Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

SUDBINA NAM JE NEUMITNA
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 08. April 2019. 15:04:41

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija


Hvala, dragom Allahu.dž.š. kako bi to često naglašavala, moja velika i iskrena prijateljica, gospođa Elmedina Muftić iz Vareša, da nas je sudbina povezala.
Evo, ovih dana, tačnije u petak, 05.aprila 2019. god., održana je u Mostaru promocija knjiga „ISTINA“ autorice Elmedine Muftić i „SEDŽDA NA ZEMLJI BOSANSKOJ“ autora Haruna Hodžića, u organizaciji mostarskog udruženja „Preporod“.

Događaj za pamćenje, sa posebnim ličnim emocijama, rekao bih i poremećaju rada moga srca, prije svega u prvom susretu, sa poštovanom i dragom Elmedinom, a posebno poslije njenih uvodnih i pozdravnim riječi, upućenih svim prisutnim Mostarcima. Sa takvim, izuzetno biranim riječima, sa pažnjom, ljubavlju i zahvalnošću za naše poznanstvo i moje prisustvo ovoj promociji, vjerovali ili ne, u meni su izazvale , silne emocije, kroz prisjećanja na naše sudbine i korijene našeg poznanstva i prvoga susreta, baš u Mostaru.


Višegodišnje, naše virtuelno poznanstvo i komunikacija zahvaljujući internetu i FB-u, datira od prve kolumne, članka i sadržaja teksta, moje Elmedine, na portalu Bošnjaci.net, koje sam pročitao, isto me duboko fasciniralo. Zašto i kako?

Pojavila se u meni želja za detaljnijom spoznajom ove divne dame sa portala Bošnjaci.net, iz razloga, mnogih naših zajedničkih osobina, izraženih sadržajima i načinima pisanja, kao poimanja cjelovite naše realne, društveno političke stvarnosti i sudbina, u našem vaktu i zemanu, bitisanja.

Velika i izuzetna ljubav za jednom nam i jedinom domovinom, kao našom državom Bosnom i Hercegovinom, isticanje agresora sa istoka i zapada, njihove luđačke nakane i ubistva nevinih žrtava našega stanovnišzva, do genocida u Srebrenici, Prijedoru i inim stratištima duž Bosne i Hercegovine, o genocidnim tvorevinama Republike srpske i Herceg Bosne, kao i druga brojna nedjela, posebno nad Bošnjacima, sve je to bilo za osudu i našlo je mjesta, ispisano oštrim perom i razumom, sa pravdom i istinom, u brojnim sadržajima naših kolumni portala Bošnjaci.net.

Otuda je i njen prvjenac, knjiga pod nazivom ISTINA i samo istina, ugledala svjetlo dana, te je i ovom prilikom u Mostaru, pred brojnim Mostarcima, veoma uspješno i znatiželjno promovisana.

Uz nadahnute riječi, sa iskrenim osjećajem za cjeloviti i istiniti sadržaj Elmedininih kolumni, njih oko 125 u ovoj knjizi, uz dopunjeno izdanje, svakako su govorili promotor Harun Hodžić, kao i prisutni i pozvani gosti, muftija Seid ef. Smajkić i mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija.

Citirajući, poštovanu Elmedinu Muftić, iz predgovora njene knjige:
„Prepoznala sam se u majčinim, da je borba za istinu i pravdu najveći stupanj hrabrosti i krenula sam tim stazama, svjesna da je svako moje slovo svjedokom za i protiv mene“ kao i dalji njen citat iz knjige;
„Zahvalna sam Allahu dž.š. što me počasti da mogu kazati ono što mislim i osjećam. Hvala mojoj majci koja me je odgojila da budem od onih koji nastoje slijediti put istine, mojoj porodici koja je uz mene i sa mnom preživljavala sve napisano, mojim prijateljima koji su mi podrška...“

Ovim sam želio istaći, da nije bez razloga i latinska izreka; „Veritas, amare est / Istina je bolna /“ kao i izreka velikog Platona; „ Niko nije toliko mrzak ljudima, kao onaj koji govori istinu“
Da, upravo sam i rekao mojoj Elmedini, da sam joj istinska prijateljska podrška već godinama, prateći i čitajući njene kolumne, na portalu Bošnjaci.net, sa ISTINOM kao našom sudbinom, da iskazujemo i podnosimo sve, što nam je prijatno ili neprijatno.Naš bivši i uvaženi Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, u svojoj recenziji ove knjige, piše: „Elmedina Muftić, u svojim kolumnama čita lekcije svima, posebno muškarcima, kako treba da sačuvaju zemlju i urede državu prije nego što počnu plakati kao žene za onim što su trebali braniti kao muškarci, Srebrenicu, Stolac, Veliku Kladušu...“ /završen citat /

Naša Elmedina, kao istinski vjernik, vjeru i svoje znanje sjedinila je i stavila u službu borbe za ostvarivanjem ljudskih prava, svih njenih sugrađana, na osnovama pravde i istine i samo istine.

Predajući buket karanfila, našoj dragoj Elmedini, naglasio sam, neka nas ovi karanfili asociraju, na velikog umnog i poznatog profesora, Mostarca, vizionara i stratega, rah. Osmana Piriju, koji je u ona lijepa vremena proizvodio karanfile i izvozio u zemlje Evrope, a mi danas, umjesto ulica po ;karanfilima, ružama, ljiljanima, tulipanima i inim cvijećem, u Mostaru, imamo ulice ustaških fašista, kao dio i naše sudbine.

Svakako i osvrti promotora, naše Elmedine, govoreći o knjizi uvaženog borca naše Armije, Haruna Hodžića, pod naslovom SEDŽDA NA ČISTOJ ZEMLJI BOSANSKOJ, sa brojnim, neposrednim i istinitim ratnim pričama autora, koji je veoma mlad, sa 21 godinom, stupio u redove Armije, izazvala je veliku pažnju i pozornost brojnih prisutnih slušalaca.


Naši biseri, u zejedničkom druženju pri promociji, ove večeri: Harun, Milan, Fatima / kćerka naše Elmedine/, Elmedina i muftija Seid ef. Smajkić


Kako i sam autor u svome predgovoru piše;
„Život je pun iskušenja, svako od nas ima svoj put. Mene je Gospodar iskušao, a ujedno i počastio da imam priliku boriti se za jedinu domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Podsjećanje na tu borbu posvećujem mojim roditeljima, ocu Ademu i majci Ismeti, kao i svojoj djeci Ademu i Fatimi, kao nauk da ništa ne dolazi samo od sebe, već se za sve u životu moraš hrabro, odlučno i prkosno izboriti“ /završen citat/

Naš ugledni građanin i Muftija Seid ef. Smajkić, veoma lijepim i biranim riječima, upravo je govorio o prijatelju Harunu, kao borcu i čovjeku, prijatelju i po vjerskoj liniji završenom učeniku Gazi Husref- begove medrese u Sarajevu, što je za sve prisutne bilo milina slušati i prisustvovati ovome činu promocije.

Što je mene lično, posebno radovalo, nalaziti se u društvu takvih istinskih ljudskih veličina u Bošnjaka, kao velikih i dokazanih boraca za ISTINU i pravdu, za iskazanu ljubav prema jedinoj nam domovini Bosni i Hercegovini. Njihova borba, u mirnodopskom vremenu, poslije Dejtona, oštrim perom i istinskom riječju, bez dlake na jeziku, sa ljubavlju u duši i vlastitom srcu, u zajedničkom, humanom i tolerantnom društvu i poštovanjem i pažnjom i drugog i drugačijeg, garancija nam je za budućnost i ustroja pravednijeg i dostojanstvenijeg društva u našem okruženju.Ponosan sam, kada na prvoj stranici njihovih knjiga pročitah posvetu, napisanoj meni lično; u knjizi ISTINA piše „Poštovanom Milanu, mostarskom Sarajliji, čovjeku koji je svjetionik slobode, s poštovanjem Elmedina“ ili u knjizi SEDŽDA NA ČISTOJ ZEMLJI BOSANSKOJ piše,“ Milanu Jovičiću Borcu za Bosnu u miru“.
Trebalo je ovo sve doživjeti i proživjeti, sa tako jakim emocijama, koje su me dolaskom u svoj stan držale cijelu noć, sa povećanim srčanim otkucajima, uz obaveznu upotrebu medikamenata.

