Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Nezaboravna svečanost
CHICAGO: VELIČANSTVENA SVEČANA AKADEMIJA U POVODU DANA NEZAVISNOSTI BIH
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 03. March 2019. 22:03:10


AKADEMIJA: U subotu, 2. marta 2019., u svečanoj sali “Depaul Univerziteta” u Chicago-u, u organizaciji mladih intelektualaca BiH koji žive u Chicagu a pod pokroviteljstvom “Friends of Prijedor” (Prijatelji Prijedora) priređena je svečana akadmija u povodu 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Specijalni gost je bio Mirsad Duratović, vijećnik u Skupštini grada Prijedora i predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor ‘92”.
KOKTEL: Na samom početku, uz koktel dobrodošlicu i zvuke violine, priređena je izložba slika muzejskih vrijednosti u povodu 35.godišnjice Zimske olimpijade u Sarajevu ‘84. Prisutni, obilazeći od slike do slike, evocirali su uspomene, do tada jedne od najboljih organiziranih olimpijada.Također tu su bile izložene vrlo interestani akvareli sa motivima Bosne, koje je sa kahvom uradila mlada umjetnica Mirela Ibrahimović.

Program akademije je počeo intoniranjem državnih himni SAD i Bosne i Hercegovine, koje su prisutni propratili snažnim aplauzom. Dok su dvije pjesme o Bosni recitovale curice Hana Gačić i Mirela Hadžić.OBRAĆANJE DOMAĆINA: U ime domaćina svečanu akademiju je otvorio predsjednik “Friends of Prijedor” Mirsad Čaušević, koji pozdravljajući prisutne, izrazio im zahvalnost za dolazak, te ukratko je istakao važnost obilježavanja historijskih datuma Bosne i Hercegovine. On je pozvao prisutne da El fatihom i minutom šutnje odaju rahmet i počast svim nedužnim žrtvama koji su poližili živote za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Čaušević se posebno zahvalio mladim intelektualcima koji su uložili puno rada i truda da organiziraju ovu svečanu akademiju u povodu Dana nezavisnosti BiH.S obzirom da je pokovitelj svečane akademije “Friends of Prijedor”, najavio dolazak Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Čaušević je prenio njegove pozdrave, te istakao da je zbog državnih i drugih obaveza spriječen da dođe, ali će nastojati za svečanost za Dan državnosti BiH bude među svojim Bosancima i Hercegovcima u Chicagu.

KOMŠIĆ: Stanimo u političku i svaku drugu odbranu države Bosne i Hercegovine

Komšić je putem “video clipa” prisutnima građanima i prijateljima BiH uputio čestitku u povodu Dana nezavisnosti BiH:- Dragi moji Bosanci i Hercegovci dozvolite da vam čestitam 1.mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, odnosno dan kada su građani Bosne i Hercegovine na referendumu iz 1992.godine odlučili da potvrde nezavisnost naše države, njen suverenitet i teritorijalni integritet kao historijsku i međunarodno - pravnu činjenicu. 1.marta 1992.godine historijsku pobjedu odnijela je ideja građanske države Bosne i Hercegovine, države jadankopravnih građana i naroda, ideja zajedničkog življenja i tolerancije koja našu zemlju krasi vijekovima.

