Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Sport

OTVORENO PRVENSTVO ŠAHOVSKOG KLUBA SARAJEVO
5. MEMORIJAL “EKREM GALIJATOVIĆ”
Autor: B.net
Objavljeno: 12. March 2019. 15:03:19

5. Memorijal „Ekrem Galijatović“


Šahovski klub „Sarajevo“ je najstariji šahovski klub u Bosni i Hercegovini, osnovan daleke 1904. godine, iz čijih redova su stasali neki od najvećih šahista naše države kao što su velemajstor Predrag Nikolić i velemajstorica Vesna Mišanović.

Šahovski klub „Sarajevo“ organizuje prvenstvo Kluba pod nazivom „Otvoreno prvenstvo šahovskog kluba Sarajevo 5. Memorijal „Ekrem Galijatović“ u spomen na dugogodišnjeg člana Predsjedništva šahovskog kluba „Sarajevo“ i uglednog sarajevskog advokata koji je smatran za najboljeg u oblasti privrednog prava.

Prvenstvo počinje 12.marta i trajat će sve do 19. marta. Na prvenstvu će učestvovati 10 najboljih šahista Sarajeva među kojima i pet igrača koja su stekla pravo učešća na kvalifikacionom turniru koji je održan u periodu od 13-17.02.2019. godine. Otvaranje turnira je zakazano u utorak 12.03.2019. godine u 15:30 sati u prostorijama Kluba u Zagrebačkoj 4a.


Velemajstor Emir Dizdarević, osvajač srebrene olimpijske medalje


Prvenstvo će se igrati po Bergerovom sistemu u 9 kola uz tempo igre 90 minuta po igraču uz dodatak od 30 sekundi za svaki odigrani potez. Prvenstvo će biti registrovano kod svjetske šahovske organizacije FIDE za obračun rejtinga i napredak na svjetskoj rang listi. Sve partije na prvenstvu bit će uživo online prenošene putem najprestižnijeg šahovskog portala za prijenos šahovskih partija na svijetu chess24.com.

Na prvenstvu će nastupiti među ostalima i proslavljeni reprezentativac Bosne i Hercegovine i osvajač srebrene olimpijske medalje velemajstor Emir Dizdarević, zatim jedan od najboljih internacionalnih majstora naše zemlje Damir Šutković, najperspektivniji mladi šahista i olimpijski reprezentativac Bosne i Hercegovine majstor FIDE Rijad Burović kao i majstorski kandidat akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić. Direktor turnira je Doc.dr. Haris Gekić, majstorski kandidat, a sudije turnira su Mirza Miralem, internacionalni sudija i Zlatko Miladinović, nacionalni sudija. Sasvim sigurno to će biti najjače i medijski najpopularnije šahovsko prvenstvo nekog kluba na prostoru Bosne i Hercegovine u 2019. godini.

Glavni sponzori prvenstva su Advokatska/odvjetnička komora Federacije Bosne i Hercegovine i Regionalna advokatska-odvjetnička komora Sarajevo, te porodica Galijatović.

Organizator ŠK Sarajevo poziva sve zaljubljenike u šahovsku igru da posjete prostorije Kluba u toku trajanja prvenstva i uživaju u borbama na 64 crno-bijela polja.


Majstor FIDE Rijad Burović, olimpijski reprezentativacOstali prilozi:
» JEDANAEST ZLATNIH
Eset Muračević | 20. January 2020 16:24
» ŠTA JE SA ŠAHOM U BIH DANAS (VIDEO)
B.net | 18. November 2019 14:18
» VELIKI USPJEH OFK BRDO IZ HAMBARINA
B.net | 10. November 2019 12:41
» I PETI MEČ OKONČAO NOKAUTOM U PRVOJ RUNDI
Eset Muračević | 26. August 2019 13:30
Ostali prilozi istog autora: