Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Bošnjački islamski kulturni centar – Richmond Hill
U NEW YORKU PANEL ZA PAMĆENJE SA MAJKA SREBRENICE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 14. March 2019. 14:03:21


U New Yorku, u srijedu večer, 13. mart, u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru – Richmond Hill, priređen je panel sa gostima iz bošnjačke domovine Bosne i Hercegovine, kao i iz Slovenije i New Yorka.
Specijalne gošće su bile Majke Srebrenice:

- Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa”;
- Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja “Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa”.
U delegaciji sa Majkama Srebrenice je bio i Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini i Jasmina Tahirović.

Također smo imali posebne goste iz Slovenije, dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane i Irena Mernik Knee, glavni predstavnik IFIMES-a u Ujedinjenim nacijama, kao i James S. Knee, glavni izvršni ‎direktor američke firme Financijskog menadžmenta Options (Financial Management Options).
Obraćanje Munire Subašić je bilo više fokusirano na borbu Majki Srebrenice za istinu i pravdu na internacionaolnoj sceni i suradnji sa međunarodnim institucijama, sudovima, kao i srodnim organizacijama za ljudska prava. Dok je Kada Hotić govorila o ulozi Bošnjakinje, odnosno majke, sestre, kćerke i žene u toku agresije na BiH, posebno kako se tih ratnih godina u okupiranoj Srebrenici odvijao život, ako se to moglo nazvati životom.

Murat Tahirović je svoje obraćanje posvetio suđenjima i svjedočenju protiv ratnih zločinaca, posebno naglašavajući da su Srbija i Hrvatska još uvijek utočište brojnim srpskim i hrvatskim ratnim zločincima.
Direktor IFIMES-a dr. Bećirović je istakao ulogu Majki Srebrenice u postizanju pravde, dok je Slovenka, glavni predstavnik IFIMES-a u UN-u Irena Mernik Knee, istakla je upornost u borbi Majki Srebrenice za žrtve genocida kojima ostaje na raspolaganju da im institucionalno pomogne.

U toku večeri je prikazan dokumentarni film “Pucanj u dušu” čiji je producent Murat Tahirović. Ovaj izuzetno dirljiv film govori o silovanim Bošnjakinja svih godina starosti koje su provele srpsko-crnogorske vojne formacije u vremenu genocidne agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Glavni imam IZ Plav-Gusinje hafiz Hako ef. Omeragić je proučio ašare iz Kurana Časnog i pozvao prisutne da se fatihom ili na način koji se mole Gospodaru Svjetova, odaju rahmet i počast žrtvama genocida.Pored pomenutih gostiju, prisutnima su se u ime domaćina obratili, h. Smajle Srdanović, predsjednik IZ Plav-Gusinje; dr. Mersim Ziljkić, portparol BANA, dok je Adila Todić recitovala pjesmu posvećena Bošnjakinji koju je napisala Etna Mujević.

Moderator panela je bio Esad Krcić, glavni urednik Bosnjaci.net.

Organizatori su bili Islamska zajednica & Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku i Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA).Proteklih dana, Majke Srebrenice su učestvovale u radu internacionalne konferencije “Ekonomsko-socijalni status žena”.

Delegacija iz BiH imala je niz zapaženih sastanaka sa zvaničnicima Ujedinjenih Nacija. Posebno izdvajamo sastanak sa Generalnim sekratarom Ujedinjenih nacija, Antóniom Guterresom, koji je održan u utorak, 12. marta. Na sastanku su iznijeli probleme sa kojima se susreću žrtve genocida; od negiranja genocida i presuda međunarodnih i domaćih sudova, ali veličanje ratnih zločina i zločinaca.
Postrojavanje srpskih fašističkih formacija, napadi i zlostavljanje povratnika, zabrana bosanskog jezika… Ujedno održani su sastanci sa Pramilom Patten, specijalnom predstavnicom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za seksualno nasilje u sukobu, a nakon toga sa Nicolasom Gerardom, specijalnim predstavnikom Generalnog sekretara UN-a za djecu i oružani sukob.


Projekcija filma "Pucanj u duši"
(Naknadno opširnije)Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» SJAJNIJI OD ZLATA
20. May 2020 15:38