Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

BOSNA NI NA NEBU NI ZEMLJI!?
Autor: Hakija Đozić
Objavljeno: 05. February 2019. 19:02:18

Hakija ĐOZIĆ, umirovljeni profesor EFSA
O temi "Bosna", čije je ime povijesno staro oko dva milenija (piše Ljudevit Taloci, GZM, 1989/I), nakon što je njena teritorija, tek nedavno, kleptoman-ski, sa dva glamurozna međunarodna akta (Berlinski ugovor, 1878; Dejtonski sporazum, 1995) raskomadana. Ti akti još nisu znanstveno certificiran-i, a ipak se implementiranju u praksi. Samo stoga se Bosna, kao pravno najstarija država u Evropi, sad nalazi u velikoj krizi. Istina, postoje brojni, ali pogrešni pokušaji za njeno rješavanje, pod uticajem nacionalističkih stranaka (doseljeni-čkih naroda), te i uz pomoć pristrani-h međunarodnih institucije, a bez demokratskog učešća autohtonih naroda Bosne. Kažimo da istaknuti problem ne treba rješavati po teoriji "ja mislim", već kontinuitetom državne povijesti,po modelu parlamentarne monarhije Evrope. O tome je naša malenkost uradila naznaku studije (oko 200 strana), čija se prva korica može vidjeti u prilogu.

Bosna je pravno najstarija država Evrope

Znano je da se korijeni Bošnjaka mogu povijesno pratiti unazad, čak i od doba Ilira, najstarijih stanovnika i Bosne. Južni Slaveni su naselili Balkan, pa i Bosnu tek u 7. stoljeću. Pored prvih sukoba starosjedlaca i doseljenika, oni su se postupno asimirali. Iliri su, vremenom primili osnovnu slavensku kulturu (jezik, običaje itd.). Prva država tog naroda, navodno potiče od imena Bathinus (jednog plemena Ilira) dobila je ime Bosna, a Rijeka Bosna je nazvana Bathinus flumen, pa trenskripcijom postala Bosna. Rečena nedoumica, moguće, označava i varku: da li je starija kokoš ili jaje? Šala!

Bosanci/Bošnjaci, polazeći Kulinove povelje (1189), pravno su živjeli u najstarijoj državi Evrope. Njihova država je starija 26 godine i od Magna karta (pisana 1215. godine), prvog pravnog akta Velike Britanije (Google, Wikipendija). Povijesne činjenice govore da su svi stanovnici na prostoru Bosne, kad se gleda etnički bili Bosanci, tokom postojanja srednjovjekovne države Bosne (1145-1463). Isto stanje je bilo i u vrijeme Osmanskog carstva (1463-1878), pa sve dok Srbija i Hrvatska, sredinom 19. stoljeća, nisu pomoću plaćene propagande unosili u Bosnu svoju nacionalnu svijest (Google, Windous). Evo i kako? Teolog Teofik Petranović je bio u Bosni plaćeni utemeljitelj srpskih propagandnih institucija. Sličnu ulogu je imao Stjepan Radić i Vaso Pelagić za širenje manjih skupina (piše O. Mandć) hrvatstva.

Spomenimo, radi mogućeg poređenja, da je Safvet-beg Bašagić (1870. - 1934.), još kad je bio gimnazijalac, u prvom broju lista "Bošnjak" (1891) objavio i pjesmu: "Znaš Bošnjače, nije davno bilo, / Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta, / Kad u našoj Bosni ponositoj, / I junačkoj zemlji Hercegovoj, / Od Trebinja do Brodskijeh vrate, / Nije bilo Srba ni Hrvata. / A danas se kroza svoje hire, / Oba stranca ko u svome šire. / Oba su nas gosta saletila, / Da nam otmu najsvetije blago, / Naše ime ponosno i drago." Recenzija nije osporila spomenutu pjesmu. Podsjetimo se ponovo da su Bošnjaci južnoslovenski narod. U srednjovjekovnoj Bosni, njeni stanovnici su imenovani kao Bosanci/Bošnjani, pišu vrela 14 i 15. stoljeća.

Tokom nasilne A-U vladavine (1878-1918) nad Bosnom, radi planirane aneksije, ministar Kallay je pokušao da ojača naciju Bošnjaka. Ali, on je umro je 1907. godine. Stoga njegova ideja i nije mogla uspjeti. Poslije njegove smrti, kad su u pitanju Bošnjaci, sve je dobilo negativan karakter, pa i kad je u pitanju kontinuitet kulture življenja (kruna, spomenici uglednika, pečati, grb, leksika itd.). Jer, integracionan-i impulsi su dolazili od A-U, kao okupatora, a ne iznutra. Raditi toga je ugledni Miroslav Krleža (1893-1981), kasnije, upozorio Evropu sa ovom porukom: "Neka oprosti gospođa Europa, ona nema spomenike kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike, Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospođa Europa, samo Bosna ima spomenike. Stećke. Šta je stećak? Oličenje gorštaka Bosanca! Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči i moli. Na kom je prikazan kao sužanj" (Google, Wikipendija).

Podsjetimo se i da je Darko Tanasković, jugoslovenski orijentalista, kazao i ovo: "u staroj istorijskoj zemlji Bosni, starijoj i od Srbije i od Hrvatske, kao njeno autohtono stanovništvo, s ne prekinutim etničkim, kulturnim, psihičkim, pa i državotvorni-m kontinuitetom od ranog srednjeg vijeka do danas, žive Bošnjaci i da je to jedino njima odgovarajuće narodno i nacionalno ime" " (Google, Wikipendija). Ali, ovog uglednika iz reda Srba oponira-o je Dobrica Ćosić, koji se kiti i nadimkom "Otac nacije". On "veli": „Laž je srpski državni interes." Žalosna istina! No, pravu povijest o genetici ljudima će donijeti razvijena antropologija (P. Jasad). Tad će nacionalisti moći pjevati samo pjesmu tra-la-la-la!

No, veći broj intelektualaca i iz reda Bošnjaka osnovano tvrdio da je Bosna i Hercegovina država autohtonog bošnjačkog naroda (ma gdje oni živjeli). Svima im je bosanski jezik maternji, bilo da borave u Bosni ili izvan nje. Srbija, Crna Gora i Hrvatska su maternje države srpskog, crnogorskog i hrvatskog naroda. Sve propagandne djelatnosti usmjerene protiv bošnjačkog naroda od strane srpskih i hrvatskih propagandnih historiografa unaprijed su bile i ostale osuđene na propast. Jedna od najmizerniji-h aktivnosti kojima se ovi propagandisti bave jeste pripajanje bošnjačkih velikana srpskom, odnosno hrvatskom nacionalnom korpusu, kao i korištenje historije u nacionalno-romantičarske, to jeste političko-ideološka svrha uperena protiv naše zemlje i našeg naroda. Planovi ostvarivanja etnički čiste Velike Srbije, odnosno Velike Hrvatske još od početka bili osuđeni na propast. Njima i nije preostalo ništa drugo nego da prisvajaju bošnjačko nacionalno blago i niječu historijsko pravo bošnjačkog naroda na svoju zemlju, ime, jezik, književnost, tradiciju i drugo (Google, Wikipendija).

Bitni fakti ništavnosti Berlinskog i Dejtonskog akta

Podignemo kapu u čast SAD i EU, zato što su sa početnim aktivnostima, preciznije, kod donošenja Dejtonskog mirovnog sporazuma zaustavili rat u BiH (1992-1995). Ali, i tom 'hair' planu sad ima i mnogo kontradikcija! Evo i kako? Sadašnja politička elita SAD i EU nam sugeriraju da je Dejton „najbolja šansa za BiH“. Ali, tako ne misle pravi intelektualci BiH. Jer, spomenutim se aktom Bosni poricala svjetla sudbina, te će da njeni građani jesti "zlatnim kašika"! Međutim, ona se trenutno, gledano ekonomski, nalazi na začelju država Evrope. Razlog tome su, naravno, sasvim loše procjene potpisnika Dejtona i onih koji su bili njegovi garanti. Međutim, nakon što se smirila euforija o Dejtonu, upravo ugledne ličnosti svijeta iznijele svoje nove, rezimirane stavove. Tako, Clinton kvalificira Dejton: “najvećom koletivnom greškom Zapada od 1930“ (Velika svjetska kriza). Za navedenu procjenu on navodi da je u pitanju „pogrešno tumačenje historije Balkana... gubitak više strateškog značaja Jugoslavije... trijumfa nacionalizma nad demokratijom“ itd. A Faris Vehabovic, sudija iz Strassburg tvrdi: „NISU SPORNI DIJELOVI, SPORAN JE CIJELI DEJTONSKI USTAV (SLOBODNA BOSNA, 31.12.2009). Prethodnim stavovima nije potreban dodatni komentar. Jer, postoje i naredni, nesporni dokazi. Pogledajmo?

