Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Moskvi i Grozniju održana islamska konferencija
DR. CERIĆ: MOSKVA DA BUDE POSEBNO OBJEKTIVNA PREMA ŽRTVAMA GENOCIDA U BOSNI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 31. March 2019. 12:03:00


U organizaciji Svjetske muslimanske lige - Rabite i Muftijstva čečenskog, u subotu, 30. marta u Grozniju, Čečenska republika, završena je dvodnevna islamska konferenciju o temi "Islam - poruka milosti i mira". Na konferenciji su sudjelovali delegati (muftije i imami) iz oko pedesetak zemalja iz cijeloga svijeta, uključujući i muftije sa Balkana iz Sandžaka-Srbije i Makedonije.

U prisustvu visokih zvaničnika Ruske Federacije, konferenciju je u Moskvi otvorio Shejkh Muhammed bin Abdul Karim Isaa, generalni sekretar Rabite, a zatvorio ju je Ramzan Ahmed Kadirov, predsjednik Republike Čečenije.

Sheikh Muhammed bin Abdul Karim Isa je u petak (29.03.2019), održao je hutbu i imamio džumu-nama u velikoj džamiji "Ahmed Kadirov" u Grozniju u prisustvu velikog boroja klanjača, među kojima je najviše bilo mladih i ponosnih Čečeneca, koji gotovo svi liče na svog vođu Ramzana Kadirijeva, koji liči na svog oca Ahmeda Kadirijeva, koji je Čečeniju izvukao iz krvavog konflikta sa Rusijom, početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, baš kada je i naša Bosna bila pod srpsko-crnogorskom agresijom.Na svečanoj večeri koju je priredio u čast gostiju, predsjednik Čečenske Republike Ramzan Kadirov je s vidnim suosjećanjem solidarnosti primio Cvijet sjećanja Genocida u Bosni, kojeg mu je uručio Reisu-l-ulema (1993 – 2012) dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Dr. Ceriću je ukazana čast i zadovoljstvo da predsjedava jednom od sesija ove konferencije, gdje je u obraćanju je naglasio da Bošnjaci – žrtve srpsko-crnogorskog genocida očekuju da uloga Moskve bude objektivna posebno prema žrtvama Genocida u Bosni. Dr. Cerić je posebno istakao da “mir Božji blagoslov, a rat Luciferovo prokletstvo”:- "Mi to na Balkanu najbolje znamo, ali i vi ovdje u Rusiji. Muslimani imaju i duhovni i moralni kapacitet da se nose s izazovima mira i tolerancije u dvadeset prvom stoljeću. Vi, muslimani u Rusiji, možete biti dobar primjer tog poduhvata, kao i mi muslimani na Balkanu. Stoga, očekujemo od Moskve da na Balkanu ne bude pristrasna, već da bude objektivna, posebno prema žrtvama Genocida u Bosni. Bosna je uvijek bila nositelj mira i promotor dobrih odnosa kod kuće i u svijetu. Stoga, Bosna očekuje da joj se prizna bol i pomogne da na temelju istine i pravde bude primjer mira i pomirenja kod kuće, u regionu i svijetu”, - rekao je on.

Imajući u vidu ratna dešavanja ’90-tih, stradanja i razaranja glavnog grada Čečenije dr. Cerić je ukazao na izgrađivanju mira, tolerancije među narodima kao i obnovi zemlje:

- “Drago mi je što mi se pružila prilika da posjetim Čečeniju i da se na licu mjesta uvjerim da mirovna obnova ovo zemlje, posebno glavnog grada Groznija može da bude lijep primjer drugima da je nakon krvavog konflikta moguće graditi i izgrađivati mir i toleranciju među narodima, vjerama i kulturama. Ono što sma vidio i osjetio u Čečeniji pomoći će mi da bolje razumijem kako i na koji načim mi u Bosni treba se dižemo iz pepela, ako Bog da", zaključivši dovom:

Allahu Milostivi, omili nam mir i toleranciju!
Allahu Svemoćni, osnaži nas na putu dobra!
Allahu Sveznajući, pouči nas da živimo u miru sa drugima i oni s nama!


Ostali prilozi:
» OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA BITKE ZA FOČANSKU
Eset Muračević | 19. October 2020 17:35
» KOLIKA JE CIJENA SMRTI U BOSNI I HERCEGOVINI
B.net | 18. October 2020 15:32
» DA „ČVAKNEM“ KOJI PREDIZBRNI POEN
Eset Muračević | 14. October 2020 21:07
» AKADEMIJA U VIJEĆNICI POSVEĆENA ALIJI IZETBEGOVIĆU
Bošnjaci.Net | 14. October 2020 14:33
Ostali prilozi istog autora:
» OVO JE GRAD SVIH GRAđANA BIH
18. October 2020 14:31