Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Bosna je vječna, Timoti!
LESSOVA FIJASKO ANALITIKA - OD NEDOUČENOSTI DO ZLIH NAMJERA
Autor: Dženis Šaćirović
Objavljeno: 04. January 2019. 20:01:33

MEGAFON VELIKOSRSPKE FAŠISTIČKO-GENOCIDNE POLITIKE: Timoti LessAUTOR: DŽENIS ŠAĆIROVIĆ
Slijedim stav da o ‘’nebitnim’’ ljudima, najviše onima koji govore o nečemu na šta nikako ne mogu utjecati, ne treba trošiti riječi, ali valja koje slovo posvijetiti tome kao općem fenomenu koji može uznemiriti ljude, isključivo kada živimo u ovom vremenu u kojem je neophodno spriječiti epidemiju zablude.
Historicistička, politikantska i propagandna riječ, iz laboratorije izvjesnog polovnog diplomate Timotija Lessa, više je nego očit primjer namjere da se uznemiri javnost. Ali, to je samo zbog tog paradoksalnog odnosa prema samoproklamiranim dušebrižnicima koji je ‘’odvaliti’’ glupost, koja se tamo odakle dolazi smatra pukom slobodom govora i mišljenja, pa samim tim, može biti ismijana ili ignorirana jer nema nikakvu vrijednost, ali se kod nas može naći na tapetu “važnih“ poruka. Pogon za zloslutnike, kvazianalitičare, politikante i ostalu družinu, mogu biti najnovije riječi, izvjesnog polovnog diplomate Timotija Lessa, koji Bog samo zna kako se predstavlja onima čije interese zagovara. No, krećući se u, totalno, nepoznatom pravcu ličnih stavova i mišljenja, Timoti Less za sobom vuče vagon nedoučenosti i neznanja, a usuđuje se da govori o državama balkana, prošlosti i budućnosti, pa zatim i o EU i njenoj prošlosti i budućnosti.

Ne znam da li je čekao da sami Paddy Ashdown ode sa ovoga svijeta, pa da ga prozove, ili je to samo došlo u valu nadahnuća njegove promisli, ali u intervjuu koji je specijalno urađen sa njim za srbijanski ,,NIN’’, ima i više slučajnosti.

Pitanje Bosne, koju bi on rado prepolovio kao čizburger je njemu omiljeno. Tu tek pokazuje svoje odsustvo samokontrole kada navija, kao na utakmici. Riječima da ’’multietničke’’ države ne mogu opstati, a da su monoetničke rješenja, Les bi inspirirao i samog Džordža Orvela da u književnom smislu prevaziće samoga sebe, pišući nove konture distopije XXI stoljeća. Nesumnjivo bi ga ovakvi kao Les, beskrajno inspirirali, kao negativna, ali kreatorna inspiracija. A mi, ne moramo uopće da se pitamo, u kakvom to svijetu Les živi. Vjerovatno nekom jednodimenzionalnom.

Gospođu Merkel i mnoge prozvane evropske lidere, koji se, umjesto Lessa, direktno bave balkanskim pitanjima, vjerovano ne dotiče šta on o njima misli. Ko je uopće on da oni o njemu misle. Ali, misliće oni, mnogo manji balkanski, kojima ide na ruku, recimo, neki poput Dodika ili Čovića, koji bi, kao prvotimci nižerazrednog kluba, smatrali da su dobili tamo nekog stranca za menadžera, bez da ulaze u to, hoće li ih nečemu korisnom naučiti, ili ih učiti da konstantno stoje u ofsajdu, čekajući da im dobaci loptu. To je vrlo šašava stvar, koja, nažalost pije vodu kod onih kojima leži ova Lesova bajka.

To što prognozira da će se EU raspasti, ravno je debaklu koji je ovaj kvazianalitičar doživio sa još jednim svojim ispadom na temu rješavanja makedonskog pitanja u kojem je “osjetio” raspad Makedonije. U svijetu takve budalaštine su samo dio papira koji se svakodnevno reciklira.

