Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

PONOSNIM GRAĐANIMA, JEDINE NAM DOMOVINE, BOSNE I HERCEGOVINE!
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 24. January 2019. 15:01:30


Kao građani, ove nam domovine, Bosne i Hercegovine, životinjarimo i tonemo sve dublje, u močvarnoj baruštini, sa puno otrova.

Truju nas i uništavaju, u kontinuitetu, naši političari i razno- razni mediji, kao i televizije.

Sinoćna emisija, Federalne televizije, ODGOVORITE LJUDIMA, upravo me je inicirala, poput otrovne strijele, da se oglasim ovim sadržajem. Zašto?

Problematika i tematika razgovora, na relaciji gosti - voditelja emisije, bila je kompleksna i veoma iritirajuća.

Bezbroj puta, iste priče, sa istim ili sličnim ljudima, o pitanjima, veoma visoke politike, kao naše kandidature za EU i NATO.

Apriori se, uvijek postavlja pitanje, kako na zadatu tematiku odgovarati neljudski i neljudima, u našoj društveno- politikantskoj nerealnosti.

Svaki pristup ovakvim temama, sa sagovornicima iz SNSD-a i HDZ-a, upravo, dvije dokazane i rušilačke, nacionalističke stranke, ogavne su bljuvotine i neposredno trovanje, naših razumnih slušalaca i gledaoca, ovakve emisije.

Ne mogu se odati utisku, zašto to nama priređuju TV kuće, kao javni emiteri, kojima kao građani redovno plaćamo pretplatu, za razliku od brojnih komercijalnih televizija, koji mogu emitovati, sve što žele.

Nismo li zaista, toliko blesavi, neuki i bezosjećajni, za našu jadnu i ponižavajuću, cjelokupnu društveno političku scenu, da bi redovno podnosili, otrovne , licemjerne i lukave tirade, čimbenika HDZ-a, veliko hrvatskih „ugroženih“ čimbenika i SNSD-ovih, veliko srpskih guslara, koji stalno „gude“ propalu Kosovsku mitologiju.

Kako to veli, stara latinska: „Nomina sunt odisosa / Imena su mrska/“ ne bi im niti spominjao imena, jer svi oni guslaju i orguljaju, sa istim notama!

Da li će oni, kao građani ove nam države, sa svima ostalima u NATO ili neće, sporno je pitanje o kome se i ne treba truditi objašnjavati ili dokazivati, ali je suštinski odgovor, svima, pa i „dodikovcima i čovićevcima“, da se moraju poštovati i odluke i zakoni, viših naših zakonodavnih tijela, kako Parlamenta isto tako i Ustavnoga suda!?

Drugo je pitanje, veoma interesantno i aktuelno, u vezi je i usvajanjem plana za NATO. Da li u ovakvim okolnostima, zaista, trebamo imenovati mandatara, za predsjednika državne Vlade, odnosno premijera Vijeća ministara, znajući unaprijed njegov stav i politike, koju predstavlja, u negiranju navedenih aktivnosti za ulauak u NATO. Perifidno je i veoma lukavo nastojanje, učesnika„ udruženog rušilačkog poduhvata „sopstvene države, kako bi, isti nacionalistički kadrovi SNSD-a i HDZ-a, okupirali i pozicije i nadležnosti, novo izabranog Vijeća ministara. Na takav način, olakšano bi nastavili svoju rušilačku politiku, prema državi, koju ne poštuju, niti vole, jer imaju neke svoje rezervne surogate, u Srbiji i Hrvatskoj, kao našim „dušebrižnicima“.

Kada je, zaista, takvo stanje i lukava nastojanja, da se na ovaj način i riješi pitanje formiranja Vijeća ministara, svakako je bolje i primjerenije riješenje, da stari saziv nastavi svoj tehnički mandat, neka se sačekaju i novi izbori, ali da se nacionalistima i rušiteljima ne dozvole njihove očite nakane.

Svakako je nužno, svim mjerama i djelovanjem udruženih patriotskih snaga, da li ih ima i koliko ima, u foteljama zakonodavnih tijela, prije svega u Parlamentima, učiniti i maksimalnu podršku, našim članovima Predsjedništva, Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću, da ostanu dosljedni u svojim stavovima.

Kada je istinski i očigledno, izdajničko djelovanje nacionalističkih snaga u koalicionom sudejstvu, Dodika i Čovića, kao i članova njihovih predstavničkih kandidata iz SNSD-a i HDZ-a, u svim organima vlasti, na državnom nivou, ozbiljno se nameće i pitanje, jedinstvenog i organizovanog nastupa i djelovanja i svih probosanskih i bošnjačkih snaga.

Ovo je pitanje, veoma kompleksno i nedefinisano, sa aspekta patriotskog, ali istinitog odnosa, prema svim pitanjima i riješenjima, za državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

Fotelje su, veoma čudan i promjenjljiv mamac, često i unosan i ljepljiv, za mnoge „papke" bez obraza i morala, što bi i starinska rekla; „hiljadu će promjeniti vjera...“

U sadašnjim našim okolnostima, već je uočljivo, da se u tzv. probosanskom bloku, mnogo toga ljulja i nedefinisano je, poimanje patriotske i građanske opcije, udruženih snaga u budućoj vlasti, na svim nivoima.

