Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Priština
VLADA KOSOVA SMIJENILA ZAMJENICU MINISTRA PRAVDE VESNU MIKIĆ ZBOG OBJAVE DA JE NATO IZVRŠIO AGRESIJU
Autor: NAP
Objavljeno: 26. March 2019. 12:03:18


Vlada Kosova smijenila je zamjenicu ministra pravde Vesnu Mikić, članicu Srpske liste, nakon što je na Fejsbuku napisala da je NATO agresija na SR Jugoslaviju predstavljala „namjerno planiran genocid“.

Navela je da je napad uslijedio poslije „decenije borbe protiv albanskih terorista.

„Na današnji dan, prije tačno 20 godina nad jednom suverenom zemljom koja se deceniju unazad borila protiv albanskog terorizma u okviru svojih granica, izvršen je namjerno planiran genocid od strane NATO alijanse“, napisala je jučer dosadašnja zamjenica ministra pravde povodom 20. godišnjice početka NATO bombardovanja SRJ.

Po navodima portala Kossev, na tu objavu reagovala je poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musliu koja je zatražila od kosovskog premijera da Vesnu Mikić razriješi dužnosti, što je Vlada Kosova prihvatila na današnjoj sjednici.

Nizom komemorativnih manifestacija u nedjelju je obilježeno dvije decenije od početka napada NATO-a na SR Jugoslaviju, odnosno Srbiju, 24. marta 1999. godine. Dan sjećanja na stradale obilježen je u Nišu u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, predstavnika vojske, crkve, diplomatskog zbora, kao i predstavnika bh. entiteta Rs.

Povod za NATO bombardoavanje Srbije bili su ratni zločini koje je srpska policija i vojska u tom periodu pravila na Kosovu nad Albancima, dok je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević odbijao zaustaviti ratna dejstva i nakon što je to od njega zatražila međunarodna zajednica.

Avioni NATO-a počeli su bombardirati tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju 24. marta 1999, a zračni udari su trajali narednih 78 dana.
Vojna intervencija NATO-a zvanično je okončana 11. juna 1999.

Broj žrtava u tim napadima NATO-a koji se danas spominje u medijima kreće se od nekoliko stotina do nekoliko hiljada. Tokom bombarodavanja avioni su ciljali vojne položaje, vladine objekte kao i infrastrukturu.

General avijacije u penziji, Blagoje Grahovac, izjavio je za agenciju Patriju da se danas u Srbiji često govori o NATO bombardoavanju, ali se istovremeno prešućuju uzroci koji su doveli do te vojne intervencije, a uzroci te intervencije, kaže Grahovac, svakako leže u „šizofrenoj politici Miloševića.“

„Da nije bilo NATO intervencije, ko zna koliko bi Milošević još stolovao Srbijom, i koliko bi još ratova vodio“, rekao je Blagovac, dodajući da je cilj NATO intervencije bio zaustaviti agresivnu politiku Miloševića.Ostali prilozi:
» VAŽNA RAZMJENA ISKUSTAVA
AA | 17. September 2019 13:18
» MINISTAR MIRVAD KURIĆ POSJETIO VKBI
B.net | 13. September 2019 14:00
» TRINAESTI KNJIŽEVNI SUSRETI „KASIM DERAKOVIĆ“
Eset Muračević | 12. September 2019 20:42
Ostali prilozi istog autora:
» PREMINULA BORKA PAVIĆEVIĆ
01. July 2019 13:23
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
22. June 2019 14:42