Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

PATOLOŠKI LAŽOV NEMANJA KUSTURICA
Autor: Prof. dr. Jusuf Mulić
Objavljeno: 14. January 2019. 17:01:46

NEMANJA KUSTURICA

Ovoga prevrtljivca i satrapa treba ostaviti da i dalje do mile volje pliva sa srpskim ološom i savjetuje svoga miljenika Milorada Dodika, ali bi ga se i svi časni Srbi trebali odreći, jer ih bruka. A vlasnici javnih sredstava obavještavanja muslimani i Bošnjaci, ne smiju dozovliti da ga se naziva Emirom, jer on to više u duši nije.Dr. sc. Jusuf Mulić, profesor emeritus
Prije nego što pređem na dokaze o onome šta stoji u naslovu, za ovu spodobu od čovjeka imam samo jedno pitanje: kad toliko mrzi muslimane, zašto i nakon prelaska na pravoslavlje i uzimanja krštenog imena Nemanja još uvijek nosi muslimkansko ime?

Nedavno je dao intervju za TV kuću N1 i, između ostalog, rekao da on nije ni musliman ni Bošnjak, jer njegov DNK pokazuje da u krvi mima 12% keltske, 8% pirejske (luka na ulazu u Korintskom kanal) i 80% balkanske krvi, a da su se negovi 1800. Doselilie iz Istočne Evrope u neimenovano mjesto.

Da ima 80% balkanske krvi, istina je, jer su i moldavsko-rumunski Vlasi bili blkanski narodi, Kusturice su prije prihvatanja islama bili Vlasi iz katuna Predojevići u Bilećkim rudinama. Naziv su dobili po rodonačelniku čije je rumnsko lično ime bilo Pred (slav. Predrag, umnjenica Predo). Prvi put se javljaju 1372. godine kao dubrovački ponosnici (prenosnici) soli. Matica im je bila u u župi Onogošt (danas općina Nikšić), gdje se sve do danas održalo selo Predojevići. Jedan odvojak katuna pomjerio se prema selu Prijevor (Privor) u župi Rudine na području današnje Općine Bileća. U ovom katunu bili su sljedeći rodovi: Boboti, Bojovići, Jokanovići, Kozjaci, Lere, Radmilovići, Manigode (potonji Manigodići), Puhalci, od kojih su Mužijevići, Popovići, Predojevići, s odvojcima Predovići i Predići, Vujovići i Zirojevići.

Iz ovoga katuna je osmanski vojskovođa Hasan-paša Predojević (rođen kao Nenad), koji je poginuo pod Siskom. U Bileći je majci sagradio malu crkvicu, a novim muslimanima omanju džamiiju. Ostao je poznat po tome što je u Bosnu doveo svoje saplemenike koji su mu sa svojim konjima vukli topove. Kad su bili pod tvrđavom Ostrožac (danas Općina Cazin), prebjegli su 1530. godine na područje Križevačkog neneralata naselili se u Žuimberku i utočište našli kod Austrijanaca. Kao Vlasi pravoslavne ispovijesti, tu su sagradili crkvu po katiličkim uzansama, ali su se molili po zakonima pravoslavlja. Osnovali su i svoju eparhiju, koju su nazvali biskupijom i imenovali biskupa. Tu su se održali se sve do naših dana, kulturno se izdigli i Hrvatskoj dali dosta intelektualaca i jedan broj političara. Jedan od njih i je gradonačelnik Zagreba i po njemu jedna od najduljih zagrebačka uluca nosi nazv Vlaška, a bio je u vrijeme austrougarske vladavine u Bosni i Hercegovini i adlatus (zamjenik) predsjednika Zemaljske vlade. Redovno izdaju Žumberački kalendar. Pripadnici ovoga katuna raselili su se na čitavom južnoslavenskom prostoru: Puhalci u Bosansku Krajinu, na rub grada Konjica i mjesto naseljenja nazvali Puhale, Predići u Vojvodinu, a najpoznatiji je slikar Uroš Predić (selo Olnovrat 1857.- Beograd, 1953.) blizu Velikog Bečkereka, od 1952. godine Zrenjanin (po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu) u Vojodini i dr.

