Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BRATIĆ: REZERVNI SASTAV POLICIJE RS IDE NA OCJENU USTAVNOSTI
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 18. April 2019. 17:04:20


Izmjene i dopune Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim bi se omogućilo između ostalog i formiranje rezervnog sastava policije RS-a, u konačnici bi mogle biti predmetom ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom RS-a.

Narodna skupština RS (NSRS) danas je sa 51 glasom za, 19 suzdržanih i dva protiv usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, koji podrazumijeva uspostavljanje rezervnog sastava policije.

No, konačnom usvajanju izmjena i dopuna pomenutog Zakona predstoji predviđena parlamentarna procedura.

Naime, nakon javne rasprave o Nacrtu, ovo zakonsko rješenje će na izjašnjavanje u NSRS biti upućeno u formi prijedloga. A da bi izmijenjeni Zakon stupio na snagu, potrebno je da, osim u NSRS, dobije podršku i u Vijeću naroda RS.

- Ukoliko Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima dobije potrebnu podršku u NSRS, Klub Bošnjaka će izvjesno u Vijeću naroda RS-a zatražiti ocjenu njegove ustavnosti i zakonitosti, - potvrdio je za Vijesti.ba potpredsjednik NSRS Senad Bratić.

Osim Bratića, koji je ujedno i poslanik u Klubu koalicije „Zajedno za BiH“, danas je protiv spomenutog Nacrta zakona glasala i njegova kolegica iz kluba Begija Smajić.

U razgovoru za naš portal, Bratić kaže da ponuđeno obrazloženje nije potvrdilo potrebu za ovom aktivnosti i da se otvara sumnja zašto se toliko insistira na uvođenju rezervnog sastava policije RS-a.

- Apsolutno ne stoji da sadašnji kapacitet policije ne može udovoljiti potrebama na terenu, i mi imamo rezerve spram toga, - rekao nam je Bratić.

Međutim, još problematičnijim od samog uvođenja rezervnog sastava policije smatra član 7. Nacrta zakona koji predviđa mogućnost „legendiranja”, odnosno skrivanja identiteta osoba koje se mogu koristiti kao informatori ili prikriveni istražioci.

Predložene izmjene, upozorava Bratić, u suprotnosti su sa Zakonom o krivičnom postupku BiH, Ustavom BiH, ali i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

- Nadležnost za „legendiranje“ daje se u ruke direktoru Policije RS-a, što je do sada radio sudija za prethodni postupak, a na osnovu pismenog obrazloženja tužioca. Ovdje se otvara prostor za, ne daj Bože, velike zloupotrebe, a i dokazi koji bi bili pribavljeni na ovakav način ne bi bili validni na sudu - ističe Bratić.

Na kraju dodaje da, ukoliko Ustavni sud RS-a kao neosnovanu odbaci apelaciju koju namjerava podnijeti Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, nije isključena ni mogućnost pokretanja postupka pred Ustavnim sudom BiH.Ostali prilozi:
» MIGRANTI NE PROPUŠTAJU MOLITVE
Eset Muračević | 29. May 2020 13:49
Ostali prilozi istog autora: