Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Saopćenje za medije - Narod i Pravda
ADEMOVIĆ: SVJEDOČIMO POKUŠAJU DEHUMANIZACIJE I OBEZGLAVLJIVANJA CIJELOG JEDNOG NARODA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 17. March 2019. 11:03:01


Brutalni napad Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a, na reisul-ulemu Huseina ef. Kavazovića i pokušaji hrvatskih obavještajaca da fabriciraju terorizam u srcu Bosne i Hercegovine iznova su potvrdile da određene politike kontinuirano rade na tome da Bošnjake, samo zato što su muslimani, označe kao teroriste ili barem potencijalne teroriste. Iz Naroda i pravde poručuju kako je to crvena linija preko koje se ne smije preći.

„Tvrdnje Dodika da reisul-ulema Husein ef. Kavazović, iznoseći svoju zabrinutost za položaj Bošnjaka u RS-u, širi lažne informacije, dio su iste propagande koja nastoji ušutkati bilo kakav glas otpora, optužujući bošnjačke lidere da laž Dodik jasno nastoji ušutkati i sve druge jer je matrica jasna – ako se režim na takav način obrušava na poglavara najmnogobrojnije vjerske zajednice, šta tek mogu očekivati pripadnici te zajednice koji su danas apsolutna manjina na području RS-a. Bošnjaci moraju poslati poruku da stoje i da će uvijek stajati iza reisul-uleme kao neupitnog autoriteta“, navodi politički direktor Naroda i pravde Kemal Ademović.

Ademović, jedan od heroja odbrane Sarajeva, ističe da je u toku udruženi poduhvat snaga unutar BiH i van BiH kako bi se Bošnjaci predstavili kao teroristička prijetnja u srcu Evrope. To je, prema Ademoviću, pokušaj dehumanizacije cijelog jednog naroda.

„Kada uspijete dehumanizirati cijeli jedan narod, kada uspijete nametnuti takav diskurs u javnosti kojim se Bošnjaci automatski vide kao teroristi ili potencijalni teroristi, u sljedećem koraku je vrlo lahko podstaći na nasilje protiv te grupe. Zvjerski napad u Prijedoru na povratnika Azrina Hodžića strašan je upravo u tom svjetlu – kada neko iz dana u dan čuje takve poruke od političkih lidera, od Dodika do Kolinde Grabar-Kitarović, kada vidi da se u Višegradu okupljaju četnici bez da institucije išta poduzimaju, to tumači kao poziv na nasilje“, ističe Kemal Ademović.

On podsjeća i na pokušaje da se napad na tuzlansku mladost na Kapiji 25. maja 1995. prikaže kao djelo većeg broja bombaša samoubica, a cjelokupna agresija na BiH kao neka vrsta „preventivnog genocida“. Prema njemu, navodni pokušaji Hrvatske da iscenira terorističku prijetnju u srcu Bosne i Hercegovine, treba tumačiti upravo u tom svjetlu.

„Osim dehumanizacije, Bošnjaci se politički stavljaju u potpuno defanzivni položaj, od njih se očekuje da svakodnevno dokazuju da nisu teroristi, dok se, istovremeno, ne očekuje da bilo ko u RS-u objasni kako je jedan terorista na Novom Zelandu inspirisan likom i zlodjelom Radovana Karadžića i četničkim pjesmama. Radikalizam koji stoji iza napada na Novom Zelandu vidjeli smo postrojen prije samo nekoliko dana u Višegradu. Mi danas moramo jasno detektirati procese koji se dešavaju oko nas, oni definiraju uvjete u kojima djelujemo i mogu odrediti sudbinu Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. Sa onima koji cijeli jedan narod vide i nastoje prikazati kao teroriste, sa Dodikom koji pismo reisul-uleme koje je doslovno poziv i molba za reakciju vidi kao širenje laži, sa onima koji odbijaju osuditi okupljanje četnika nema razgovora niti pregovora oko bilo čega, a kamoli oko podjela vlasti“, zaključuje Ademović.Ostali prilozi:
» ZELENE BERETKE NIKADA NEĆE OTIĆI IZ MOG SRCA
Eset Muračević | 11. June 2021 02:32
Ostali prilozi istog autora: