MRAČNIH GENOCIDNIH SILA
Avdo Metjahić | 21. November 2021 19:26
» POSLJEDNJE ZBOGOM VELIKOM AKADEMIKU MUAMERU ZUKORLIĆU
Prof. dr. Ibro Skenderović | 18. November 2021 14:27
» VANJSKA POLITIKA KANADE PREMA DRUGIMA U SVIJETU
Lena Demirović | 17. November 2021 17:35
» MAŠTOVITE LAŽI LAMIJE BEGAGIĆ
Elmedina Muftić | 17. November 2021 16:59
» ŽRTVE VREMENA U KOME JE I DUVAR IMAO UŠI
Sead Zubanović | 15. November 2021 21:04
» MOJE SJEĆANJE NA RAHMETLI AKADEMIKA MUFTIJU DR. MUAMER-EF. ZUKORLIĆA
Dr. hfz. Haris Hadžić | 15. November 2021 03:28
» NEKI ASPEKTI NOVIJE SANDŽAČKE ISTORIJE
Velija Murić | 12. November 2021 17:45
Ostali prilozi istog autora:
» TEŠKI SASTANCI
03. December 2019 01:49
» BOŠNJACI U POSTIZBORNOM KOSOVU
28. October 2019 18:38