Ta ideja neodvojiva je od suštine Bosne i Hercegovine kao države. Upravo zato ona je i danas izložena napadima. Ona se proglašava nemogućom jer se želi reći da Bosna i Hercegovina nije moguća, da nije moguća jednakopravnost, te da je jedino moguća supremacija jednih nad drugima ili trećima. Međutim, mi Bosanci i Hercegovci vjerujemo i nikada nećemo prestati da vjerujemo u građansku Bosnu i Hercegovinu. Nadu u to nismo izgubili ni u najtežim trenucima u periodu između 1992. do 1995. godine, jer je istina i pravda bila na našoj strani, na strani onih koji su svoje živote dali i bili spremi da ih daju da ovu državu.Armija Republike Bosne i Hercegovine nije samo branila ideju građanske države, nego je odlučno stala u odbranu civilizacijskih vrijednosti pred napadom onih koji su rušeći Bosnu i Hercegovinu i vršeći najstravičnije zločine u historiji čovječanstva, sebe stavili sa drugu stranu civilizacije. Nismo samo branili vlastito pravo na život i nismo se samo borili za opstojnost države nego smo branili ono što je bilo zapisano u poveljama i konvencijama Ujedinjenih nacija, ono što je civilizirani dio svijeta usvojio konsenzusom i proklamirao kao univerzalni demokratski standard. Zato nikada nećemo dopustiti da bilo ko omalovažava one vrijednosti koje su ujedno i vrijednosti Bosne i Hercegovine i vrijednosti civiliziranog svijeta.Međutim, naša borba nije prestala i ne smije da prestane jer sile koje su radile na uništenju Bosne i Hercegovine danas nisu ništa slabije nego što su bile 1992.godine. Politička destrukcija države identičnog je inteziteta, a danas se u miru pokušava ostvariti ono što se nije ostvarilo ni putem nasilja. Na sve to potreban nam je jedinstven bosanskohercegovački odgovor, jasan i odlučan kao što je bio u onim najtežim trenucima kada smo bili prepušteni sami sebi. I zato vas moji dragi Bosanci i Hercegovci u Sjedinjenim Američkim Državama iskreno molim da zajedno ponovo stanemo u političku i svaku drugu odbranu države Bosne i Hercegovine.

Ne postoji nijedan čovjek, nijedan Bosanac i Hercegovac u svijetu koji ne želi dati doprinos jačanju naše države, na ovaj ili onaj način, i ja sam duboko uvjeren u to. I sama vaša organiziranost u SAD-u jeste dokaz ovoga što govorim, ona nam daje dodatno ohrabrenje jer upravo vi danas šaljete poruku da se od države Bosne i Hercegovine ne smije odustati. Dodatni je to motiv svima nama koji volimo Bosnu i Hercegovinu ali i poruka onima koji su kolebljivi i koji kalkulišu sa opstojnošću države. Nije nam dano ni da kalkulišemo ni da popuštamo jer nas na istrajnost obevezuju i oni kojih više nema i onih koji dolaze za nama, a mi smo danas i ovdje, samo tren u vječnosti. Neka vječno živi Bosna i Hercegovina.
Još jednom, sretan nam svima 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, zaključio je Komšić.

Također prikazan je arhivski film “Sarajevo 84”, kao i slikom kroz čikašku zajednicu kroz vrijeme od prvih dolaska i organiziranja 1906. do danas.
Posebno ističemo, specijalno za ovu priliku “Friends of Prijedor” uradili su fantastičan film koji je snimljen sa dronom u HD rezoluciji “Kinomatografsko putovanje kroz Bosnu”. Na filmu su prikazane prirodne ljepote i kulturno-historijske znamenitosti gradova širom Bosne i Hercegovine koje su kod prisutnih izmalili uzdahe. Uskoro će biti postavljen na YouTube kanalu koji ćemo rado podijeliti čitatelji Bošnjaci.Net.

DURATOVIĆ: Nikada nećemo odustati od svoje domovine BiH
Specijalni gost svečane akademije Mirsad Duratović, vijećnik u Skupštini grada Prijedora, inače poznat borac za istinu, prvadu, za prijedorske žrtve genocida, za izgradnju spomen obilježja u ratu ubijenoj djeci Prijedora, te ljudska prava Bošnjaka u Prijedoru ali i BiH, u obraćanju uz čestitke povodom Dana nezavisnosti kako je istakao “najljepše zemlje na svijetu, jedne nam jedine naše domovine...Bosne i Hercegovine”, naveo je tehničke detalje referenduma za nezavisnost RBiH, 29. februara i 1. marta 1992. Duratović je naglasio da su “ZA” suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu glasali Bošnjaci i bosanski Srbi i bosanski Hrvati, nakon toga je uslijedila agresija na Bosnu i Hercegovinu, etničko čišćenje i genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

- Bez obzira na veliku nadmoć agresora, nenaoružene patriote ove države stali su odbranu svoje domovine i svojih sunarodnika. Mi, Bosanci i Hercegovci, vjerovali smo tada u svoju zemlju, radili smo ono što je normalno i očekivano kada ti ugroze i napadnu porodicu, prijatelje, kuću, slobodu, domovinu.

