Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Reagiranje - demanti na tekst prof. Jusufa Mulića
MOJA BIOGRAFIJA JE POZNATA, POGOTOVU U AKADEMSKIM KRUGOVIMA
Objavljeno: 07. January 2019. 16:01:41

Hasan Muratović


Sarajevo, 07.01.2019

Poštovani,

U martu 2018 .godine objavili ste tekst profesora emeritusa Jusufa Mulića pod naslovom: KAKO SU MURATOVIĆ I ASISTENT AVDISPAHIĆ POSTALI REDOVNI PROFESORI I REKTORI UNIVERZITETA.

Pošto se radi o tekstu u kojem su iznesene neistine u vezi sa mojim imenom, molim vas da objavite ovaj tekst u cijelosti kao moje reagiranje-demanti.

Ranije nisam reagirao jer je slično reagirao prof. Avdispahić pa sam smatrao da ćete imati dovoljno razloga da taj tekst uklonote.

Osim toga autor je tekst “posvetio” izboru u Akademiju nauka, o kojem je Akademija nedavno izvijestila, pa se vidi da ja sa tim nisam imao nikakve veze kao ni sa svim ostalim, na način kako to autor navodi u tekstu.

Sljedeće su neistine u tekstu:
1. U tekstu piše da sam izabran u zvanje redovnog profesora, bez referenci, na predmet Ekonomika preduzeća na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.
Ja nikada nisam biran na predmet Ekonomika preduzeća na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu niti na katedri koja se bavi tim predmetom. Ja sam u zvanje redovnog profesora biran na dva fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Ekonomskom i Elektrotehničkom, na predmetima iz Menadžmenta, Organizacije, Teorije sistema i Informacionih sistema. Na tim sam fakultetima predavao 20 i 22 godine. Na oba sam fakulteta posebno biran u svako zvanje. Prije toga sam biran u sva naučna zvanja na Institutu za organizaciju i ekonomiku. Objavio sam 4 samostalne knjige, 6 kao koautor, i preko 120 stručnih i naučnih radova, Vodio sam i jedan makro istrađivački projekt i dobitnik sam Šestoaprilske nagrade (predložen za naučno-istraživački rad). Povelju Univerziteta sam dobio prije nego sam postao rektor. Toliko o referencama.

2. Napisano je da sam doktorirao iz makroekonomije pa da nisam mogao biti biran na predmet kao pod 1.
- Ja sam doktorirao na temi iz Organizacijskih nauka na Univerzitetu u Beogradu.

3. U tekstu piše da me je za rektora izabrao Upravni odbor Univerziteta glasovoma 3:2.
- Nikada Upravni odbor nije birao rektora. Mene je izabrao Senat, kao i sve rektore u svijetu, u prvom krugu glasanja i to omjerom glasova 29:3.

4. Napisano da ja nikada nisam bio asistent pa da zato nisam mogao biti biran u druga zvanja.
- Prvo, netačno je da se u nastavnička zvanja ne mogu birati kandidati koji nisu bili asistenti. Drugo, ja sam, prije doktoriranja, bio asistent na dva fakulteta, na jednom 4 a na drugom 6 godina.

5. U tekstu piše da je autor odbio moj izbor u zvanje na Poljoprivrednom fakultetu.
- Nikad niko nije osporio niti osporavao moj izbor. Ja sam pozvan na taj fakultet da pomognem u nedostatku nastavnika za novoosnovani smjer. Na tom sam fakultetu izabran u zvanje docenta na predmetu: Ekonomika prehrambene industrije-industrijska organizacija (Odluka br. 0104-267/84 od 21.03.1984.).
Inače, na taj predmet me angažirao poznati privrednik i profesor Pirija, koji je osnovao taj smjer. Nakon dvije godine ja sam otkazao suradnju.
Ostali tekst u vezi sa ovim suvišno je komentirati.

6. U tekstu piše da sam ja u zvanje redovnog profesora biran u doba kada je autor teksta bio rektor i da sam bio izabran, iako se on protivio, dok je on bio na službenom putu.
- Ja nisam ni u jedno zvanje biran u periodu kad je autor bio rektor pa se ništa od onoga što piše nije ni moglo dogoditi. U zvanje redovnog profesora sam biran na Ekonomskom fakultetu 1994.godine (Odluka br. 01-4-760 /94) od 24.08.1994, a na Elektrotehničkom 1988 (Odluka br. 02-2-60-12-4.5/88) od 22.10 1988.
To nema veze sa periodom u kojem je autor bio rektor. Osim toga, pozato je da rektor nema nikakvog utjecaja na izbor u zvanja. Ja nikada sa autorom nisam imao nikakav kontakt kad je bio rektor niti sam za to imao potreba.

7. U tekstu se navodi da sam u zvanja biran kao privrednik.
- Ja sam cijelo vrijeme rada na fakultetima imao puni radni odnos ili dio radnog vremena.

Iz svega je jasno da se ovdje radi o neistinama. Sve je ovo provjerivo. Zato sam naveo dokumente. Onima koje bi autorovi “podaci” mogli zanimati moja je biografija inače poznata, pogotovu u akademskim krugovima.

S poštovanjem,
Hasan MuratovićOstali prilozi:
» SASTANCI BOŠNJAČKIH PREDSTAVNIKA SA PREDSTAVNICIMA UNMIK
Ćerim Bajrami | 09. October 2019 14:48
» ODLAZAK U BIH, SASTANCI SA ZVANIČNICIMA FBIH, RIJASETA
Ćerim Bajrami | 03. October 2019 13:30
» U PRIZRENU NARODNA ODLUKA: BOŠNJACI I BOSANSKI JEZIK
Ćerim Bajrami | 15. September 2019 13:28
» POSLIJERATNO SAMOORGANIZIRANJE BOŠNJAKA U PRIZRENU
Ćerim Bajrami | 10. September 2019 20:15
» VRIJEĐANJE BOŠNJAKA U UDŽBENICIMA NA SRPSKOM JEZIKU
Ćerim Bajrami | 30. August 2019 02:03
» UDŽBENICI IZ BOSNE ZA DJECU KOSOVSKIH BOŠNJAKA
Ćerim Bajrami | 25. August 2019 04:45
» NA AHIRET PRESELIO IBRAHIM - IBRO REKOVIĆ
Bošnjaci.Net | 04. August 2019 12:22
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29. July 2019 19:11