Međutim, u svemu ovom sudbonosnom i doživljenom, niti jednoga trenutka, ne zaboravljam i naš ugledni i poštovani portal Bošnjaci.net, cjelovitu redakciju i posebno gospodina Esada Krcića, koji su nas kroz svoje informativne zlatne pendžere, lansirali u javnost saznanja, naših pisanih sadržaja i brojnih kolumni, na stotine, koji su nas kao istinske i jedinstvene borce za svoju domovinu i naša zajednička dobra, na ovaj način i spojili i približili i afirmisali, kao članove jedinstvene porodice, uglednog i nedostižnog portala Bošnjaci.net. Aferim!Ostala mi je i žal, što i vremenske neprilike ovoga dana u Mostaru, kiša je padala cijeli dan, nisu nam dozvolile, da se mnogo duže i zajednički družim sa našom Elmedinom i njenom djecom, sestrom i poštovanim Harunom, koje sve zajedno i prvi puta susrećem u Mostaru i upoznajem, uživo, ali biće i ljepših vremena da sve ovo nadoknadimo.

Dolaskom u Mostar, moja draga prijateljica i istinski suborac, sa oštrim perom, sa istinom za pravdu i sva ljudska prava, poštovana Elmedina Muftić, našla je i trenutak vremena da prvo posjeti, naše Mostarske svetinje, bila je na mezarju našega borca i proslavljenog heroja, odbrane Mostara i naše jedine domovine, rah. Hujdura Midhada - Hujke, kao i našeg graditeljskog simbola, Starog mosta, čime je odala i izuzetnu počast, našim vrijednostima, nezaboravnim za sva vremena.

Hvala, od srca, mojoj dragoj prijateljici Elmedini, kao i njenim pratiocima, ovoga dana u Mostaru.
Selamim ih od srca, uz veliko i iskreno poštovanje, Milan, mostarski Srajlija!Ostali prilozi:
» NAJBLISTAVIJA NJEGOŠEVA PRIJEVARA
Šemso Agović | 29. May 2020 15:09
» (PA) I MI SMO BOŠNJACI!
Arsim Tarik Saliji | 29. May 2020 14:44
» STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE: TRIDESET GODINA POSLIJE - OD NACIJE DO DRŽAVE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. May 2020 15:37
» VRAĆAMO LI SE TO U SVOJ MALI SVIJET?!
Ajša Čišija | 23. May 2020 19:31
» ZAŠTO SU SE LOVRENOVIĆ I JERGOVIĆ ISPISALI IZ SARAJEVSKOG PEN-A?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 00:57
» ZA SVE JE KRIV NAROD
Zijad Bećirević | 22. May 2020 19:54
» BOGOMOLJE U TELEVIZIJSKIM KUĆAMA
Mr. Milan Jovičić | 22. May 2020 19:40
» ZAŠTO ŠUTIŠ, EMIRE B.?
Said Šteta | 20. May 2020 17:35
» SJEDNITE, USTAŠE!
Said Šteta | 15. May 2020 18:28
» FRA MARIO KNEZOVIĆ: “MANIFEST USTAŠTVA”
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. May 2020 16:37
» BLAJBURG I POMEN NA NJEGOVE ŽRTVE U VJEČNI ZABORAV
Mr. Milan Jovičić | 14. May 2020 16:28
» HOBOTNIČKI PIPCI OD BLAJBURGA DO SARAJEVA
Mr. Milan Jovičić | 12. May 2020 16:24
» BLAGODATI MJESECA RAMAZANA
Zijad Bećirević | 12. May 2020 00:56
» MINISTARSTVO BIH ZA DIJASPORU, DA ILI NE?
Aziz Hurem | 10. May 2020 18:00
» JE LI BLEIBURG U SARAJEVU ILI JE SARAJEVO U BLEIBURGU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. May 2020 15:44
» CRNI LABUDOVI - BEDEM KOJIM SE BOSNA OPASALA
Elmedina Muftić | 07. May 2020 17:09
» BOŠNJACI KOSOVA (NE)DOBIJAJU MINISTRA?!
Ćerim Bajrami | 30. April 2020 16:34
» AMERIKANKA NA RUBU NERVNOG SLOMA
Adisa Busuladžić | 27. April 2020 19:26
» MAESTRALNE KONSPIRACIJE HASHIMA THAQIJA
Sahit Kandić | 26. April 2020 02:59
Ostali prilozi istog autora:
» VUCI SITI I OVCE NA BROJU
16. April 2020 03:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
09. April 2020 16:15
» MOSTARSKI PREDIZBORNI VIRUSI
12. February 2020 17:30
» PROGLAS U MIRU, MOJIM MOSTARCIMA
29. January 2020 14:31