U takvim okolnostima, najbolji sinovi ove zemlje, braneći je, dali su svoje zdravlje a mnogi od njih i ono najvrednije...svoje živote. Ovo je prilika da ih se sjetimo sa osjećajem duga i duboke zahvalnosti. Zahvalnosti što agresor nije ostvario svoje ciljeve, te što i pored političke krize i trenutnih nefunkcionalnih rješenja nametnutih Dejtonskim mirovnim sporazumom mi ipak imamo domovinu, Bosnu i Hercegovinu, kao nezavisnu državu.Ovo je prilika da im kažemo da smo im vječno zahvalni i da nećemo odustati od svoje domovine, ma koliko poteškoća i prepreka pred nas stavili i koliko daleko od nje živjeli, rekao je on.
Duratović je posebno naglasio, da Bosna i Hercegovina može nestati samo ako Bosanci i Hercegovci odustanu od nje!- Ovo je prilika za poruku, svima onima koji misle da se Bosna i Hecegovina...da su Bosanci i Hercegovci, umorni, zasićeni, posvađani, razjedinjeni, i da je upravo pravi trenutak da se politički realizuju ratni ciljevi.

Ovo je prilika da im se kaže: Nemojte niti pomišljati na to, sav vam je trud uzalud!!! 1992. godine, kada ste bili mnogo jači, mislili ste raskomadati našu domovinu za nekoliko dana.
Nema te politike, nema tih okolnosti, nema te konstalacije na svjetskoj političkoj sceni, niti sile, koja može dovesti do tog rezultata.

Bosna i Hercegovina može nestati samo ako Bosanci i Hercegovci odustanu od nje! A to se neće desiti!
Svaki komad ove zemlje, svaka njena stopa je bosanskohercegovačka, bez obzira bila trenutno u manjem ili većem BH entitetu i svaki njen grumen, pripadao je, pripada i pripadat će, svakom Bosancu i Hercegovcu, također, bez obzira kako se zvao, kojem Bogu se molio ili nemolio, rekao je prijedorski gradski vijećnik!

Duratović je pozvao sve građane BiH i prijatelje, da pokušaju vratiti povjerenje među ljudima, budu ustrajni i prepoznaju ono što im je zajedničko, ono što je vrijedno i ljudsko. Jedino tako će svako ponaosob uspjeti vratiti dostojanstvo i ponos, ono što ih čini dobrim ljudima, kaže on.Duratović je također istakao važnost učešća na izborima u BiH:
- Samo jaka država može voditi brigu o svojim gađanima, ma gdje oni živjeli, unutar njenih granica ili ne. A država će biti jaka u onom momentu kada političke snage kojima je stalo da naša domovina diše punim plućima i vodi brigu o svim svojim građanima dobiju dovoljno političke moći da to i sprovedu u djelo.

Političku moć će dobiti samo vašim aktivnim učešćem u izbornom procesu u Bosni i Hercegovini. Da je to jednostavan proces upravo je Čikago pokazao na poslednjim opštim izborima. Uspjeli ste otvoriti biračko mjesto u Konzulatu, imali ste svoje ljude u biračkom odboru, imali ste svoje posmatrače izbora u Konzulatu i glasali ste u BH Konzulatu na Američkom tlu, po prvi put u historiji. Pokazali ste mnogima šta se može zajedničkim radom postići. Veliko hvala svima koji su na bilo koji način uzeli učešća u tim aktivnostima. Hvala Dubičancima i doktorici Kijani, hvala Prijedoru, Čauševiću i njegovom timu, hvala Tuzlacima i Sibi Kikanović, hvala Banjaličanima i Asji, hvala Sarajlijama i Nejli Džafić. Mnogo hvala i svima vama koji ste se registrovali i glasali putem pošte.To je vaša najveća građanska dužnost ali i čast da birate svoje predstavnike. Iskoristite je. Borba za državu nije stala potpisivanjem Dejtonskog sporazuma.Vaša djeca a i vaša domovina će vam biti zahvalna, zaključio je Duratović.

ČESTITKE: Na adresu organizatora akademije u Chicagu stigle su video česititke od istaknutih Bosanaca i Hercegovaca, među njima Josip Pejaković, Edin Džeko, Amel Tuka, Enes Bešagić, Senad Hadžifejzović, Vedad Ibišević, Mirsad Hadžikadić, Hanka Pladum, ...

NAGRAĐENI: Također, predsjednik “Friends of Prijedor” Mirsad Čaušević, na svečanoj akademiji uručio je priznanja zaslužnim građanima BiH koji su proteklih godina svojim radom i angažmanom doprinijeli jačanju bh zajednice u Chicagu. Priznanja su dobili: dr. Kijana Seferović, dr. Sanja Drnovšek, Mirzet Džubur, Ivica Jurišić, Mujko Erović, dr. Mensur Šunje, Nihad Mehanović, Adela Sajdel Cerić i dr.PRISUTNI NA AKADEMIJI: Nekoliko stotina građana i prijatelja BiH koji su prisustvovali svečanoj akademiji dugo će je pamtiti, dok oni koji nisu bili prisutni sigurno će žaliti.
Svečanosti u povodu Dana nezavisnosti BiH je prisustvovao konzul BiH Edin Šehić, kao i imami sve tri bh. zajednice u Chicagu, poznati doktori, buznismeni, kao i druge brojne ugledne ličnosti iz Chicaga.
Na svečanosti je bio prisutan i urednik Bošnjaci.Net, koji se iskreno zahvaljuje pokrovitelju i organizatoru akademije, i posebno domaćinu Džuburu i porodici.


VODITELJI PROGRAMA: Adela i Haris


MLADA ELITA: Organizatori svečane akademije pod pokroviteljstvom “Friends of Prijedor”, mlada bošnjačka intelektualna elita koji su obrazovanje i zvanje stekli na prestižnim univerzitetima u SAD, pokazali su kako se voli svoja domovina Bosna i Hercegovina. Srdačne čestitke organizatorima: Harisu Džuburu, Adeli Isović, Admiru Mehanoviću, Semiru Deliću, Majdi Jakupović, Asji Omeralović, Ahmedinu Špiodić i Amini Ahmetović.

Organizatori mlada akademska elita


Voditelji programa, Haris Džubur i Adela Isović, bili su na visini svog zadatka.
Na kraju svi prisutni su počašćeni sa prekrasnom tortom u obliku aktuelne zastave BiH i grba sa ljiljanima.

SPONZORI: Sponzori večeri su bili: Trucking & logistic “Amazing”, Devon market - produce and meat, AK reality, BDJ trucking, BH Shiping Services, Bostel, Family Eye Physicians, Bosnia Task Force, Oasis – heating and cooling.


Ostali prilozi:
» POTPUNI PORAZ POLITIKA DODIKA I ČOVIĆA
Dženana Karup Druško | 25. November 2020 22:18
» SAUDIJSKI REŽIM I MASAKR VJERSKIH UČENJAKA
Dr. Džemal Abdussettar | 24. November 2020 00:39
» KRENULO JE, KRENULO!
Mr. Milan Jovičić | 17. November 2020 15:33
» POVIJESNO BREME TIŠTI - TO SE OČITUJE U (NE)IZLASKU NA IZBORE
Željko Milićević | 16. November 2020 16:13
» U SE I U SVOJE KLJUSE
Željko Milićević | 14. November 2020 12:31
» ČETNIČKI FAŠIZAM I BARBRIZAM U MOJOJ BAŠTI
Mensud Alićušić | 13. November 2020 03:24
» UVOD U TEKTONSKE PROMJENE NA POLITIČKOJ SCENI
IFIMES | 09. November 2020 19:11
» BRAVO, INZKO, VI BRANITE BOSNU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. November 2020 15:00
» SAMO ZA SLOBODNE I RAZUMNE INSANE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. November 2020 22:47
» ČOVIĆEVA DADILJA - TKO JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. November 2020 16:39
» BIDEN JOŠ `93 PREDVIDIO GENOCID U SREBRENICI
Vijesti.ba | 31. October 2020 18:51
» OTVORENO PISMO MACRONU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. October 2020 14:29
» MEVLUD - ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. October 2020 15:57
» ZAŠTO ONI MRZE, A MI VOLIMO MUHAMMEDA, A.S.?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. October 2020 17:09
» MISKIN MACRON TREBA NAŠU POMOĆ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. October 2020 18:52
» NACIONALNI SUICID – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. October 2020 20:12
Ostali prilozi istog autora:
» SARAJEVSKA VIJEĆNICA
25. August 2020 15:10
» NEDŽIB VUČELJ PRESELIO NA AHIRET
15. February 2020 09:11