Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

U SARAJEVU ODRŽANO SVEČANO OTVARANJE MANIFESTACIJE „DANI VAKUFA U BIH“
Autor: MINA
Objavljeno: 05. April 2019. 20:04:14


Danas je prigodnim program svečano otvorena ovogodišnja manifestacija „Dani vakufa u BIH“, a ovu devetu po redu manifestaciju otvorenom je proglasio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Uvodnim riječima u ime organizatora obratio se direktor vakufske direkcije IZ u BiH Senaid Zajimović koji je poručio da vakufi i danas pružaju velike mogućnosti te da od nas zavisi hoćemo li ih iskoristiti:
- U vakufima je veliki potencijal. To se može vidjeti iz brojnih aktivnosti koje smo realizirali u proteklom periodu. One, iz godine u godinu, rastu. Veliki broj njih realizirali smo upravo zahvaljujući prijateljima iz Kuvajta, rekao je Zajimović uz kratko podsjećanje na dosada realizirane projekte na polju revitalizacije postojećih ali i izgradnje i zasnivanja novih vakufa.Pristupnima se obratio i dr. Muhamed El-Dželahime, generalni sekretar Generalnog sekretarijata za vakufe Kuvajta i izaslanik ministra vakufa: - Država Kuvajt ispisala je svoje ime zlatnim slovima kao jedna od najistaknutijih država u aktivnostima na polju humanitarnog i karitativnog rada koji se smatra jednim od najvažnijih izvoznih brendova, ako izuzmemo izvoz nafte. Kuvajt je pokazao veliki interes za potporom humanitarnim i razvojnim projektima u zemljama Balkana općenito i Bosni i Hercegovini posebno, u cilju ispunjenja potreba društvenih zajednica u tim zemljama, rekao je između ostalog dr. El-Dželahime.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je u svom obraćanju istaknuo da su brojni bosanski gradovi utemeljeni na vakufima, da su kroz historiju kao i danas vakufi igrali bitnu obrazovnu i društveno korisnu ulogu u našem društvu, naročito kroz pomoć socijalno ugroženim kategorijama društva.„Vakufi su od prvih stoljeća islama bili ne samo još jedan način na koji su muslimani iskazivali svoju odanost Jednom Bogu nego i način na koji su svjedočili svoju predanost idejama zajedničkog dobra i društvene odgovornosti. Vakufi su više nego i jedna druga islamska institucija u muslimanskoj civilizaciji doprinijeli afirmaciji ideala slobode kako među pojedincima tako i u muslimanskom kolektivitetu“, kazao je Kavazović.

Reisu-l-ulema je također naglasio da su vakufi kroz historiju islama bili način da se zaobiđu sve institucionalne, birokratske i političke prepreke na putu razvoja društvenih potencijala muslimanske civilizacije.

„Vakufi su i danas najbolji garant očuvanja autonomije naše Islamske zajednice. Ali i najbolji način da se pomogne našoj državi i društvu u brojnim segmentima u kojima država još uvijek nije pokazala neophodnu efikasnost. Vakufi nisu mogli zamjeniti efikasnu vlast i državu ali su kroz historiju islama uvijek muslimanima mogli biti oslonac da njihova društva funkcionišu i onda kada su se države nalazile u političkim previranjima“, zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.Kavazović se ovom prilikom zahvalio svim vakifima u našoj domovini ali „braći iz brojnih zemlja prije svega Republike Turske, Države Kuvajt, Kraljevine Saudijske Arabije i Države Katar koji su prepoznali značaj samoodrživosti na ovim prostorima i pomogli u uspostavljanju novih vakufa. „Ne bi bilo moguće govoriti o vakufima u Bosni i Hercegovini a ne spomenuti doprinos Države Kuvajt i njenih brojnih institucija od nadležnog ministarstva do brojnih vladinih i nevladinih organizacija koje djeluju u BiH“, dodao je Kavazović.

U okviru današnje svečanosti uručena je i plaketa za najistaknutijeg vakifa za 2018. godinu, a ovu titulu ponio je Meho Tepić. Naime, vakif Tepić je sa svojom porodicom u potpunosti obnovio džamiju u naselju Petriča u Srebrenici u koju je uložio oko 600.000 KM ličnih sredstava. U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici Meho je izgubio tri brata. Džamiju u Petriči je obnovio kao vakuf za svoja četiri brata, tri bratića i sve šehide u Srebrenici, te joj je i dato ime „Šehidska džamija“. Njezina izgradnja je započela 2017. godine, a najveći dio poslova je završen u 2018. godini kada je džamija i otvorena.

Još jednom podsjećamo da će manifestacija „Dani vakufa u BIH“ koja će trajati do 13. aprila 2019. godine, a programom manifestacije obuhvaćen je niz različitih sadržaja koji će biti realizirani u Sarajevu, Zenici, Travniku, Janji, Goraždu, Zavidovićima i Kiseljaku.
Ostali prilozi:
» NEKA NAM BAJRAM VRATI VJERU I NADU U BOLJE SUTRA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 24. May 2020 13:39
» RAMAZAN JE SALON ZA ČIŠĆENJE I ULJEPŠAVANJE DUHA, DUŠE, UMA I SRCA U ČOVJEKOVOM TIJELU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. May 2020 16:55
» DOVA LEJLETU-L-KADRA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. May 2020 15:12
» JESI LI SLIJEP, O ČASNA ULEMO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. May 2020 14:21
» IBADETOM ZEKATA DUŠA SE ČISTI OD POKUĐENIH OSOBINA ŠKRTOSTI
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 15. May 2020 17:13
» MINHEN: AKTIVNOSTI "RAMAZAN 2020" U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 13. May 2020 20:12
» DRUŽENJE SA KNJIGOM
Mr. Aiša Purak | 11. March 2020 20:37
» ZEHRUDIN JUNUZOVIĆ NA TRIBINI U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 22. January 2020 17:18
Ostali prilozi istog autora: