Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U ZENICI POČEO NAUČNO-STRUČNI SKUP „SOCIJALNI ASPEKT VAKUFA“
Autor: MINA
Objavljeno: 09. April 2019. 15:04:24


- U okviru manifestacije „Dani vakufa u BiH" Islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Zenici i Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizuju jednodnevni Naučno-stručni skup "Socijalni aspekt vakufa" u hotelu "Zenica“ u Zenici.

Cilj Naučno-stručnog skupa „Socijalni aspekt vakufa“ jeste propitati realne mogućnosti i poziciju vakufa kao institucije u bosanskohercegovačkom društvu, čime se nadilazi razumijevanje njegovog značaja kao historijske pojave i otvaraju perspektive suvremenog kontekstualiziranja u funkciji dobrobiti, kako individualne tako i komunitarne, u Bosni i Hercegovini.

Uvodničar naučnog skupa direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović je kazao da kroz današnji skup žele animirati i informirati javnost o važnosti vakufa u nastanku bosanskohercegovačkih gradova.

"Danas o vakufima govorimo sa naučnog i socijalnog aspekta. Fenomen vakufa je interesantan internacionalnim istraživačkim institucijama a jedan od razloga je što se naziv vakuf nalazi u nazivima nekoliko bh. gradova, kazao je dr. Zajimović.Intencija Skupa je definirati dimenzije djelovanja vakufa koje su primjenjive za potpunije oblikovanje socijalnog aspekta kao ujedinjujuće domene ukupnosti njegovog djelovanja.

Prorektor Univerziteta u Zenici prof. dr Enes Hašić je rekao da su Univerzitet u Zenici i Islamski pedagoški fakultet počašćeni što su dio ove manifestacije. On je izrazio nadu da će današnji skup pomoći i restituciji odnosno povratku vakufske imovine Islamskoj zajednici.

Premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić je u obraćanju istakao je da se lično zalagao za zaštitu vakufa te da će raditi na tome da se oplemeni i unaprijedi vakuf u budućnosti.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Halil Mehtić je kazao da je cilj današnjeg naučnog skupa da se u savremenim uslovima djelovanja unaprijedi socijalni aspekt vakufa.

"U cilju ekonomskog unaprjeđenja Islamska zajednica mora iznalaziti nova rješenja zaštite vakufa i njegovog unaprjeđenja. Osnovni zadatak vakufa je ispunjavanje općih potreba zajednice bez obzira o kojem segmentu života se radilo." kazao je dr. Mehtić.

Recenzirani radovi bit će objavljeni u Zborniku radova Naučno-stručnog skupa „Socijalni aspekt vakufa“.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: