Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 13. February 2019. 14:02:28

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija: Kada bi se napravile i detaljne, istinite analize, djelovanja i činjenih grešaka i stranaka Bloka (SDP-a i DF-a) u vlasti na nivou Federacije i države BiH, mnogo toga bi se znalo i trebalo istaći. Grešnika i grešaka je i previše, ali su država i njeni građani, veliki gubitnici bili i ostali.
Niti srpske „ikebane“ o kojima piše i Slavo Kukić, kao Saša Magazinović, Žarko Papić, Predrag Kojović i mnogi drugi iz SDP-a i DF-a, nikada se ne oglasiše, kada je i njihov, bivši premijer u vlasti Federacije, Nermin Nikšić, obespravio i protjerao i sve Srbe iz firme Aluminij u Mostaru, u saradnji i dogovoru i sa SDA i sa HDZ-om.


Prema, našoj starinskoj, babo veli: „Da Bog da kćeri, da te aga uzme, ali cigani, oko kuće oblijeću“.

Kome treba ovakav, tzv. BH – blok, stranaka, kako se deklarišu, nešto lijevo od centra?
Uz stranke, SDP i DF, mlađana, liberalna Naša stranka, poput „žutog kanarinca“ može samo da pjevuši, uz iskusne i prefrigane „crvendaće“.

Radije bih, ove stranke i nazvao „ljevacima“, ali ne i ljevičarima.

Politička koalicija, ovih stranaka, bila je i još uvijek je najjača politička snaga u Bosni i Hercegovini koja u Parlamentu BiH raspolaže sa 10 od ukupno 42 parlamentarca, a u Parlamentu Federacije BiH sa 31 od 98. Kroz novoformiranu koaliciju, formirala se Kantonalna vlada u Sarajevu, čime je javnost očekivala da će istim putem ove stranke, nastaviti u formiranju vlasti u ostalim Kantonalnim vladama. Bio je ovo, zamišljeni, ali nažalost i ne ostvareni razumni poziv i ostalim strankama za zajedničkim aktivnostima u formiranju vlasti, kako u Federaciji BiH, isto tako i na nivou Bosne i Hercegovine.
Željna očekivanja od ove stranačke koalicije, tzv. BH-bloka, bila su u jedinstvenom nastupu, a obzirom na raspoloživu parlamentarnu snagu pobjednički i to s jasnim programskih zahtjevima i ciljevima krene kao lider u formiranje vlasti u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini. Očekivalo se da ovaj Blok, sa zajedničkom programskom orijentacijom konkretnih ciljeva i zahtjeva, prema drugim strankama, jasno formiraju vlast. Ako je, zaista, ovo bio i istinski cilj, ovoga Bloka, može se reći da je on imao, sasvim opravdane svoje aktivnosti i zacrtane želje. Šta to, uopšte, znači formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo, prema ovome scenariju, njihovog ujedinjenog djelovanja, a ostale Kantone i nivo Federacije i države Bosne i Hercegovine, prepustiti, apsolutno, ostalima, odgovor se traži?
Dok su, ovi igrali sulude igrice i dječački se igrali, po principu, „kakiću - piškiću“ u ovoj, veoma delikatnoj situaciji, za cjelovitu državu Bosnu i Hercegovinu i njene interese, uveliko su se nadmudrivali i filozofirali, da li da prihvate ispruženu ruku, zajedničkog djelovanja sa strankom SDA, na svim nivoima, da bi konačno i rekli NE!
„Crvendaći“ sa Nerminom Nikšićem i Željkom Komšićem, kao tobožni sljedbenici socijaldemokratske ideologije, bivšeg SKJ, istinski su „jamadžije“ njene imovine i cjelokupne logistike, ali ne i dosljednji nasljednici socijal demokratskih postulata i multietničkih principa.
Pomislili su, ovoga trenutka, za ovaj, kako to govore istorijiski dan ili trenutak, da bi mogli izgovoriti, ovo famozno NE, koje je mogao samo reći i ostvariti, naš i njihov, veliki čelnik, državnik i vođa, drug Tito, u ona vremena, moćnom i jakom Staljinu, što je istinski i bilo za istoriju.
Nažalost, da mnogi iz ovih stranačkih struktura, nisu shvatili i spoznali razlike, između nacionalnih i nacionalističkih stranaka, a uz to i njihovu ulogu u razaračkom djelovanju, urušavanja nam , naše zajedničke države i njenoga cjelovitog sistema postojanja.
Nisu shvatili, da je stranka SDA, najjača, nacionalna stranka u Bošnjaka i da se kao takva, nije mogla nikada staviti, na zajednički tas vage, sa isključivim nacionalističkim, veliko srpskim i veliko hrvatskim strankama, HDZ-om i SNSD–om, kao i najvećim podrivačima i remetilačkim faktorom, države BiH i njenih struktura u vlasti.
Zato se i postavlja, normalno i zajedničko pitanje, ovome Bloku, zašto i protiv stranke SDA?
Zašto, ne pristupiti formiranju vlasti sa istom, kao sigurnom, stabilnom i veoma jakom, izbornom pobjedničkom strankom u Bošnjaka, u parlamentarnom djelovanju, za državu i njene interese, a protiv dokazanih nacionalističkih snaga iz HDZ-a i SNSD –a, bar u ovome sudbonosnom trenutku, za državu i građane?Nije valjda moguće, da preko noći, stvorimo jaku građansku državu, kakva nam je nužna. Nećemo, dugo moći stvoriti i sekularnu državu, jer smo svjedoci i sudionici, jakog uticaja svih vjerskih zajednica, njihovih popova, hodža, fratara i inih vjerodostojnika, koje nam kroje i našu društveno-političku zbilju.
Dobro je to rekao i Sv. Otac Papa Franjo: „Nikad više vjernika, a još manje vjere“ što je istina i suština, našeg kvazi socijalističkog ili nacionalnog društva.
U našim uslovima i sredinama, činjenica je, da je i fašizam nadvladan, našim nacionalističkim nakanama i porivima, vjerujući do nekog dalekog trenutka, kada, istinski, postanemo i Evropska zemlja.
Opravdavajući stavove i „historijsko NE“ ovoga famoznog Bloka, profesor Slavo Kukić veli ;
„Izetbegović je kao Čović i Dodik, a Bh. blok ima historijsku odgovornost.
Matrica Dodika i Čovića, kako stvari stoje, učinila se Bogom danom i političkom „baji“ kod Bošnjaka, u uništavanju opozicije na dijelovima Federacije koje bi, po logici etničkoga ekskluzivizma, pod šapom trebao držati on. I to je razlog da je činio sve kako bi stranke bosanskohercegovačkog bloka priveo pod vlastitu komandu – u paketu ili barem neke od njih. Ali kako? Pričom o ugroženosti države i patriotskom frontu otpora. Ali i, kako bi sve djelovalo još alarmantnije, upiranjem prstom u 'kvislinge' koji mu remete planove. A koji su, koje li slučajnosti, svi odreda Srbi – Peđa Kojović, Saša Magazinović i Žarko Papić. I koji su, razumije se, 'eksponenti' novih Vučićevih velikosrpskih ambicija s ovu stranu Drine. Na svu sreću, članice Bh. bloka nisu, barem zasad, nasjele na "patriotsko" zastrašivanje. Naprotiv, babinu su sinu uzvratili kako je i zaslužio – da je za ugroženost BiH, glasajući za kandidate HDZ-a i SNSD-a u Domu naroda federalnog i državnog parlamenta, odgovoran sam on. I da spašavanje zemlje znači podjednako otpor prema njemu kao i prema Dodiku i Čoviću". / citat Slave Kukića /
Kada bi se napravile i detaljne, istinite analize, djelovanja i činjenih grešaka i stranaka Bloka (SDP-a i DF-a) u vlasti na nivou Federacije i države BiH, mnogo toga bi se znalo i trebalo istaći. Grešnika i grešaka je i previše, ali su država i njeni građani, veliki gubitnici bili i ostali.
