Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

MR. JOVIČIĆ: NA MNOGIM NAŠIM UNIVERZITETIMA ISTINSKI NAM NEDOSTAJU PROFESORI POPUT MURATOVIĆA
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 08. January 2019. 01:01:04


Poštovani uredniče portala Bošnjaci.net,
Gospodine Esade Krciću!

Nažalost, nisam na vrijeme uočio problematiku, o kojoj je ranije pisao prof. dr. Jusuf Mulić, ali kada sam na Vašem portalu, ugledao sliku i reagovanje, cijenjenog i uvaženog akademika i profesora, Hasana Muratovića, pod naslovom; „MOJA BIOGRAFIJA JE POZNATA, POGOTOVU U AKADEMSKIM KRUGOVIMA“, našao sam za potrebu da napišem i sospstveni komentar!
Prije svega, koristim ovu priliku, da lično pozdravim, od srca, poštovanog profesora, Hasana Muratovića, jer nisam imao mogućnosti, da ga godinama susretnem.
Drugo, veoma interesantno, upoznao sam profesora Muratovića i na konkretnim projektima, u periodu njegovog angažovanja u Institutu za organizaciju i ekonomiju, te sa aspekta, njegovog poznavanja iste problematike, iz organizacionih, ekonomskih i informacionih tehnologija, istinski, sve pohvalno bih mogao iznijeti.
Kamo sreće, da su svi naši Univerziteti i mnogi fakulteti, u svojim kadrovskim politikama, zaista, imali takev ljude, vrsne poznavaoce i konkretnih privrednih spoznaja, sa aspekta navedenih oblasti, imali bi i izvrsne kadrove.

Kako nisam nikada bio, u tim „vodama“ Univerzitetske kadrovske politike, o toj temi i ne bih želio ništa pisati, ali kao veoma iskusni privrednik, koji je kao rijetko koje moje kolege inžinjeri, u praksi i svome radnome vijeku, imao i priliku, izgraditi šest giganata industrijske proizvodnje, u bivšoj Jugi, iz oblasti, crne i obojene metalurgije, iz aluminijske industrije, iz proizvodnje električne energije i sl.
Svakako sam, ove tehnologije i izučavao u Francuskoj, Rusiji, Njemačkoj i drugim državama, te sam uz isto, istinski, postao i poliglota, mnogih stranih jezika.

Pored studija elektrotehnike na beogradskom fakultetu, uporedo sam sticao i mnoga ekonomska saznaja sa mojom suprugom, na predavanjima na Ekonomskom fakultetu, istog Univerziteta u Beogradu.
Dakle, sve sam ovo namjerno naveo, da bi se ipak saznalo, da nisam nikakav amater, u ocjeni stručnosti i sposobnostima, cijenjenog Profesora, Hasana Muratovića, upravo iz povezane i kompleksne problematike, teorije i prakse, kada su u pitanju, privredna, ekonomska, organizaciona i informaciona tehničko- tehnološka saznaja.

Meritorno bih, potvrdio, na osnovu moje lične saradnje na konkretnim projektima, sa Profesorom Muratovićem, o neiscrpnoj njegovoj ličnoj sposobnosti i znajem, iz navedenog domena ovih oblasti.
Ova moja saznja, dovoljna je informacija, da on lično, apsolutno je zaslužio, ulogu i pozicije u visoko obrazovnom sistemu, svakoga Univerziteta i vani, a ne samo u domenu naših Univerziteta u državi.
Kako sam, u svome privrednom i društvenom angažovanju, imao prilike družiti se i sarađivati, sa mnogim Profesorima sa Sarajevskog univerziteta, nažalost mnogi su u međuvremenu i umrli, kao što su Božidar Matić, Vlatko Določek, Hot Ejup i inih, koje sam i zaboravio, imali su u neposrednim razgovorima uvijek veoma pohvalno mišljenje i komunikaciju, prema Profesoru, Hasanu Muratoviću.

