Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TAHIROVIĆ: PRESUDOM KARADŽIĆU POTVRDITI I GENOCID U PRIJEDORU
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 06. March 2019. 19:03:58


Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove za tačno dvije sedmice izreći će drugostepenu presudu Radovanu Karadžiću.

Bivšeg predsjednika RS-a Haški tribunal nepravosnažno je osudio na 40 godina zatvora. Proglasio ga je krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na tu presudu Karadžić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, koje je tražilo da ga se proglasi krivim i za genocid u još šest opština i osudi na doživotni zatvor.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kaže kako je teško prognozirati kakva će biti drugostepena presuda, ali da je najmanje što očekuje da se potvrdi prvostepena, odnosno da Karadžić bude osuđen na 40 godina zatvora.

- Očekujem, naravno, i da će se konačno preći preko tog famoznog dijela koji se odnosi na genocid počinjen 1992., prije svega tu mislim na Prijedor. Nadamo se da će sudsko vijeće napokon imati dovoljnu većinu i presuditi da se i u Prijedoru desio genocid - ističe Tahirović u razgovoru za Vijesti.ba.

Naglašava da žrtve u BiH na taj način trebaju da dobiju određenu satisfakciju za rat koji se desio na našim prostoima, ali isto tako i da buduće generacije dobiju perspektivu i znaju da će bilo koji zločin koji se počini na adekvatan način biti i kažnjen.

Tahirović očekuje da će se, nakon izricanja presude Karadžiću, u Srbiji i RS-u ponovo dići halabuka, kao što se to i u ranijem periodu dešavalo.

- Očekujem jednu konstantu koja se nije promijenila još od kraja 80-ih i početka 90-ih godina, konstantu Srbije koja, nažalost, negira sve zločine koji su počinjeni i činjenice koje su dokazane i pred međunarodnim, ali i sudovima u BiH. Ništa se tu neće značajno promijeniti. Opet ćemo u Srbiji i RS-u imati 15-dnevnu halabuku tokom koje će biti duboko vrijeđane sve žrtve u BiH. A u tome će prednjačiti već poznati mediji i prepoznatljivi lideri - poručuje Tahirović.

Podsjeća da je Haški tribunal imao zadatak da utvrdi činjenice i na osnovu njih donosi presude, što i jeste radio, uz uspone i padove koje je imao od 1993. kada je formiran.

- Ali, u suštini, dao je određene rezultate koji su u svakom slučaju bitni za žrtve u BiH, ma koliko to neko osporavao. Neki govore da je to "probošnjački" sud, da presuđuje samo Srbima, ali ti isti zaboravljaju da je jedini komandant jedne priznate vojne formacije - Armije RBiH, presuđen u Haškom tribunalu, a to je gospodin Rasim Delić - konstatuje naš sagovornik.

Sve ono za što je Haški tribunal sakupio dokaze, dodaje, on je i procesuirao i kaznio počinioce.

- Prema tome, niti je on bošnjački, niti srpski, niti hrvatski, već jednostavno sud koji na osnovu činjenica i dokaza donosi presude. Što se tiče samog pomirenja, to je stvar nas ovdje, koliko ćemo biti realni, svjesni i samosvjesni činjenice da su ljudi ovdje doista činili ogromne zločine i da za to trebaju odgovarati, i da su za to i odgovarali - potcrtava Tahirović.

Vidjet ćemo, dodaje, kada će doći to vrijeme, i ko će smoći snage, hrabrosti i smjelosti da se upusti u jedan takav "projekat" i prihvati činjenice.

- Nažalost, nisam baš siguran da će se to uskoro desiti, naročito imajući u vidu trenutnu situaciju na našim prostorima - zaključuje Tahirović u razgovoru za Vijesti.ba.Ostali prilozi:
» SANDŽAK: FORMIRAN KRIZNI ŠTAB SPP-A
B.net | 03. July 2020 16:40
Ostali prilozi istog autora: