Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo
ODRŽANA SJEDNICA RIJASETA IZ U BIH
Autor: MINA
Objavljeno: 28. March 2019. 17:03:09


Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 4. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na osnovu zaključaka predramazanskog savjetovanja koje je pod motom „Ramazan, duhovna snaga i zaštita“ održano 18. marta 2019. godine u Sarajevu, Rijaset IZ u BiH usvojio je na prijedlog Uprave za vjerske poslove Plan ramazanskih aktivnosti, čime se nastavljaju pripreme za ovogodišnji mjesec posta.

Utvrđen je Izvještaj o radu Rijaseta Islamske zajednice u BiH za 2018. godinu i Izvještaj o finansijskom poslovanju Rijaseta za 2018. godinu i isti su upućeni Saboru IZ na razmatranje i usvajanje. Rijaset je usvojio i prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o izboru reisu-l-uleme koji je usklađen sa Ustavom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini-prečišćeni tekst.Rijaset je donio zaključak o raspodjeli planiranih sredstava za finansijsku podršku projektima iz domena Odjela za brak i porodicu koji su delegirani iz muftijstava.

Na današnjoj sjednici je također data saglasnost na Elaborat o uvođenju drugog ciklusa studija na Odsjeku za arapski jezik i književnost na IPF-u u Zenici. Rijaset je dao i saglasnost Institutu za društvena i religijska istraživanja za upotrebu znaka (loga) ove institucije. Prihvaćen je Izvještaj komisije o obavljenoj kontroli poslovanja MIZ Bosanski Novi sa prijedlogom mjera.

Rijaset je rješavao i više kadrovskih pitanja iz domena radno-pravnog statusa uposlenika Zajednice među kojima je i davanje saglasnosti na izbor prof. dr. Zuhdije Hasanovića za dekana Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Odobrena je pomoć većem broju institucija i pojedinaca na prijedlog Ureda za društvenu brigu.
Ostali prilozi:
» GODIŠNJICA MASAKRA U RAČKU: PEČAT RATA NA KOSOVU
Anadolu Agency (AA) | 15. January 2021 15:33
» PROFESOR MAHMUT EF. KARALIĆ PRESELIO NA AHIRET
Preporod | 12. January 2021 22:59
» DOBOJ 1992-1995: OD BRATSTVA I JEDINSTVA DO LOGORA
Bošnjaci.Net | 12. January 2021 15:13
Ostali prilozi istog autora: