Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

PONOSNIM GRAĐANIMA, JEDINE NAM DOMOVINE, BOSNE I HERCEGOVINE!
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 24. January 2019. 15:01:30


Kao građani, ove nam domovine, Bosne i Hercegovine, životinjarimo i tonemo sve dublje, u močvarnoj baruštini, sa puno otrova.

Truju nas i uništavaju, u kontinuitetu, naši političari i razno- razni mediji, kao i televizije.

Sinoćna emisija, Federalne televizije, ODGOVORITE LJUDIMA, upravo me je inicirala, poput otrovne strijele, da se oglasim ovim sadržajem. Zašto?

Problematika i tematika razgovora, na relaciji gosti - voditelja emisije, bila je kompleksna i veoma iritirajuća.

Bezbroj puta, iste priče, sa istim ili sličnim ljudima, o pitanjima, veoma visoke politike, kao naše kandidature za EU i NATO.

Apriori se, uvijek postavlja pitanje, kako na zadatu tematiku odgovarati neljudski i neljudima, u našoj društveno- politikantskoj nerealnosti.

Svaki pristup ovakvim temama, sa sagovornicima iz SNSD-a i HDZ-a, upravo, dvije dokazane i rušilačke, nacionalističke stranke, ogavne su bljuvotine i neposredno trovanje, naših razumnih slušalaca i gledaoca, ovakve emisije.

Ne mogu se odati utisku, zašto to nama priređuju TV kuće, kao javni emiteri, kojima kao građani redovno plaćamo pretplatu, za razliku od brojnih komercijalnih televizija, koji mogu emitovati, sve što žele.

Nismo li zaista, toliko blesavi, neuki i bezosjećajni, za našu jadnu i ponižavajuću, cjelokupnu društveno političku scenu, da bi redovno podnosili, otrovne , licemjerne i lukave tirade, čimbenika HDZ-a, veliko hrvatskih „ugroženih“ čimbenika i SNSD-ovih, veliko srpskih guslara, koji stalno „gude“ propalu Kosovsku mitologiju.

Kako to veli, stara latinska: „Nomina sunt odisosa / Imena su mrska/“ ne bi im niti spominjao imena, jer svi oni guslaju i orguljaju, sa istim notama!

Da li će oni, kao građani ove nam države, sa svima ostalima u NATO ili neće, sporno je pitanje o kome se i ne treba truditi objašnjavati ili dokazivati, ali je suštinski odgovor, svima, pa i „dodikovcima i čovićevcima“, da se moraju poštovati i odluke i zakoni, viših naših zakonodavnih tijela, kako Parlamenta isto tako i Ustavnoga suda!?

Drugo je pitanje, veoma interesantno i aktuelno, u vezi je i usvajanjem plana za NATO. Da li u ovakvim okolnostima, zaista, trebamo imenovati mandatara, za predsjednika državne Vlade, odnosno premijera Vijeća ministara, znajući unaprijed njegov stav i politike, koju predstavlja, u negiranju navedenih aktivnosti za ulauak u NATO. Perifidno je i veoma lukavo nastojanje, učesnika„ udruženog rušilačkog poduhvata „sopstvene države, kako bi, isti nacionalistički kadrovi SNSD-a i HDZ-a, okupirali i pozicije i nadležnosti, novo izabranog Vijeća ministara. Na takav način, olakšano bi nastavili svoju rušilačku politiku, prema državi, koju ne poštuju, niti vole, jer imaju neke svoje rezervne surogate, u Srbiji i Hrvatskoj, kao našim „dušebrižnicima“.

Kada je, zaista, takvo stanje i lukava nastojanja, da se na ovaj način i riješi pitanje formiranja Vijeća ministara, svakako je bolje i primjerenije riješenje, da stari saziv nastavi svoj tehnički mandat, neka se sačekaju i novi izbori, ali da se nacionalistima i rušiteljima ne dozvole njihove očite nakane.

Svakako je nužno, svim mjerama i djelovanjem udruženih patriotskih snaga, da li ih ima i koliko ima, u foteljama zakonodavnih tijela, prije svega u Parlamentima, učiniti i maksimalnu podršku, našim članovima Predsjedništva, Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću, da ostanu dosljedni u svojim stavovima.

Kada je istinski i očigledno, izdajničko djelovanje nacionalističkih snaga u koalicionom sudejstvu, Dodika i Čovića, kao i članova njihovih predstavničkih kandidata iz SNSD-a i HDZ-a, u svim organima vlasti, na državnom nivou, ozbiljno se nameće i pitanje, jedinstvenog i organizovanog nastupa i djelovanja i svih probosanskih i bošnjačkih snaga.

Ovo je pitanje, veoma kompleksno i nedefinisano, sa aspekta patriotskog, ali istinitog odnosa, prema svim pitanjima i riješenjima, za državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

Fotelje su, veoma čudan i promjenjljiv mamac, često i unosan i ljepljiv, za mnoge „papke" bez obraza i morala, što bi i starinska rekla; „hiljadu će promjeniti vjera...“

U sadašnjim našim okolnostima, već je uočljivo, da se u tzv. probosanskom bloku, mnogo toga ljulja i nedefinisano je, poimanje patriotske i građanske opcije, udruženih snaga u budućoj vlasti, na svim nivoima.