Niti srpske „ikebane“ o kojima piše i Slavo Kukić, kao Saša Magazinović, Žarko Papić, Predrag Kojović i mnogi drugi iz SDP-a i DF-a, nikada se ne oglasiše, kada je i njihov, bivši premijer u vlasti Federacije, Nermin Nikšić, obespravio i protjerao i sve Srbe iz firme Aluminij u Mostaru, u saradnji i dogovoru i sa SDA i sa HDZ-om.
Nisam mlađan, kao mnogi današnji kadrovi, SDP-a i DF-a, kao i Naše stranke, koji se, upravo, radi svoga neiskustva i površnih saznanja, naše realnosti svih društveno-političkih zbivanja, mogu veličati, veseliti se i odlučno reći NE, ovome, kako govore, istorijskom trenutku odluke BH – bloka.
Kao visoko obrazovani intelektualac, bivši član SKJ do njenoga postojanja, kao graditelj brojnih velikih industrijskih objekata u Jugi, privrednik, svjetski čovjek i poliglota sa poznavanjem više svjetskih jezika, kao profesor koji je obrazovao generacije elektrotehničara, kao veoma aktivni društveno- politički radnik, bivši republički i savezni poslanik, kao vijećnik u dva saziva Gradskog vijeća grada Mostara i njegov predsjednik / potpredsjednik u mandatnom periodu 2000/04. god., evidentno je da nisam nikakav amater, da sam neposredni i objektivnih sudionik u ocjenama i procjenama, naše društveno- političke realnosti.
Svakako sam iznenađen i stavom, ocjenom i procjenom prilika i uvaženog Selima Bešlagića iz Tuzle, kao iskusnog i prekaljenog borca, istinske socijal demokratije, u radničkoj i rudarskoj, rekao bih „crvenoj“ Tuzli.
Sa ushićenjem, drug Selim Bešlagić, ističe;
„Ohrabruje odluka Glavnog odbora SDP-a BiH da se ne ulazi u vlast s nacionalnim strankama, odnosno s SDA, HDZ-om BiH i SNSD-om. Ta je odluka na tragu onog što je zagovarao Bh. blok, što znači da politika SDP-a BiH postaje konzistentna s odlukama i koalicijom koje su za BiH. Mislim da je to dobra stvar i da bi sada, u odnosu na tu odluku, u Tuzlanskom kantonu članovi SDP-a trebali reagirati ,te pokušati da se ponovno vratimo na razgovore o formiranju koalicijske Vlade. Smatram da se to može ostvariti samo ako se iskreno pristupi formiranju vlade građanskog bloka. Temeljem stava Bh. bloka i Glavnog odbora SDP-a BiH da se definitivno ne ulazi u koalicije s SDA, HDZ-om i SNSD-om, postaje se respektabilna oporba koja bi svojim dobrim i pozitivnim prijedlozima mogla korigirati sve ono što bi moglo biti loše za BiH od vladajućih stranaka. Nadam se da je ovaj stav Bh. bloka jasno stavio do znanja da nacionalne stranke moraju razmišljati zašto nitko neće s njima, osim jedni s drugima. Mislim da su posljedice njihove vladavine katastrofalne za BiH“ / citat Selima Bešlagića, bivšeg visokog dužnosnika SDP-a /
Razumljivo, iskusnim i dobro namjernim ljudima, patriotske orijentacije, u borbi za pravdu i istinu, za prosperitet, jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, za ravnopravnost svih njenih građana i zajednički život dostojan ljudskoga roda, u našim uslovima i neprilikama, postavlja se i pitanje značaja i važnosti naše opozicije.
Da li njihove fotelje i uhljebljenje za naredni mandatni period od četiri godine, omogućuje nam bilo kakav napredak ili boljitak, ove naše surove realnosti ili je bolje i unosnije, sudjelovati u vlasti, sa količinom i kapacitetom sospstvenih mogućnosti, koje im je narod ponudio, njihovim glasovima u izborima.
Sasvim mi je razumljivo, što i lično podržavam, da je Blok decidno rekao NE, nacionalističkim strankama HDZ-u i SNSD –u, ali ne i nacionalnoj stranci SDA, sa kojom bi, siguran sam, mogli uveliko ojačati poziciju vlasti u zajedničkom parlamentarnom djelovanju.
Dugo godina će, još mnogo mutne Bosne, Une, Save, Drine, Neretve i inih njenih pritoka, proteći, ovom nam našom zajedničkom domovinom, Bosnom i Hercegovinom, dok se teškom mukom, razaberu i odstrane, te nacionalističke kockice, našega mozaika.
Kako sam nedavno, mojim sadržajem članka na portalima i apelovao, na razumno ponašanje, kada je u pitanju, problematika formiranja vlasti, na svim nivoima,možda bi i ovim tekstom odaslao čitaocima i strukturam u politici, URAZUMITE SE!Ostali prilozi:
» BAJRAMSKA POSLANICA: MOM NARODU 1441/2020
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 15:04
» SJEDNITE, USTAŠE!
Said Šteta | 15. May 2020 18:28
» FRA MARIO KNEZOVIĆ: “MANIFEST USTAŠTVA”
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. May 2020 16:37
» BLAJBURG I POMEN NA NJEGOVE ŽRTVE U VJEČNI ZABORAV
Mr. Milan Jovičić | 14. May 2020 16:28
» HOBOTNIČKI PIPCI OD BLAJBURGA DO SARAJEVA
Mr. Milan Jovičić | 12. May 2020 16:24
» NI LUK JEO, NI LUK MIRISAO
Sefadin Korać | 11. May 2020 16:50
» DNEVNI ŽIVOT I ADETI SANDŽAČKIH MUSLIMANA
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 05. May 2020 16:33
» TITO JE NAJZASLUŽNIJI POLITIĆAR ZA OBNOVU DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 05. May 2020 01:37
» ČETIRI VELIČANSTVENA MOSTARSKA HRVATA
Mr. Milan Jovičić | 03. May 2020 17:37
» BOSANSKI PARADOKS: NAMA U BOSNI RESPIRATORI NE TREBAJU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2020 15:44
» NENADMAŠNA ODA O SANDŽAKU, KNJIŽEVNICE SANELE HALKOVIĆ
Faruk Međedović | 19. April 2020 00:11
» SRPSKI ŠARLATANI SVIJTE REP POD SOBOM
Sahit Kandić | 16. April 2020 00:42
» SURA EL-IHLĀS (ISKRENOST)
Dr. hfz. Safvet Halilović | 13. April 2020 22:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
Mr. Milan Jovičić | 09. April 2020 16:15
» DAN SJEĆANJA NA 31. MART - DAN GENOCİDA NAD AZERBEJDŽANCİMA
Mahir Džafarov, šef Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u CG | 30. March 2020 15:08
» VRIJEME BORBE PROTIV STRAHA OD STRAHA SA ALLAHOVOM MILOŠĆU I DOBROTOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. March 2020 15:14
» MOJE ISKUSTVO S KORONOM
Zijad Bećirević | 27. March 2020 01:21
Ostali prilozi istog autora:
» VUCI SITI I OVCE NA BROJU
16. April 2020 03:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
09. April 2020 16:15
» MOSTARSKI PREDIZBORNI VIRUSI
12. February 2020 17:30
» PROGLAS U MIRU, MOJIM MOSTARCIMA
29. January 2020 14:31