Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DUDAKOVIĆ I OSTALI: IZVOĐENJE DOKAZA TRAJAT ĆE VIŠE OD 500 SATI
Autor: BIRN
Objavljeno: 04. February 2019. 16:02:36


Na statusnoj koferenciji održanoj pred početak suđenja Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), i 16 bivših pripadnika ovog korpusa navedeno je da će Tužilaštvo BiH saslušati 447 svjedoka i uložiti 1.105 materijalnih dokaza.

Statusnoj konferenciji zbog bolesti nije prisustvovao optuženi Ale Hodžić, a njegov branilac Izet Baždarević kazao je da se njegov klijent nalazi na liječenju.

Baždarević je istaknuo da je Hodžić zaista bolestan čovjek, te predložio njegovo vještačenje naglasivši da će medicinsku medikaciju o njegovom zdravstvenom stanju dostaviti Sudu.

Predsjedavajuća sutkinja Željka Marenić zatražila je od Baždarevića da dostavi kompletnu materijalnu dokumentaciju za Hodžića kako bi se Vijeće moglo odrediti.

Zbog bolesti Hodžića početak suđenja bit će zakazan naknadno, a na ovoj statusnoj konferenciji je dogovoreno da će se ročišta održavati ponedjeljkom.

Sutkinja Marenić je navela da je Tužilaštvo predložilo saslušanje 447 svjedoka, od kojih je 16 zaštićenih.

“Predloženo je i da se pročitaju iskazi dva svjedoka. Da nalaz i mišljenje iznese šest vještaka, te ulaganje 1.105 materijalnih dokaza”, kazala je Marenić, naglasivši da je procjena Suda da će za izvođenja dokaza Tužilaštva biti potrebno oko ili više od 500 sati.

Dudakovićev advokat Asim Crnalić kazao je da se Odbrana ne može izjasniti o dokazima koje namjerava izvoditi.

Crnalić je istaknuo da ga je Dudaković upoznao da se na Facebooku koristi njegovo ime i objavljuju politički stavovi čiji on nije autor i nema nikakve veze s tim.

Tužiteljica Vedrana Mijović kazala je da za Optužbu nema utvrđenih činjenica u Haagu, a Odbrane su navele da će imati utvrđenih činjenica, te im je Sud ostavio rok od dva mjeseca da ih navedu.

Na ovoj statusnoj konferenciji optuženi Husein Balagić rekao je da traži promjenu braniteljice zbog lakše komunikacije, ali se njegova braniteljica Nihada Buturović protivila kazavši da nema nikakvih problema u komunikaciji.

Pored Dudakovića, za zločine koji, prema navodima Tužilaštva, obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata, terete se Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Prema optužnici, Dudaković i ostali se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, te za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin. (Autor: Albina Sorguč)Ostali prilozi:
» ALIJA KAO LIDER I MISLILAC JE JOŠ ŽIV
AA | 16. October 2019 16:19
» BAKIRA HASIČIĆ "ŽENA MIRA 2018“
Bošnjaci.Net | 15. October 2019 16:07
» RUKOVODSTVO NARODA I PRAVDE U BIHAĆU
B.net | 14. October 2019 12:11
Ostali prilozi istog autora: