Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

“Batonovi muhabeti” - Musafir kluba: Mr. sci. Mustafa Spahić
BATONOVA TRIBINA “BOŠNJACI I ISLAMSKA ZAJEDNICA U OKVIRU AUSTROUGARSKE MONARHIJE”
Autor: Said Šteta
Objavljeno: 20. December 2018. 17:12:32


U okviru projekta “Batonovi muhabeti” Klub paraolimpijskih sportova „Baton“, ponovo je iznenadio izuzetno mnogobrojnu zeničku publiku, sa edukativnom tribinom “Bošnjaci i Islamska zajednica u okviru Austrougarske monarhije”, čiji je gost-predavač bio miljenik Batonove publike, profesor, mr.sci. Mustafa Spahić, ili kako ga samo zovu, Mujki.

U uvodnom dijelu, predsjednik KPS “Baton” mr.sci. Amir Ismić, upitao se, zašto stotinu godina Austrougarske, te odmah odgovorio, kako je profesor Imamović napisao u svojim historijskim viđenjima Bosne, a oslanjajući se na egzaktne činjenice, da je vrijeme pod Austrougraskom vlašću bilo najprosperitetnije za Bošnjake.Nakon uvoda, oslanjajući se na 111.ajet sure Jusuf iz časnog Kur’ana, kao istinu, kao putokaz, mr. sc. Mustafa Spahić nastavio je redati sve faze ustrojstva Bosne do današnjih dana. Potom se usmjerio na srž svog predavanja, a to je vrijeme okupacije Bosne od strane Austrougarske, u kojoj je učestvovalo tristo hiljada vojnika. Osobeno njemu kao predavaču, jeste to, da u svakoj prilici unese neku nepoznanicu koju nećemo naći u udžbenicima historije ali i književnosti. Tako nam ispriča da je roman “Zeleno busenje” bošnjačkog književnika Edhema Mulabdića, ustvari slika okupacije Bosne iz ugla jednog književnika. Dalje je govorio o ulozi reis-ul-uleme Fehima Spahe u vraćanju Islamske zajednice u Sarajevo, te o snažnom obrazovnom iskoraku kojeg je Austrougarska napravila u Bosni i Hercegovini, čemu i danas svjedoče brojne gimnazije iz tog vakta. Ispričao je zašto i ko je spriječio gradnju gimnazije tada u Zenici. U svom izlaganju prepunom tačnih datuma, ljudi i događaja, profesor Mujki je kao crne dijamante redao neke historijske činjenice, koje ni danas nisu poznate mnogim Bošnjacima. Naime, Njegošev “Gorski vijenac” napisan je da obilježi drugi genocid nad muslimanima, uoči Badnje večeri 1711. godine, u okviru takozvane “istrage poturica” kada je ubijeno hiljadu muslimana.Potom je govorio o “Požarevačkom sporazumu”, o značaju “Oktobarske revolucije” koja je spasila Osmansku Tursku od podjele velikih sila, što je do danas malo poznato. Zatim o Eugenu Savojskom i njegovoj poruci iz Moštra kod Visokog, te paljevini Sarajeva. Interesantno je da je “Boj pod Banja Lukom” i učinak Armije Republike Bosne i Hercegovine u odbrani 1992-95, po mišljenju profesora Imamovića, najznačajniji historijski događaj za Bosnu i Hercegovinu u pogledu borbe za njeno očuvanje.

Na kraju je, sjećaju će se jedne legende iz Travnika, koja je prepričavana po rođenju Franje Josipa, govorio o njemu kao vladaru, kazavši da je to bio najpravedniji vladar kojeg je Evropa u svojoj historiji imala. Ostat će upamćena njegova briga za Bošnjake i dodijeljena im prava iz tog vremena.

Ovim je dva nastavna sata svog izlaganja, profesor Mujki samo potvrdio, da nije slučajno što je i ovoga puta “Batonova publika” koja je svakim danom sve brojnija, ponovo zasladila svoja čula naučenim. Nakon tribine nastavljeno je ugodno druženje u Hadži-Mazića kući, uz kahvu i čaj kako i priliči ovakvom kulturnom događaju.
Ostali prilozi:
» ZAVIČAJ NOSIMO U SEBI
Alija Kadrić | 11. October 2019 17:06
» TRINAESTI KNJIŽEVNI SUSRETI „KASIM DERAKOVIĆ“
Eset Muračević | 16. September 2019 17:49
» STILISTIKA KUR'ANA U DJELU HASANA KJAFIJA PRUŠČAKA
Dr. hfz. Safvet Halilović | 09. September 2019 14:27
» NA PRIMJER NISAM ZENIČANIN
Said Šteta | 12. August 2019 05:49
» BRAT I SESTRA PROMOVISALI SVOJE PROJEKTE
Eset Muračević | 23. July 2019 20:53
» PROMOCIJA KNJIGE “DJEČAK SA RUKAMA STARCA”
Said Šteta | 23. July 2019 20:12
» PJESNIK DŽAFIĆ DVIJE PJESME POSVETIO SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 09. July 2019 19:37
» PROMOCIJA KNJIGE O BOSANSKIM GAZIJAMA
B.net | 02. July 2019 17:57
» GORNJI VAKUF RASPLAKALE BATONOVE PRIČE
Bošnjaci.Net | 26. June 2019 18:04
Ostali prilozi istog autora:
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
24. September 2019 13:10
» NA SLOVO OGORČEN
16. August 2019 10:43
» NA PRIMJER NISAM ZENIČANIN
12. August 2019 05:49
» SVJETLO
05. May 2019 17:53
» POŠTENO O ZLU
17. March 2019 11:59
» DNEVNIK ANE MLADIĆ
04. March 2019 19:46