Svi u bilećki Vlasi početkom XVI vijeka prihvatili islam, ali su se po mnogim obilježjima osjećali pravoslavcima.

Veliki bosansko-hercegovački književnik Mehmed Hadžiselimović, poznat kao Meša Selimović predkraj života izjavljivao je da Selimovići jesu po vjeroispovijesti muslimani, ali da su porijeklom Srbi. On je vrlo dobro za svoje vlaško porijeklo i da do XIX vijeka u Bileći nije biti nikakvih Srba.

Skoro svi bilećki muslimani služili su se ćirilicom. Od 23 dekana Univerziteta u Sarajevu pred agresiju na BiH, neđu kojma je bilo 11 Srba, svi su se potpisivali latiničnim pismom, a samo dekan Filozofskog fakulteta prezimenom Kusturica, ćiriličnim.

Nema nikakve sumnje da su i Kusturice Vlasi iz katuna Predojevići, koji su prihvatili islam. Otac mu je rođen u Bileći, a on u Sarajevu. A velika je laž da su se 1800. godine doselili u neimenovano mjesto, velika je podvala ovog mrzitelja svega što je muslimansko i bošnjačko, patološkog lažova. Pa kad već toliko mrzi muslimane, što se ne odrekne i muslimanskog imena.

Ovoga prevrtljivca i satrapa treba ostaviti da i dalje do mile volje pliva sa srpskim ološom i savjetuje svoga miljenika Milorada Dodika, ali bi ga se i svi časni Srbi trebali odreći, jer ih bruka. A vlasnici javnih sredstava obavještavanja muslimani i Bošnjaci, ne smiju dozovliti da ga se naziva Emirom, jer on to više u duši nije.Ostali prilozi:
» HISTORIJA JE REPETICIJA, NIJE UČITELJICA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. August 2019 11:06
» EGO TRIP SENADINA LAVIĆA I ESADA DURAKOVIĆA
Akademik dr. Ferid Muhić | 17. August 2019 09:39
» BREGOVIĆEVA TROPRSTA PISMA
Elmedina Muftić | 17. August 2019 02:37
» NA SLOVO OGORČEN
Said Šteta | 16. August 2019 10:43
» BOSNA I HERCEGOVINA, JEDINA NAM JE DRŽAVA!
Mr. Milan Jovičić | 14. August 2019 07:40
» ŠTA JE SRPSKI BEZ BOSANSKOG
Akademik dr. Muamer Zukorlić | 12. August 2019 11:46
» BOŠNJACIMA, DOK SU PRI PAMETI
Akademik dr. Ferid Muhić | 10. August 2019 09:22
» UTAKMICA OKO "NATO" ZAVRŠENA JE NERJEŠENO! SLIJEDE PENALI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. August 2019 07:41
» I JOŠ JEDNOM O ANDRIĆU
Haris Hojkurić | 03. August 2019 08:52
» HRVATSKA POLITIKA U SVJETLU AKTUELNOG NEOFAŠIZMA
Džebrail Bajramović | 03. August 2019 08:20
» O DOBRIM LJUDIMA U VREMENU ZLA
Zijad Bećirević | 02. August 2019 16:49
» JEDINA POSTOJANA LJUBAV
Ajša Čišija | 02. August 2019 06:37
» O KRIZI IDENTITETA (ANTI) - FAŠISTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. July 2019 04:36
» ČEKA SE IZVINJENJE I OSTAVKA KRISTINE LJEVAK ILI ĆE SE GONITI INAT ZA INAT?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2019 20:15
» JEZIK BOSANSKI OPASNOST ZA SRPSKI?
Akademik dr. Muamer Zukorlić | 27. July 2019 06:55
Ostali prilozi istog autora: