Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Akademik Emir RAMIĆ, dikrektor Instituta za istraživanje genocida Kanada
KRIVIČNOM SANKCIONISANJU NEGATORA GENOCIDA U SREBRENICI I BIH, KANADA BI DALA VELIKI DOPRINOS U BORBI PROTIV GENOCIDA U SVIJETU
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 30. December 2018. 14:12:10

AKADEMIK EMIR RAMIĆ: Sve političke opcije u Kanadi, odnosno sve parlamentarne stranke su obaviještene o peticiji i uključene u proces lobiranja za usvajanje Zahtjeva peticije, krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici i BiH. Lobiranjem za peticiju “e – 1837” mi smo pokazali da ravnodušnost prema istini i pravdi predstavljaju najveću prijetnju za mir.


Na nedavnoj premijeri dokumentarnog filma “Bošnjaci – genocid u kontinuitetu”, sarajevskog reditelja Avde Huseinovića u Torontu, imali smo priliku da se družimo sa dr. Emirom Ramićem. Potaknuti porukom ovog pomenutog dokumentarnog filma u produkciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije, ekskluzivno smo razgovarali sa Ramićem o značaju jedne od najvažnijih akcija u bošnjačkoj dijaspori, lobiranju za usvajanje peticije “e – 1837” u Parlamentu Kanade, kojom se traži krivično sanckionisanje u Kanadi svih onih koji negiraju genocid u Srebrenici i BiH.

Vlada Kanade treba donijeti pozitivnu odluku

Bošnjaci.Net: Pored jakog antibosanskog djelovanja u Kanadi Institut na čijem ste čelu pokrenuo je peticiju kojom se traži da zakonski budu kažnjeni svi oni koji negiraju genocid u Srebrenici i BiH. Možete li radi javnosti pojasniti o čemu se tačno radi?
RAMIĆ:
U ime Instituta za istraživanje genocida Kanada inicirao sam peticiju koja se nalazi na zvaničnoj web stranici Parlamenta kojom se od Vlade Kanade traži krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici i BiH u Kanadi. I pored djelovanja antibosanskih elemenata u Kanadi protiv peticije, i pored djelovanja pojedinih kanadskih političkih subjekata koji su protiv istine i pravde, mi već sada imamo tri puta višepotpisa od tehnički potrebnog, imamo više od 1500 potpisa. Potpisivanje traje do 10. januara 2019. godine kada će na sjednici Parlamenta Kanade peticiju javno pročitatiti njen sponzor Brian Masse, član parlamenta. Poslije toga vlada Kanade u roku od 45 dana treba donijeti odluku.Sve informacije o peticiji možete dobiti na:
- facebook.com/petition

Link za direktno potpisivanje peticije je:
Petition – Sign - e-1837
Bošnjaci.Net: Šta se može očekivati?
RAMIĆ:
Mi smatramo da na osnovu pravnih i moralnih osnova za peticiju, Vlada Kanade treba donijeti pozitivnu odluku, čime bi Kanada postala prva država u svijetu koja bi krivično gonila negatore genocida u BiH. Pošto se snaga jedne zajednice u kanadskom društvu mjeri i brojem potpisa na peticiju, još jednom pozivam sve građane Kanade da istu i potpišu i tako daju svoj glas protiv negatora genocida.

Pravni ali i moralni osnov za krivično sankcioniranje negatora genocida u Srebrenici i BiH

Bošnjaci.Net: Šta je ključni osnov za krivično sankcioniranje negatora genocida?
RAMIĆ:
U državi Kanadi definitivno pravni osnov za krivično sankcioniranje negatora genocida u Srebrenici i BiH su pravosnažne presude međunarodnih sudova u Hagu. Uz više sudskih presuda ujedno su i pravosnažne rezolucije koje su usvojene u više od 30 državnih parlamenata u svijetu, posebno naglašavam dvije Rezolucije o genocidu u Srebrenici koje su usvojene u Parlamentu Kanade.
Uz sve ovo također i moralni osnov za jedan takav zakon je stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici u kanadskom Muzeju za ljudska prava. Zatim, otkrivanje prvog spomen-obilježja u Windsoru žrtvama genocida u Srebrenici. Tus u i odluke Vlade Kanade o obilježavanju 31. maja, Svjetskog dana bijelih traka, podjele “Cvijeta sjećanja na genocid” odnosno “Cvijeta Srebrenice” svim članovima Parlamenta Kanade i izučavanja genocida u Srebrenici u kanadskim školama.

Peticija ujedinila bošnjačke i bosanskohercegovačke organizacije u Kanadi i u dijaspori

Bošnjaci.Net: Šta se sve dešavalo tokom akcije peticije i da li su obaviješteni politički faktori u Kanadi?
RAMIĆ:
Veoma zanimljiva stvar se desila oko akcije u vezi parlamentarne peticije. Lobiranje potpisivanje peticije, te lobiranje za usvajanje zakona kao osnovnog zahtijeva peticije akcija su na bazi potrebe institucionalizacije kulture sjećanja ujedinile bošnjačke i bosanskohercegovačke organizacije ne samo u Kanadi, već i u dijaspori. Također joše nešto veoma važno sa institucionalizaciju kulture sjećanja u Kanadi se dešava. Sve političke opcije u Kanadi, odnosno sve parlamentarne stranke su obaviještene o peticiji i uključene u proces lobiranja za usvajanje Zahtjeva peticije, krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici i BiH. Lobiranjem za peticiju “e – 1837” mi smo pokazali da ravnodušnost prema istini i pravdi predstavljaju najveću prijetnju za mir.

Kultura mira je promicanje kulture pamćenja u ime istine i pravde kako bi se pobijedila ravnodušnost. Mi znamo koliko je skupa cijena odsustva kulture mira, ali i kulture pamćenja. Mir nije vlasništvo političkih lidera nego je odgovornost svakog pojedinca. Mir ne znači samoodsustvo nasilja, nasuprot, mir predstavlja trajni napor pojedinca, porodice, zajednice, društva i države u kontinuiranoj, beskompromisnoj borbi za istinu, pravdu i pravednost. Svi možemo biti mirotvorci ako to želimo.

Institucionalizacija kulture sjećanja kao put ostvarenja kulture mira

Bošnjaci.Net: Koji je ključni motiv za ovakvu vrstu brobe za žrtve agresije i genocida u BiH, u Kanadi - daleko od naše domovine Bosne?
RAMIĆ:
Moj motiv borbe za istinu i pravdu nije mržnja protiv drugog i drugačijeg, nego oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture sjećanja, a u ime bolje budućnosti naroda i građana koji žive u i van BiH. Jer oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture sjećanja je ljudsko i Božije pravo, koje traži kaznu zločincima, a dobrim ljudima bez obzira na vjeru, naciju, kulturu, trasiranje puta ka boljem, sretnijem, humanijem životu. Ne može se progres iskopavati na smetljištu historije, niti na porazu istine od pravde, na pobjedi mržnje nad ljubavlju, na porazu nade od beznađa, na prevladavanju zaborava nad sjećanjem. Povelja bošnjačke odnosno bosanske istine i himna bošnjačke odnosno bosanske pravednosti je institucionalizacija kulture sjećanja kao puta ostvarenja kulture mira. Institucionalizovana kultura mira na bazi kulture sjećanja će donijeti punu satisfakciju žrtvama genocida, afirmisaće principe pravednosti i istine. Pravednost će biti uzdignuta u princip politike, uzajamno poštovanje i jednakost prava svih bosanskih naroda postaće načelo regulisanja njihovih uzjamanih odnosa, imperativ mira trijumfovaće nad interesima rata, što bi ujedno bila i pobjeda cjelovite BiH.

Bošnjaci.Net: Šta se konkretno očekuje od države Kanade sa utvrđivanjem zakona o sankcionisanju negatora genocida?
RAMIĆ:
Donošenjem zakona o krivičnom sankcionisanju negatora genocida u Srebrenici i BiH, Kanada bi dala veliki doprinos istini i pravdi i tako učinila veliki korak ka prevenciji u borbi protiv genocida u svijetu. Zato pozivam sve kanadske građane ali i one kanadske građane koji trenutno žive van Kanade, posebno one porijeklom iz BiH, da potpišu peticiju “e – 1837” i da potpisom iste daju svoj doprinos istini i pravdi, te borbi protiv negatora genocida i falsifikatora historijskih, naučno-istraživačkih i sudskih činjenica o genocidu u Srebrenici. Potpisivanje peticije traje do 10. januara nastupajuće godine.

Poziv da se do 10. januara potpiše peticija “e – 1837”

Bošnjaci.Net: Šta će biti sa akcijom i kako potpisati peticiju?
RAMIĆ:
Od budućih akcija u vezi peticije posebno ističem slanje pisma Instituta za istraživanje genocida Kanada poslije isteka vremena potpisivanja premijeru Kanade Justin Trudeao, ministrici vanjskih poslova, Chrystia Freelan i ministrici pravde i državnom tužiocu, Jody Wilson-Raybould.

Web portal Bošnjaci.net su od početka pratili ovu veoma važnu akciju. Još jednom pozivamo sve građane Kanade koji žive bilo u Kanadi ili van Kanade da potpišu peticiju.

Sve informacije o peticiji možete dobiti na:
- facebook.com/petition

Link za direktno potpisivanje peticije je:
Petition – Sign - e-1837Ostali prilozi:
» NORVEŠKA NE TREBA DA ZAOSTAJE U INVESTICIJAMA U BIH
Anadolu Agency (AA) | 01. January 2021 14:44
» ODMARAM SE I UŽIVAM U RADIONICI
Anadolu Agency (AA) | 27. December 2020 14:44
» KROZ MOJU POEZIJU POKUŠAVAM DA DOKUČIM EMOTIVNU ISTINU SVIJETA
Božidar Proročić | 22. November 2020 15:30
» PRAVNA BITKA ZA MAČKU BRANDY
Namik Alimajstorović | 08. November 2020 15:57
Ostali prilozi istog autora:
» SARAJEVSKA VIJEĆNICA
25. August 2020 15:10