Rijetko pominjani razlozi krize Bosne

Akad. Milorad Ekmečić 1992. godine cijeni: "... lingvisti više učinili na osvajanju teritorija nego generali sa vojskom i artitiljerijom..." (OSLOBOĐENJE, 29. 2. 1996, str. 18). Ovom tekstu nije potreban dodatni komentar. Jer brojni primjeri govore da su u Bosni toliko promijenjeni brojni toponimi poslije minulih ratova, pa kad bi, ne dao Bog, ustao iz mezara neki Bošnjak, koji je sahranjen prije spomenutih međunarodnih ratova, te kad bi vidio imena novih, srbi-zurane i croat-izira toponime svog zavičaja, ne bi znao gdje se nalazi! Stoga bi se on rado vratio u svoj kabur, a duša poslao na nebo.

Sad treba podsjetiti i na zaboravljeni jedan dokument CIA (01. 06. 2017. godine), gdje piše: "da je američka administracija ucijenila predsjednik-a Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića da potpiše Dejtonski mirovni sporazum" (Google Wikipendija). A to znači da je Bosna 'pod pritiskom potpisala Dejton". Stoga je, shodno normama BEČKE KONVENCIJE O PRAVU MEĐUNARODNIH UGOVORA ništa-van pomenuti akt. Potpisnicima Dejtona se, što je očito, žurilo, valjda što su se plašili da se ne otvori rasprava za svoje ovlaštenje, zatim, da svi prethodni međunarodni ugovori o Bosni (tokom minula tri stoljeća) nisu ratificirani. Sa njima je od Bosne/BiH izvršena birokratska krađa teritorije (aproksimativan-o oko 30.000 km2). Po tom osnovu nikad nisu definisane ugovorene ratne štete.

Ako se sagleda prethodni tekst, jasno se može zaključiti da Bosna nije ni na nebu ni zemlji, što znaći da nema nikakva izgleda se po osnovu ekonomskih pokazatelja uskoro pomakne za začelja država EU.

Priredio: Hakija Đozić - Armin ĐozićNAZNAKE STUDIJE SBOR/STANAK BOSNA, REPLIKA PARLAMENTARNIH MONARHIJA DRŽAVA EVROPE
- hrestomatija za temu: geneza; konsternacija; (re)aktivacija; opstrukcije-
-naznake projekta za rješavanje BH krize pomoću izvorne, a ne popravljene povijesti-

U monarhe se ubraja poglavar fizička osoba koja po pravilu to postaje nasljeđem i doživotno vrši svoju funkciju. Nazivi za takve državne poglavare su: car, kralj, sultan, šah, knez, vojvoda, poglavica i emir. Međutim, u povijesti je bilo i izbornih monarhija. U njima su monarsi morali svoju vlast legitimirali "milošću Božjom." Danas takva praksa postoji još u Danskoj, Nizozemskoj, Monaku i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Danas u svijetu postoje 42 monarhije i 153 republike.

Izborna monarhija (sa često ograničenim brojem kandidata i izbornog područja) se čini starijim oblikom od nasljedne monarhije koja je uspjela smanjiti opasnost građanskog rata kod utvrđivanja nasljednika. Izborne monarhije su do svog kraja bile Poljska i Sveto Rimsko Carstvo. Danas (2006) su to još Malezija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Vatikan a formalno i Kneževina Andora.
Apsolutistička monarhija: U tom obliku monarh polaže pravo na isključivu osobnu vlast nad svim poslovima države, a vlastela sve više gubi svoje položaje u feudalnom sistemu u zamjenu za privilegije u upravi i vojsci...
Ustavna monarhija: U ovom obliku monarhije vlast monarha više nije apsolutna (neograničena) nego ju utvrđuje ustav. Ali ipak, vladu ne određuju narodni predtavnici nego i dalje imenuje monarh. Primjer takve monarhije bilo je Njemačko Carstvo od 1871 do 1918, odnosno i danas Vojvodstvo Lihtenštajn.
Parlamentarna monarhija: Parlamentarna monarhija je podoblik ustavne u kojoj monarh osim ustavnih ograničenja zapravo uopće više ne sudjeluje u državnim poslovima (osim rijetkih iznimaka). Njih vode parlament i vlada, iako monarh još uvijek može imati znatan neformalni utjecaj.
Njemu pripadju uglavnom još samo reprezentaivne zadaće. Takav oblik države danas u Europi ima Belgija, Danska, Luksembug, Norveška, Nizozemska, Švedska, Španjolska, Velika Britanija.

Ponovo se podsjetimo da je državotvorna Bosna, 1189. godine donijela prvu svoju povelju. Znači, ona je 26 godina starija (1189 -1215) od konstitutivnog akta Velike Britanije, zatim, državnosno je starija je čitavu vječnost od konstituisanja SAD (4 jula 1776. god.) i Francuske (1789).
U Europi danas 12 država jsu po svojem ustroju monarhije. Među njima su i Vatikan i Andora. Vatikan je izborna monarhija kojoj je na čelu biskup Rima - Papa. Andora je pak po ustroju parlamentarna kneževina, čiji su sukneževi predsjednik Francuske i biskup Urgella iz Španjolske. To znači da je trenutni suknez Andore francuski predsjednik Francois Hollande. Budući da Andora nema svoju vlastitu vojsku, njena obrana je dužnost Francuske i Španjolske.
Na čelu europskih monarhija ukupno je 13 vladara, a dvije od njih su žene, Elizabeta II. te danska kraljica Margareta II. Većina vladara ima reprezentativnu ulogu. U šest monarhija nasljednik se bira po apsolutnoj primogenituri što znači da prvorođeno dijete bez obzira na spol postaje vladar ili vladarica. Apsolutna primogenitura je prvo uvedena u Švedskoj i to 1980. godine. Tada je prvorođena Viktorija s trona "skinula" svojeg mlađeg brata Karla Filipa. On je rođen 1979. godine i tada je još bio prijestolonasljednik. Sljedeće godine usvojen je zakon o apsolutnoj primogenituri pa je nasljednica krune postala njegova starija sestra. U tri monarhije Španjolskoj, Monaku i Velikoj Britaniji prednost se daje muškoj djeci. No Velika Britanija planira uvesti apsolutnu primogenituru. U Lihtenštajnu nasljednici su muška djeca. Poglavara Vatikana biraju kardinali. U Andori su dva monarha, aktualni predsjednik Francuske koji sebira na izborima te biskup Urgella. (Google, Wikipendija)
Sarajevo, 2014 - 2018. godineOstali prilozi:
» ARHIV FEDERACIJE ODAO POČAST VELIKANIMA
Bošnjaci.Net | 01. July 2020 17:07
» DA LI JE KORONAVIRUS, NOVI NAČIN ETNIČKOG ČIŠĆENJA U SRBIJI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 30. June 2020 01:26
» AUSTRALIJA: DAN BIJELIH TRAKA IZ NAUČNOG UGLA
Fahir Zečević | 04. June 2020 15:45
» GENOCID U PRIJEDORU: ISTINA ĆE VJEČNO ŽIVJETI
Mensud Alićušić | 01. June 2020 15:51
» SJEĆANJE NA ŠEHIDA HASANA MURATAGIĆA IZ PEĆI
Sahit Kandić | 28. May 2020 15:26
» OTRGNUTI DRAGULJ IZ BISERNE BOSANSKONOVSKE ŠKOLJKE
Ferhat Korajac | 06. May 2020 23:55
Ostali prilozi istog autora:
» ZAKONSKI SUKOB INTERESA
02. December 2018 23:27
» DEJTONSKI KATANAC
28. August 2018 15:51