Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

DOK INZKO SANJA ČETNICI ORGIJAJU
Autor: Džebrail Bajramović
Objavljeno: 12. March 2019. 15:03:33

Tolerisanje četnika u BiH je jasan dokaz licemjerne politike zapada prema Bosni i Hercegovini i zašto se „etnički čiste“ državne institucije od Bošnjaka – jer je logično, tamo gdje su legalni četnici da tu nemaju šta tražiti bošnjački povratnici, da će se tu nastaviti sa progonom bosanskog jezika i da je tu suživot nemoguć.


DŽEBRAIL BAJRAMOVIĆ: Jasno je svima da se Bosna i Hecegovina svakim danom povija sve više od tereta anarhije, kriminala, nepravde i divljaštva, te da je civilizacija dobrano posrnula pred naletom zločinaca koji nisu adekvatno sankcionisani za genocid diljem Bosne i Hercegovine. Moralna krivica zapada za stradanje u BiH, kao i nastavak realizacije zločinačkih projekata u miru nije nešto preko čega se tek tako može preći.
Novo/staro orgijanje ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu je jasna poruka da su građani Bosne i Hercegovine potpuno nesigurni, da su pravosudne institucije apsolutno pod političkom kontrolom i da se država nalazi na epohalnoj vjetrometini. Na fašističko orgijanje zapadne ambasade neoficijelno preko Twitter profila šalju poruke da su „šokirani“ ispoljavanjem mržnje „prema drugima“ od strane ravnogorskih četnika – a koji su legalna udruženja jer su registrovana na sudovima u RS-u. Naravno da su se postrojili „neki drugi“, a ne četnici, da bi se podigla uzbuna u NATO savezu i da bi za tili čas doletjeli apači! Mi to znamo i samo pratimo licemjerstvo zapada – koje vjerovatno smatra da fašističke horde su garancije njihovog prosperiteta na Balkanu, jer im omogućavaju neometano djelovanje. Tolerisanje četnika u BiH je jasan dokaz licemjerne politike zapada prema Bosni i Hercegovini i zašto se „etnički čiste“ državne institucije od Bošnjaka – jer je logično, tamo gdje su legalni četnici da tu nemaju šta tražiti bošnjački povratnici, da će se tu nastaviti sa progonom bosanskog jezika i da je tu suživot nemoguć.

Valentin Inzko to veoma dobro zna - jer razumije i govori sve naše jezike – ali se ne oglašava čak ni sa „žestokom verbalnom osudom“. Njemu je jasno da su u sudstvu instalirani „jataci“ koji imaju samo jedan zadatak: da štite zločince od ruke pravde i nanose duševnu bol časnim borcima ABiH koji su se borili protiv tih istih zločinačkih četničkih hordi. Njih ne zanimaju twitteraši i verbalne osude – jer ih to ne ometa da i dalje budu finansirani od javnih prihoda BiH. Sramota! Licemjerstvo epohalnih razmjera koje nije zabilježeno na tlu Evrope od kako se svijet ogradio od divljaštva.

Miroljubivi građani BiH imaju debelih razloga da se zapitaju: „Zašto zapad toleriše četništvo u BiH?“ Orgijanje četnika u Višegradu – sramota je za državu BiH i sve njene institucije, a podjednako i za međunarodnu zajednicu i Visokog predstavnika, Valentina Inzka, na čelu. Ako je Austrija sposobna da zabrani ustaško orgijanje u Bleiburgu – zašto Inzko blagonaklono toleriše, već cijelu deceniju, četničko orgijanje po Višegradu? Licemjerstvo institucije visokog predstavnika očito producira i raspiruje mržnju konstitutivnim narodima i Ostalim u Bosni i Hercegovini – mada je to kršenje zakona. Sablaznuti Inzko i zapadne ambasade dobro znaju da dok su na funkcijama stranački poslušnici da nijedan četnik neće biti na udaru zakona. Znaju to oni dobro – ali ne slute razmjere civilizacijske katastrofe zato što se toleriše divljanje dželata nad žrtvama progona, logora i genocida. To se itekako tiče pravnog poretka pored Balkana, i Evrope i svijeta. Neće se ništa dobro poroditi od postrojavanja zločinačkih postrojbi na tlu BiH – i od pravnog divljanja po državi Bosni i Hercegovini, a za čiju funkcionalnost je pravnu i moralnu odgovornost preuzela međunarodna zajednica.

Zbog te pravne i moralne odgovornosti, a koju su preuzele zemlje zapada – odgovornost je na njima, a ne na twitterašima. Kroz instituciju Visokog predstavnika i bonske ovlasti odavno je trebalo da se potpisnici Dejtonskog sporazuma obračunaju sa zločincima i kriminalcima – a ne da šalju licemjerne poruke da to treba da urade „domaće institucije“, a koje su oni kreirali tako da toleriše kriminal i zločine. To je „užasna epohalna grudva“ koja se zakotrljala u BiH – od povampirenog fašizma – koja nanosi muke BiH, ali je logično da će svoju „punu rušilačku snagu“ dugoročno ostvariti baš na tom slijepom zapadu, dok kratkoročno ispoljava licemjerne hirove u BiH.


OHR u lovu na četnike (Karikatura: Šukrija Meholjić)


Jasno je svima da se Bosna i Hecegovina svakim danom povija sve više od tereta anarhije, kriminala, nepravde i divljaštva, te da je civilizacija dobrano posrnula pred naletom zločinaca koji nisu adekvatno sankcionisani za genocid diljem Bosne i Hercegovine. Moralna krivica zapada za stradanje u BiH, kao i nastavak realizacije zločinačkih projekata u miru nije nešto preko čega se tek tako može preći. To je duboki moralni ponor. Posljedice sežu u višegeneracijske razmjere – jer zatvaranje u logore, ubijanje i raseljavanje ljudi – nije nešto što se može lahko zataškati, sakriti i eliminisati iz javnosti. To licemjerstvo ostaje kao trajan svjedok NEPRAVDE koja se desila u Bosni i Hercegovini, a što još uvijek je živ pakleni projekat koji se danas provodi drugim sredstvima, ne u šumi i po brdima, kao devedesetih, već po instititucijama diljem Bosne i Hercegovine.

Sve to Inzko zna i ima uvid u sve tokove – a ništa ne čini da bi država BiH postala funkcionalna. Zbog toga treba ili da počne raditi svoj posao ili da ode iz BiH. Ako zapad ne promijeni svoju politiku prema promotorima mržnje i fašizma, tj. ako Inzko nastavi svoj duboki san u BiH – ravnogorski četnici će i dogodine bez ikakvih smetnji orgijati po Višegradu i diljem BiH. Samo ostaje još pitanje - da li su time ostvareni Inzkovi snovi?

Geteborg, 12.3.2019.god.Ostali prilozi:
» ŠTA I KAKO SA ALUMINIJEM?
Mr. Milan Jovičić | 15. July 2019 13:33
» BOSNA JE JOŠ UVJEK U RALJAMA SRPSKE POLITIKE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. July 2019 16:39
» POSJETA NANI FATI ORLOVIĆ U KONJEVIĆ POLJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2019 17:40
» ALUMINIJ, NEOBIČNA FIRMA, SA OBIČNIM PADOM?
Mr. Milan Jovičić | 12. July 2019 17:36
» ZAŠTO RS NIJE KAŽNJENA NAKON PRESUDA ZA GENOCID
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 11. July 2019 16:26
» JEDNOM DOBROM BOŠNJANINU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2019 19:05
» ILIJAZ PILAV - LJAKAR KOJI JE POBIJEDIO NEMOGUĆE
Elmedina Muftić | 10. July 2019 18:17
» SAMRTNIČKI ROPAC HERCEGOVAČKOG GIGANTA
Zijad Bećirević | 07. July 2019 16:34
» GENOCID I URBICID
Mr. Milan Jovičić | 07. July 2019 15:57
» GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI I PRIJEDORU - DANI VELIKE POUKE I OPOMENE
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 05. July 2019 16:03
» PORAZ POLITIKA NA TLU BOSNE I HERCEGOVINE
Mr. Mehmed Čaušević | 02. July 2019 17:37
» DUHOVI IZ „ALUMINIJSKE“ MOSTARSKE KUTIJE
Mr. Milan Jovičić | 02. July 2019 17:08
» NEZRELI ZA PARIZ
Albinot Maloku | 28. June 2019 15:54
» MOSTAR 11 GODINA BEZ IZBORA, TO NIJE NORMALNO!
Matthew Field, British Ambassador to BiH | 26. June 2019 21:14
» LAŽIMO SE, LAŽIMO I BUDIMO, ZA DOM SPREMNI
Mr. Milan Jovičić | 25. June 2019 17:18
» JEDNOM SRPSKOM NEGATORU GENOCIDA PRVO PISMO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. June 2019 13:15
» PROKLETSTVO MUSLIMANA
Šerif Ajradinoski | 21. June 2019 16:50
» BOŠNJAČKO SPAŠAVANJE REDOVA RAJANA
Dr. Harun Hadžić | 20. June 2019 16:57
Ostali prilozi istog autora:
» BLOKADA DRŽAVE BIH
17. June 2019 21:02
» POSTIZBORNE DILEME
11. November 2018 16:17
» POLITIČKI UDAR
04. November 2018 00:04