Ni u kome slučaju, ne smiju se zanemariti i ignorisati, konstruktivni razgovori i dogovori i sa starankom SDA, koja se nikako ne može staviti na istu vagu sa, nacionalistikim starnakama HDZ-a i SNSD–a, iako je, po mnogim njihovim negativnim radnjama u prošlosti ne treba amnestirati, ali isto tako, niti zanemariti njihov istinski patriotizam, kada je u pitanju država Bosna i Hercegovina.

Sve je ovo, zahtjev današnjeg trenutka, postojanja i djelovanja, rušilačkih snaga na državu i njene institucije, što je sve postala realnost, naše društveno-političke scene.

Sinoćni gosti u navedenoj emisiji, gospoda, parlamentarci, Džonlagić, Mehmedović i Bijedić, nastupili su u svojim diskusijama i porukama, kao jedinstveni i patriotski trio, u interesu države, naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Za svako čestitanje je i tako i trebaju da djeluju iz fotelja Parlamenta, kada je u pitanju državni interes i njenih građana, koji je vole i žele i njen i svoj prosperitet.

Na kraju, kao nezaobilazna tema, a inicirao je gost emisije, poštovani Bijedić, kao predstavnik SDP-a, govoreći o intresnim sferama djelovanja, u prošlom i sadašnjem vremenu, SDA i HDZ-a, navodeći primjer uzurpacije i prisvajanja i firme Aluminij iz Mostara. Lijepo, da ljepše i nije moglo biti, jer je moja neposredna borba za Aluminij, već pune 23 godine, da li nevidljiva, nedostupna ili neinteresantna za državu, javnost i građane u cjelini.

Međutim, drug Bijedić, je zaboravio, da je upravo, njegov čelnik i predsjednik Nermin Nikšić, kao „borac za čovjeka i državu“ kako im je, inače, bio slogan, dodjelio Miji Brajkoviću finansijski iznos od 44% radničkog kapitala, koji je podjeljen, radnicima Hrvatima i Bošnjacima, a Srbima je ostalo „duplo golo“. Na ovaj nači, radnici srpske nacionalnosti su, trajno izbačeni iz dioničarskog društva, što dovoljno i karakteristično ukazuje, nažalost, ovakav neprincipijelan stav, ovih „busača“ za multietičnost i sl.

Svakako bi i organizatoru programa FTV i voditelju ove emisije, bilo pristijnije i svrsihodnije, da se među gostima u sinjoćnoj emisiji našao i neki „rezervni“ Srbin po Dodiku ili neki „halal“ Hrvat po Čoviću.

Sve je za razmišljanje, onima, koji su još sačuvali zdrave moždane vijuge ili nezatrovane čipove, sospstvenih memorija, u ovoj našoj močvarnoj baruštini.Ostali prilozi:
» MOJ UGODNI I SLOBODNI DIJALOG SA UGLEDNIM BOŠNJAKOM DR. HARUNOM HADŽIĆEM IZ SANDŽAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. June 2019 13:58
» AMELA MURATOVIĆ ODBRANILA DOKTORSKU DISERTACIJU
Bošnjaci.Net | 18. June 2019 14:56
» SRAM TE BILO SENADE HADŽIFEJZOVIĆU
Dr. Rešad ef. Plojović | 11. June 2019 13:32
» PROF. DR. SAFET ĆATOVIĆ - ČOVJEK BOSNE I SVIJETA
Dr. Aras Konjhodžić | 04. June 2019 03:44
» ODAKLE OVA NEČUVENA MRŽNJA "REDAKCIJE STAVA" PREMA ISLAMU, MUSLIMANIMA I BOSNI, I TO BAŠ U RAMAZANU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. June 2019 16:27
» SAMRA, OSTANI USPRAVNA BOŠNJAKINJA SA STAVOM
Elmedina Muftić | 30. May 2019 13:20
» PRIJEDOR PONOVO POD VODOM
Samir Hadzalić | 19. May 2019 14:45
» DRUGI MEMORANDUM SANU-A: UPUTE ZA UDAR NA BIH
Al Jazeera | 18. May 2019 22:34
» SRBI, NATO I REALPOLITIKA
Nezavisne | 15. May 2019 12:43
» NEDORASLOST ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA
Bošnjaci.Net | 13. May 2019 00:05
» JA SAM ATABOSNIK - OTAC BOSNE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. May 2019 15:03
» MLADOST I ZNANJE OSVAJAJU SVIJET
Prof. Habib Mandžić | 09. May 2019 20:54
» UPOZNAJ BOSNU DA BI I NJU I SEBE VIŠE VOLIO
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. May 2019 12:17
» U NAPULJU SAM OSJETIO DUH SARAJEVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. May 2019 03:00
» ALADŽA DŽAMIJA U FOČI - OPET BLISTA UNIKATNI BISER NA DRINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. May 2019 16:46
Ostali prilozi istog autora:
» ZAR I TI, DRUŽE FEĐA!?
01. June 2019 15:47
» KADA ZAMIRIŠU JORGOVANI
06. May 2019 14:46
» DEMAGOŠKE FLOSKULE, ZA MACE!
11. April 2019 19:08
» SUDBINA NAM JE NEUMITNA
08. April 2019 15:22
» NAŠA OPOZICIJA IZ HLADOVINE!
01. April 2019 16:16
» SRBOVANJE, LUDOM RADOVANJE!
19. March 2019 13:03
» NAŠI „PAUNI“ U FOTELJAMA
23. February 2019 15:38