Prije dvije godine sam napisao tekst odogovora na Lesove senzacionalističke, kvazianalitičke i kvazidiplomatske teze iznijete u ,,Foreign Afairsu’’, pod nazivom ,,LESSOVA ANALIZA PO MJERI KONC-LOGORA, ETNIČKOG ČIŠĆENJA I GENOCIDA’’. U tom tekstu, koji bih mogao prepisati i ubaciti među ove redove, objasnio sam da Less pojma nema o balkanskim prilikama, narodima, državama, diplomatiji i da, kako i sam naslov kaže (a kaže dovoljno), sulude ideje jednog kartografa po proračunima koje je napravio iz svog toplog doma tamo negdje, znače upravo i samo to. Neću da Lessa, niti jedan narod čije interese tangira, uopće shvaća za ozbiljno, jer je neozbiljan, ali mora shvatiti, ukoliko ne piše naručeno i ukoliko smatra da ne govori nepromišljeno, malo bolje razmisli, pročita, upozna, prokonta, pa tek onda izađe i kaže ono što misli.

Lessu, ako želi da nauči, preporučujem literaturu, poznavanje prilika na Balkanu, ali i da odsraste. Što se mene tiče, iako ovo neće ‘’dobaciti’’ do njega, raspoložen sam da mišljenja suočimo javno. To bih uradio isključivo iz razloga što moju matičnu državu Bosnu, iz nekog razloga ne voli, a čudni su mi oni koji je tako lijepu, najljepšu ne vole, pa tek onda da mu prelistam neke stranice. Ostalo, uopće, nije ni važno. Kao što nije ni važno ono što on želi, jer nije bitno šta želi onaj koji to nikada ne može ostvariti.

Bosna je vječna, Timoti!


Autor je predsjednik Skupštine Matice Bošnjaka SandžakaOstali prilozi:
» DA LI JE „VASKRSNUO“ NOVI SLOBODAN?
Mr. Milan Jovičić | 20. April 2019 12:04
» TANASKOVIĆEV ĐON-OBRAZ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. April 2019 14:14
» KO ĆE BRŽE UTEĆI PREKO GRANICE!
Osman Džiho | 17. April 2019 20:34
» IZ KUPLERAJA HDZ-OVIHI DODIKOVIH SRBA, MOSTARA
Mr. Milan Jovičić | 17. April 2019 18:00
» OPET SENAD PEĆANIN: PANIČNO, ALI SEBIČNO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. April 2019 16:41
» INSTITUCIONALNO LEGALIZIRANJE RATNOG ZLOČINA
Armin Čusto, dipl.iur. | 14. April 2019 15:22
» ARMIJA R BIH - NAJČASNIJA VOJSKA NA SVIJETU
Elmedina Muftić | 12. April 2019 18:50
» RELIGIJA ZVANA ‘SEKULARIZAM,’ ODAVNO JE NAJUTICAJNIJA U BIH
Amir Telibećirović | 12. April 2019 17:54
» DEMAGOŠKE FLOSKULE, ZA MACE!
Mr. Milan Jovičić | 11. April 2019 19:08
» ANTIBOSANSKI POLITIČKI SAJAM U MOSTARU
Senad Ušanović | 11. April 2019 18:54
» UNESCO OBILJEŽIO 25. GODIŠNJICU SJEĆANJA (KWIBUKA) NA GENOCID U RUANDI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. April 2019 14:33
» IPAK JE PONOVO MOGUĆ APARHEJDSKI MRAK U SRCU EVROPE
Džebrail Bajramović | 09. April 2019 19:07
» SUDBINA NAM JE NEUMITNA
Mr. Milan Jovičić | 08. April 2019 15:22
» SVE JE TO BOSNA
Šefka Begović-Ličina | 06. April 2019 12:52
» KULAMBARE NAD SARAJEVOM
Ferid Ferko Šantić | 04. April 2019 18:53
» POLITIČKI DOGAĐAJI
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 04. April 2019 17:49
» PEDOFILIJA ULAZI U PRAVNI SISTEM NA VELIKA VRATA
Amir Telibećirović | 03. April 2019 21:13
Ostali prilozi istog autora:
» ZAVJET BOSNE MOJE
23. September 2016 21:30