Ni u kome slučaju, ne smiju se zanemariti i ignorisati, konstruktivni razgovori i dogovori i sa starankom SDA, koja se nikako ne može staviti na istu vagu sa, nacionalistikim starnakama HDZ-a i SNSD–a, iako je, po mnogim njihovim negativnim radnjama u prošlosti ne treba amnestirati, ali isto tako, niti zanemariti njihov istinski patriotizam, kada je u pitanju država Bosna i Hercegovina.

Sve je ovo, zahtjev današnjeg trenutka, postojanja i djelovanja, rušilačkih snaga na državu i njene institucije, što je sve postala realnost, naše društveno-političke scene.

Sinoćni gosti u navedenoj emisiji, gospoda, parlamentarci, Džonlagić, Mehmedović i Bijedić, nastupili su u svojim diskusijama i porukama, kao jedinstveni i patriotski trio, u interesu države, naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Za svako čestitanje je i tako i trebaju da djeluju iz fotelja Parlamenta, kada je u pitanju državni interes i njenih građana, koji je vole i žele i njen i svoj prosperitet.

Na kraju, kao nezaobilazna tema, a inicirao je gost emisije, poštovani Bijedić, kao predstavnik SDP-a, govoreći o intresnim sferama djelovanja, u prošlom i sadašnjem vremenu, SDA i HDZ-a, navodeći primjer uzurpacije i prisvajanja i firme Aluminij iz Mostara. Lijepo, da ljepše i nije moglo biti, jer je moja neposredna borba za Aluminij, već pune 23 godine, da li nevidljiva, nedostupna ili neinteresantna za državu, javnost i građane u cjelini.

Međutim, drug Bijedić, je zaboravio, da je upravo, njegov čelnik i predsjednik Nermin Nikšić, kao „borac za čovjeka i državu“ kako im je, inače, bio slogan, dodjelio Miji Brajkoviću finansijski iznos od 44% radničkog kapitala, koji je podjeljen, radnicima Hrvatima i Bošnjacima, a Srbima je ostalo „duplo golo“. Na ovaj nači, radnici srpske nacionalnosti su, trajno izbačeni iz dioničarskog društva, što dovoljno i karakteristično ukazuje, nažalost, ovakav neprincipijelan stav, ovih „busača“ za multietičnost i sl.

Svakako bi i organizatoru programa FTV i voditelju ove emisije, bilo pristijnije i svrsihodnije, da se među gostima u sinjoćnoj emisiji našao i neki „rezervni“ Srbin po Dodiku ili neki „halal“ Hrvat po Čoviću.

Sve je za razmišljanje, onima, koji su još sačuvali zdrave moždane vijuge ili nezatrovane čipove, sospstvenih memorija, u ovoj našoj močvarnoj baruštini.Ostali prilozi:
» KAKO MI NERETVICA NA SAN IZLAZI
Said Šteta | 25. February 2020 16:12
» ODRŽANI SUSRETI BOŠNJAKA MEDŽLISA 3 U NEW JERSEY-U
Mr. Aiša Purak | 22. February 2020 14:10
» LJILJAN U TRNJU
Nikola Šimić Tonin | 13. February 2020 14:27
» PISMO ZAHVALNOSTI PREMIJERU REPUBLIKE KOSOVA GOSPODINU ALBINU KURTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. February 2020 15:40
» HVALA ZAGREBU ZA DOSTOJAN DOČEK MUSLIMANSKOM ČELNIKU RABITE NJ.E. MUHAMMEDU BIN ABDULKERIMU AL-ISA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. February 2020 16:19
» VELIKI KINESKI ZID
Samir Hadzalić | 27. January 2020 16:25
» KADA JE BILO HRVATSKO PROLJEĆE, 1966. ILI 1971.?
Stjepan Nikolić | 21. January 2020 18:03
» BOŠNJACI DOBILI JOŠ JEDNU STRANKU - SDU
Sahit Kandić | 14. January 2020 21:11
» VELIKO-SRPSKI „BLESIMETAR“ IZ MOSTARA, ZAKUCAVA DO KRAJA!
Mr. Milan Jovičić | 14. January 2020 13:23
» MILORAD DODIK JE DOSADNA OPSADA ZDRAVOG RAZUMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. January 2020 15:23
» PITANJE ZA MILANOVIĆA: KOLIKI BROJ MUSLIMANA U BOSNI JE PRIHVATLJIV ZA HRVATE I HRVATSKU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. January 2020 14:17
» "LUDA NOĆ"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. December 2019 20:33
Ostali prilozi istog autora:
» MOSTARSKI PREDIZBORNI VIRUSI
12. February 2020 17:30
» PROGLAS U MIRU, MOJIM MOSTARCIMA
29. January 2020 14:31
» VLADIN BLESIMETAR
26. October 2019 18:54