Siguran sam, da bar u ona naša dobra vremena, u odnosu na današnji period, da Profesoru Muratoviću nije bila potrebna, nikakva druga potpora ili podrška, izuzev njegovih referensi i odličnog i bogatog saznanja iz navedenih oblasti, kroz koje je vodio i upoznavao i mnoge svoje studente, poput ribe u vodi.
Imao sam čast i zadovoljstvo, da je uvaženi, tada Docent sa Univerziteta, iz Sarajeva, Hasan Muratović, lično bio i moj mentor, magistarskog rada, pod naslovom: „Organizacija izgradnje, velikih termoenergetskih kapaciteta, od 800 MW“, rad koji sam radio i pripremao u velikom Sovjetskom Savezu, a isti odbranio na Mašinskom fakultetu, Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Upravo, poslije završenog programa nastave iz magisterija, na istom fakultetu, obratio sam se lično, poštovanom Hasanu Muratoviću, da mi pomogne u definisanju, projektnog zadatka, za ovaj moj magistarski rad. Sa kojom je lakoćom, sistematski i znalački, uvaženi Hasan Muratović, prihvatio i u najkraćem roku, mi je definisao zadatak, sa kojim su bili saglasni i isti prihvatili i poštovani Profesori sa Mašinskog fakulteta u Mostaru.

Na kraju ovoga moga komentara, smiješno mi je, žalosno i čudno, ne upuštajući se u tokove izbora i kretanja u tim univerzitetskim zvanjima, da je kolega njegov, Profesor Jusuf Mulić i mogao iznijeti sve te neistine za javnost, koje demantuje, Profesor Hasan Muratović, a ja mu duboko i iskreno vjerujem.

Moram priznati, da mi se nikako ne sviđaju, takve ocjene i kvalifikacije, za takvog uglednog i dokazanog znalca i Profesora, koji nam, danas, istinski nedostaju, na mnogim našim Univerzitetima.

Uz, lično izvinjenje, na pojavi po lošem sadržaju i mišljenjima i kolega sa Sarajevskog univerziteta, poštovanom Hasanu Muratoviću, želim svako dobro i još dobroga zdravlja u ovoj Novoj godini“

S poštovanjem,
Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija!Ostali prilozi:
» KADERSKA DOVA I KADERSKI VAZ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. May 2019 16:49
» PISCI NE ŽIVE OD POEZIJE VEĆ ŽIVE ZA POEZIJU
Eset Muračević | 28. May 2019 13:45
» OSKRNAVLJENI BAJRAM
Mirsada Bibić Šabotić | 22. May 2019 21:36
» ŠETNJA OD PLAVA KROZ VOJNO SELO, HAKANJE, BUDOVICE I ZAVRŠ
Ibrahim Husejnović | 17. April 2019 20:31
» NIKOM NEĆEMO DOZVOLITI DA MUTI BISTRE VODE BOSANSKE
Eset Muračević | 17. April 2019 16:03
» U BEČU OSNOVAN SAVEZ UDRUŽENJA "CONSILIUM BOSNIACUM" AUSTRIJE
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 16. April 2019 20:43
» KULTURA SJEĆANJA KOD BOŠNJAKA
B.net | 09. April 2019 14:10
Ostali prilozi istog autora:
» ZAR I TI, DRUŽE FEĐA!?
01. June 2019 15:47
» KADA ZAMIRIŠU JORGOVANI
06. May 2019 14:46
» DEMAGOŠKE FLOSKULE, ZA MACE!
11. April 2019 19:08
» SUDBINA NAM JE NEUMITNA
08. April 2019 15:22
» NAŠA OPOZICIJA IZ HLADOVINE!
01. April 2019 16:16
» SRBOVANJE, LUDOM RADOVANJE!
19. March 2019 13:03
» NAŠI „PAUNI“ U FOTELJAMA
23. February 2019 15:38