Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DODIK: VRAĆAMO SE SA JEDNIM ZAJEDNIČKIM STAVOM
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 30. January 2019. 14:01:14

Dodik: Moj prijatelj Komšić


Članovi Predsjedništva danas su se u Briselu sastali sa Johannesom Hahnom, Jean-Claude Junckerom i Donaldom Tuskom. Time je okončana njihova zvanična dvodnevna posjeta Briselu.
Dodik je nakon sastanaka kazao da je razgovarano o dostavljanju odgovora na dodatna pitanja EU, formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH.

"Bez formiranja novih organa vlasti nemoguće obezbijediti novu dinamiku. Postoje razlike vezane za NATO i MAP. Bez obzira na neke ranije donesene odluke, mislim da to pitanje trebamo da diskutujemo dole u BiH. Ono što sam ja shvatio, put ka EU i formiranje organa na nivou BiH nije uslovljeno pitanjima samoga MAP-a ili NATO-a. Razgovarali smo o različitima problemima, pitanje granice sa Hrvatskom i Srbijom. Zna se da je sa Crnom Gorom to pitanje rješeno, problemi imovine državnih preduzeća iz BiH u Hrvatskoj, mi smo donijeli zajedničku odluku na nivou Predsjedništva BiH i smatramo da takav pristup po pitanju imovine u samoj Hrvatskoj, prema onome što mi mislimo, da definitivno status pripadne našim subjektima. Nije fer, nije pošteno da se na taj način blokira ta imovina, pozivamo Hrvatsku da na tom pitanju razgovaramo i da donesmo važno rješenje", kazao je Dodik.

On je poručio da se razgovaralo i o regionalnim pitanjima. Ponovio je stav da će RS pratiti stav Srbije po pitanju Kosova.

"Ovdje se Evropa koncipira i zvanična filozofija jeste usmjerna ka izrazitom poštivanju individualnih prava i da ti kolektiviteti bi trebali da u nekoj genezi razvoja političkih procesa nekako nestanu. Ali to je vjerovatno nemoguće u BiH. U BiH mora doći do dogovora o svemu, dva entiteta i tri naroda uvažavajući sva prava bilo kojeg pojedinca. Ono što svi jedinstveno govore i moji sagovornici, jeste da je neophodno doći do revizije izbornog zakonodavstva. Svako od nas ima svoj pogled na sve to, poznato nam je šta narodi misle o tome, multietničari kao moj prijatelj Komšić, ali u svakom slučaju niko ne spori potrebu da dođe do revizije i modernizacije izbornog zakonodavstva i mislim da je to jedan od zadataka koji ćemo morati da radimo. Meni je drago da je Juncker došao mimo najavljenih protokolarnih obaveza i to govori nama o jednoj dobroj atmosferi. Vraćamo se dole sa jednim zajedničkim stavom da je što je prije moguće neophodno završiti Upitnik i doći do statusa kandidata BiH za EU", kaže Dodik prenosi N1.Ostali prilozi:
» MIGRANTI NE PROPUŠTAJU MOLITVE
Eset Muračević | 29. May 2020 13:49
Ostali prilozi istog autora: