Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Otvoren 31. međunarodni Sarajevski sajam knjiga – 15. bijenale knjige
MAHMUTOVIĆ: SAMOSTALNO IZLAGANJE NA SAJMU KNJIGA JE KRUNA KARIJERE PISCA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 17. April 2019. 14:04:18MUHAMED MAHMUTOVIĆ: Samostalno izlaganje na Sajmu knjiga je kruna karijere pisca
Danas je u Centru Skenderija otvoren 31. međunarodni Sarajevski sajam knjiga – 15. bijenale knjige. Organizatori su Centar Skenderija i TKD „Šahinpašić“. Sajam će trajati u periodu od 17. - 22. aprila 2019. godine. Na sajmu će ujedno biti upriličeno obilježavanje 50. godina od osnivanja KJP Centra Skenderija.
Kako je su najavili organizatori, na ovogodišnjem sajmu učestvuje više od 100 izdavača, a održava se pod motom "Daruj knjigu". Organizatori ističu da je sajam ‘idealna prilika da izdavači prikažu svoj opus, da autori promovišu djela, te da strani kulturni centri široj javnosti predstave svoje kulturno i umjetničko naslijeđe’.

Ujedno tokom svih dana sajma bit će priređen bogat program. Organizatiori su najavili da će ovogodišnje sajamske nagrade dodijeljivati u kategorijama za umjetnost i arhitekturu, za uredništvo, za najbolje oblikovanje knjige, za ilustraciju knjige, za najbolji izdavački poduhvat godine, za najbolju promociju djela na sajmu, za najbolji udžbenik za visoko obrazovanje, za nauku (društvene i prirodne nauke).

Na ovogodišnjem Sarajevskom sajmu na samostalnom štandu po prvi put pojavljuje se i izlaže svoja djela novinar i pisac Muhamed Mahmutović. On je ujedno dugogodišnji član Kolegija web magazina Bošnjaci.Net u čujem izdavaštvu je štampano šest Mahmutovićevih romana. Pred otvaranje ovogodišnjeg Sarajevskog sajma odštapaman je novi roman “Bijeg iz slobode” autora Muhameda Mahmutovića.

Upitali smo pisca Mahmutovića šta za njega predstavlja ovo prvo pojavljivanje na samostalnom štandu na Sarajevskom sajmu knjiga?

- Samostalno izlaganje na Sajmu knjiga je kruna karijere pisca. To mnogi, na žalost, nikad i ne dočekaju, zbog poznatog odnosa vlasti u BiH prema kulturi uopšteno. Ja sam, hvala Bogu, u povoljnijem položaju od mnogih što se tiče materijalne ovisnosti od tih maćehinskih institucija pa sam uspio sve sam uz pomoć nekoliko dobrih ljudi koji su uvjek tu kad mi zatreba pomoć. Ovom prilikom se od srca zahvaljujem svakom ko je kupio knjigu ili na bilo koji način podržao moj rad, pa tako može ovaj moj uspjeh smatrati svojim uspjehom! – istakao je za Bošnjaci.Net!Mahmutović je pozvao sve ljubitelje pisane riječi da posjete Sajam knjiga, naravno i njegov štand, gdje će moći da promuhabete ali i da za svoju porodičnu kutubhanu obezbijede novi roman “Bijeg iz slobode” kao i romane koje je štampao prijethodnih godina.

Muhamed Mahmutović je rođen kod Cazina. Kao slobodni novinar prisutan je u mnogim medijskim kućama, kao politički analitičar, kolumnista ili autor televizijskih priloga. Autor je knjiga "Priče slučajnih prolaznika", "Bogatstvo beskućnika", "Pokošeni cvjetovi Krajine", "Inat bosanskog goluba", "Pacijenti"…

Organizatori sajma najavljuju da će povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23.04. Međunarodni centar za mir i KJP Centar "Skenderija" organizuje specijalni program "KNJIGA ZA RUŽU" na platou skenderija od 11:00 do 17:00 sati. Osigurani su izuzetni popusti za nabavku knjiga, a ulaz za posjetioce za posjetioce će biti slobodan.
Ostali prilozi:
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
Ostali prilozi istog autora:
» APEL ZA POMOĆ ALDINI HODŽIĆ
21. September 2020 20:39