Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

PRVO „MOSTARIZACIJA“ FBIH, A ZATIM KOLAPS DRŽAVE BIH
Autor: Džebrail Bajramović
Objavljeno: 24. December 2018. 14:12:35Piše: Džebrail Bajramović
Odluka CIK-a je očit udar na državu

Da su Dodikove igre sa zastavama bile uvod u nešto veoma ozbiljno polako se rasvjetljava, jer nakon neustavne odluke CIK-a o popunjavanju Doma naroda u FBiH, jasno je da je ona u funkciji blokade uspostave vlasti u tom entitetu radi nekih, još uvijek nejasnih ciljeva. Međutim, obzirom da se zna da iza toga stoji separatistički dvojac Čović-Dodik, očito da se putem ucjena žele nametnuti rješenja koja će reducirati demokratiju u BiH, a što nam se nameće nakon svakih izbora. Prije svega, za ovaj izborni krug želi se isposlovati nametanje nakaradnih promjena u Izbornom zakonu koje bi HDZ-u garantovao vječnu vlast.
Naravno da nakon „mostarizacije“ FBiH – slijedi „mostarizacija“ cijele Bosne i Hercegovine,tj. kolaps države što je jasno kao dan. Vidljivo je da za takav pakleni plan separatističke snage u BiH imaju svesrdnu podršku moćnih mentora izvan BiH, i da su instalirali svoje poslušnike u CIK-u i Sudstvu na svim nivoima – tako da bez posljedica mogu da ruše ustavni poredak u BiH. Gdje je kraj očitog nasilja na ustavni poredak u BiH – kada to PIK i Visoki predstavnik mirno promatraju, a ambasade SAD-a i institucije EU to podržavaju? Zaista se došlo do crvene linije jer je tolerisanje dosadašnjih brutalnih kriminalnih akata na Ustav BiH od strane rušitelja ustavnog poretka u BiH, koji otvoreno negiraju državu BiH i institucionalnog zagovaranja podjele države – a što je najteže krivično djelo u svim državama svijete, osim u BiH. Visoki predstavnik ako ne reaguje ovaj put – sigurno će reagovati patriote, jer teško da će se pristati na „mostarizaciju“ FBiH zbog kriminalne odluke CIK-a. Svako ko je iole razuman je svjestan da nakon toga slijedi i to veoma brzo, „mostarizacija BiH“, dakle, demokratski mrak u cijeloj državi, tj. njen kolaps – u svakom pogledu. Naravno da ovakvu ujdurmu rušitelja naše domovine – patriote neće nijemo promatrati i uzdati se u one koji su nadležni i plaćeni da rade za državu i njen opći prosperitet, a rade suprotno – urušavaju je svaki dan, na svakom mjestu i u svakoj prilici. Oni koji tolerišu rušenje države BiH – snose odgovornost za posljedice koje mogu nastati od te igre sa vatrom, i neće se moći fakturisati onima koji će sigurno braniti demokratske principe i ustavno-pravni poredak države Bosne i Hercegovine.
Alarme je upalila neustavna odluka CIK-a – koji je prekoračio svoja ovlaštenja i preuzeo ulogu zakonodavca ili Visokog predstavnika, te umjesto da provodi Izbore on donosi političke odluke! Svakako da je opravdana tužba protiv članova CIK-a koji su izglasali nelegalnu odluku o popunjavanju Doma naroda FBiH – jer je u suprotnosti sa Ustavom FBiH. Međutim, ne treba biti naivan i pouzdati se previše u Ustavni sud koji je imao dovoljno vremena i prilika da riješi problem – te onemogući neustavno djelovanje CIK-a. Svakako da je težište odgovornosti na Ustavnom sudu – a ne na pet neodgovornih stranačkih poslušnika koji pod ucjenama moraju raditi po instrukcijama bahatih naredbodavaca, koji očito imaju za cilj rušenje ustavno-pravnog poretka u FBiH – dok se RS i državni nivo žele predstaviti da funkcionišu bez problema. Dakle, problem bi bio samo tamo gdje su Bošnjaci većina! Poruka je jasna – da jasnija ne može biti.

Pakleni plan separatističkog dvojca
Kada bi se „pakleni plan“ separatističkog dvojca Dodik - Čović ostvario sigurno da bi nedobronamjerni faktori međunarodne zajednice, a čiji je uticaj neupitan na prilike u BiH, osudili Bošnjake kao „destabilizirajući faktor“, argumentujući to konfuznim stanjem na terenu – bez želje da ulaze u izvor problema i kontinuirane opstrukcije, u čemu i sami često uzimaju aktivnu ulogu. Sasvim je jasno da domaći separatistički dvojac provodi najekstremniju politiku na tlu Evrope danas – i nema sumnje da prijeteća desnica u EU podržava antidemokratske i diskriminatorske tendencije koje se nameću istitucijama u BiH. Sudstvo i tužalaštvo je izblamirano do te mjere da je jasno da je to epicentar najvećeg stepena korupcije i nesposobnosti koji BiH drže u raljama kriminala i anarhije. Sudstvo je segment vlasti koji je očito od strane međunarodnih faktora u BiH predat u ruke kriminalaca, a koji su instalirali svoje poslušnike u strukturama zakonodavne i izvršne vlasti da provode anarhiju. Dokaz za to su svakodnevni protesti za neotkrivena ubistva nevinih momaka – a čije ubice su poznati, međutim, nema šta kriminalci nisu spremni da urade da bi omeli pravdu i sebe prestavili kao zaštitnike zakona.

Sve to međunarodna zajednica zna, pa čak i bolje od naših izvora – i nema smisla to im pojašnjavati – ali očito vođena nekim „skrivenim interesima“ zatvara oči pred urušavanjem demokratskih vrijednosti koje poštuju u svojim državama, a od nas traže da se dogovaramo sa okorjelim masovnim ubicama, teškim kriminalcima, liderima organiziranog kriminala, propagatorima udruženog zločinačkog pokreta i negatorima genocida. To je dno licemjerstva i nehumano što čine u BiH – i sigurno da će dugoročno svi ti koji mešetare sa bolom i patnjom BiH imati drastične moralne posljedice zbog toga. Dobro je poznato da je moralan stub glavni temelj društva bez čega ne mogu opstajati – ni društva, ni države, niti civilizacije. Ciklusi u tom kontekstu su duži – ali su neminovni. Biti na krivoj strani historije je epohalna sramota koja se proteže kroz stoljeća, kao što se ne može poreći snaga, hrabrost, sposobnost i odvažnost onih koji se moćnim silnicima suprostavljaju. Da se pozitivci ne suprostavljaju zlikovcima odavno bi već nestalo čovjeka sa lica zemlje.

Stoga, „paklenom planu“ separatističkog dvojca treba se suprostaviti, bez obzira što ih podržavaju bitni faktori međunarodne zajednice, koristeći se duplim standardima – jednim za svoju državu a drugim za BiH. Patriote države BiH moraju nalaziti načine da u sklopu demokratskih instrumenata koji im stoje na raspolaganju zaustave brutalne nasrtaje na ustavni poredak naše države – a što se svugdje na svijetu zove „državnim udarom“ i najstrožije kažnjava, osim u BiH. CIK je očito izvršio državni udar – jer je izašao iz okvira svojih ingerencija i umjesto zakonodavca donosi političke odluke. Međutim, pred našim Sudstvom gore prolazi auto-mafija nego oni koji ruše ustavni poredak zemlje, što je apsurd koji nije izbor dobronamjernih građana BiH, već posljedice općedrustvenog nasilja koji se provodi zloupotrebom institucija društva, jer se korupcija i kriminal tolerišu, postiču i obilato nagrađuju. Naravno uz prećutnu podršku nedobronamjernih međunarodnih faktora – jer da ih oni ne podržavaju preko uspavanog Visokog pedstavnika, koji već deset godine ne remeti kriminogeno urušavanje države BiH, svakako da bi se separatisti i kriminalci našli na udaru zakona i završili tamo gdje im je i mjesto – u pritvorskoj jedinici.

Patriotski front

Dakle, u narednim sedmicama se lomi budućnost građanskog društva u BiH – a SDA, koji se predstavlja kao „kičma Bosne i Bošnjaka“, pred historijskim je opredjeljnjem: hoće li se opredjeliti za otvorenu izdaju domovine zbog fotelja koje im nudi pakleni separatistički dvojac, a koji ne kriju mržnju prema Bošnjacima i državi BiH; ili će stati uz patriotski front koji brani ustavni poredak, vladavinu prava, demokratske i civilizacijske vrijednosti. Njihova odluka će se ogledati u potpisivanju dogovora, dizanju ruku, ulaskom u koalicije i partnerstvu sa onima koji već odavno ruše BiH – ali tu se neće riješiti sudbina Bosne već će se samo razotkriti istina. Naravno da onaj ko pristaje na „mostarizaciju“ FBiH pristaje i na kolaps države Bosne i Hercegovine.
Sretna nam Nova 2019.!

Geteborg, 24.12.2018. godineOstali prilozi:
» PRIDORSKA KAPETANIJA
Samir Hadzalić | 02. August 2020 23:28
» OD DODIKOVA ARLAUKANJA DO MIJAUKANJA
Zijad Bećirević | 02. August 2020 18:31
» SRBIJA JE BOLESNIK NA BALKANU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. August 2020 15:28
» DA LI JE SKUPŠTINA RS-A DODIKOVA MOČVARA SA ŽABCIMA?
Mr. Milan Jovičić | 02. August 2020 15:05
» BAJRAM DOĐE NE MIRIŠU AVLIJE
Aziz Hurem | 30. July 2020 17:23
» MOJ OMAŽ BRATU SALKI BUKVAREVIĆU - BIO JE DRAG DRUG I POUZDAN PRIJATELJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 13:34
» LJUDSKOST MJERENA PRINCIPOM SLOBODE, AKCENAT DOKTRINE ISLAMA
Msc. Sumeja Smailagić | 28. July 2020 17:39
» ZAŠTO JE SULTAN MEHMED FATIH PRETVORIO AJA SOFIJU U DŽAMIJU
Dr. hfz. Safvet Halilović | 28. July 2020 15:29
» PERVERZNA KARIKATURA IZ SARAJEVA ZA POTOČARE
Amir Telibećirović | 27. July 2020 18:19
» ČEKAJ, MAGARČE, DOK TRAVA NARASTE
Zijad Bećirević | 26. July 2020 15:56
» KOVID-19 – SKICA ZA UZROČNO-POSLJEDIČNU VEZU!
Dr. Raim Bajrami | 22. July 2020 14:07
» I ULICA IMA DUŠU
Fatih Hadžić | 21. July 2020 19:03
» ŠOK DANA: "ZAR I TI, PAŠOVIĆU, PRIJATELJU MOJ"?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. July 2020 15:36
» ESAD KOČAN I HAJRIZ BRČVAK
Šemso Agović | 16. July 2020 17:48
Ostali prilozi istog autora:
» "MEDVJED" IZ LAKTAŠA!!!
19. August 2019 19:46
» BLOKADA DRŽAVE BIH
17. June 2019 21:02