Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ODBRANA NASERA ORIĆA PODNIJELA KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV ZAŠTIĆENOG SVJEDOKA O-1
Autor: BIRN
Objavljeno: 22. April 2019. 14:04:10


Odbrana Nasera Orića, koji je pravosnažnom presudom Suda Bosne i Hercegovine oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Srebrenice, podnijela je krivičnu prijavu protiv zaštićenog svjedoka O-1, koji je bio jedan od ključnih svjedoka Državnog tužilaštva u predmetu protiv Orića i Sabahudina Muhića.

Prilikom izricanja presude, Sud je rekao da se ne može pokloniti vjera iskazima svjedoka O-1, koji je tokom suđenja više puta mijenjao iskaz.

“U Orićevo ime podnijeli smo krivičnu prijavu protiv zaštićenog svjedoka O-1 zbog lažnog iskaza, što je predviđeno kao krivično djelo Krivičnim zakonom BiH. Prijava je podnesena Tužilaštvu BiH, uz zahtjev da se predmet ne dodijeli na postupanje Miroslavu Janjiću, koji je postupao u predmetu protiv Orića. Taj zahtjev smo iznijeli zbog pristrasnosti u odnosu na zaštićenog svjedoka O-1”, kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Lejla Čović, Orićeva advokatica.

Sud je ustanovio da je njegov iskaz u suprotnosti sa iskazima ostalih svjedoka, dodala je Čović.

Krajem novembra prošle godine Apelaciono vijeće Suda BiH je nekadašnje pripadnike Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Nasera Orića i Sabahudina Muhića oslobodilo krivice za ubistva počinjena 1992. godine na području Srebrenice.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Tihomir Lukes je rekao da su Orić i Muhić oslobođeni krivice zbog “nedostatka dokaza”. Pojasnio je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da su Orić i Muhić ubili ratne zarobljenike Slobodana Ilića, Mitra Savića i Milutina Miloševića.

Prema Lukesu, Vijeće nije našlo pouzdanim i vjerodostojnim svjedočenje svjedoka O-1.

Govoreći o ubistvu Slobodana Ilića, Lukes je kazao da je svjedok O-1 u pogledu odlučnih činjenica izmijenio iskaze i iznio nove okolnosti o ubistvu ovog zarobljenika.

“Iskaz O-1 se u bitnom razlikuje pred Prvostepenim i Drugostepenim vijećem. Njegovi iskazi su kontradiktorni i nisu potkrijepljeni drugim dokazima”, rekao je Lukes.Ostali prilozi:
» ALIJA KAO LIDER I MISLILAC JE JOŠ ŽIV
AA | 16. October 2019 16:19
» BAKIRA HASIČIĆ "ŽENA MIRA 2018“
Bošnjaci.Net | 15. October 2019 16:07
» RUKOVODSTVO NARODA I PRAVDE U BIHAĆU
B.net | 14. October 2019 12:11
Ostali prilozi istog autora: