Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

DAN POSLIJE: Hoće li srpska politika ocjeniti Dodikovu posjetu rimskom papi na veliki petak u srpskom narodu kao posljednji čin njegove izdaje srpstva?
DODIK NA VELIKI PETAK KOD PAPE FRANJA PROMOVIRAO BOSNU I BOSANSKE VRIJEDNOSTI
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 27. April 2019. 16:04:51

Foto: Vincenzo Pinto / REUTERS

Dodikova posjeta Vatikanu nije bila privatna, već službena i uspješna. Nadam se da ni srpska politika to neće shvatiti kao zadnji čin Dodikove izdaje srpstva. Jer, afirmacija bosanstva nije ni na koji način negacija srpstva. Naprotiv, bosanski Srbi imaju pravo na Bosnu i na bosanstvo kao i svi drugi bosanski građani, koji vole Bosnu. Milorad Dodik je jučer pokazao da, unatoč svemu, voli Bosnu, jer da ne voli ne bi na Veliki petak u srpskom narodu išao kod rimskog pape da promovira bosanske vrijednosti mira i suživota.


DR. MUSTAFA CERIĆ: Čestitam predsjedavajućem Predsjedništva bosanske države Miloradu Dodiku na uspješno obavljenoj jučerišnjoj misiji u Vatikanu u ime svih bosanskih građana, jer Vatikan je bio i ostao veliki prijatelj Bosne. Milorad Dodik se jučer i sam uvjerio u to. I nadama se da će to cijeniti u narednom periodu za dobrobit svih nas u Bosni. Tako to treba Milorade!
To da Milorad Dodik iznevjerava srpstvo, nije tajna. On to javno radi otkad je na krilima Zapada preuzeo vlast u Banjoj Luci. Prema riječima njegovog savjetnika Srđana Perišića, Dodik je to vidio od Vladimira Putina, koji je, također, na krilima Zapada došao na vlast u Rusiji. No, nakon što su se osilili, obojica su okrenuli leđa Zapadu i protive se utjecaju NATO-a na Balkanu.

Isto tako, nije tajna da Milorad Dodik svojim ishitrenim i nepredvidivim ponašanjem iritira srpskog patrijaraha Irineja, koji još uvjek ne može da shvati zašto je Dodik baš na Veliki petak u srpskom narodu morao ići kod rimskog pape Franje na poklonjenje? Ni Dodikova žurna posjeta prije odlaska u Vatikan nije umirila srpskog patrijarha Irineja, koji je Dodikovu najavu posjete Vatikanu bez prethodne konsultacije s njim doživio kao čin "svršenog čina" ("fait accompli"), što nije u duhu svesrpskog povjerenja i jedinstva, o kojem Dodik priča. Patrijarh Irinej je primio Dodika, progutao knedlu, i podržao njegovu posjetu Papi, ali je ostao gorak ukus u međusrpskim odnosima na vrhu. Spekuliše se da je Željka Cvijanović, koja u sebi nosi katolički gen po majci, nagovorila Dodika da to uradi. Neki, pak, misle da je u svemu tome Čovićeva veza bila presudna.

Bilo kako bilo, bitno je da se Milorad Dodik jučer na licu mjesta uvjerio da je u Vatikanu samo bosanska država sugovornik ("interlocutor"), kao i da je njegova posjeta bila u misiji jačanja državotvornosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta bosanske države, a ne u misiji secesionističkih i iredentističkih aspiracija entitetskog srpstva. O toj činjenici najjasnije govori komunikej, kojeg je izdala Press Vatican - služba Svete Stolice. Pogledaj link ispod:Možda nije bilo dovoljno 32 minute vremena da Milorad Dodik ispriča cjelu bosansku priču papi Franji kao predsjedavajući bosanske države, ali je bilo dovoljno da mu papa Franjo održi lekciju, koju zasigurno Dodik neće nikad zaboraviti, a to je da je Bosna država i da u njoj žive i sužive različite vjere i kulture, koje imaju razlog da se međusobno prožimaju i obogaćuju, a nikako da se isključuju i sukobljavaju.

Uzto, papa Franjo je našem predsjedniku bosanske države Miloradu Dodiku uručio "Povelju o ljudskom bratstvu" koju su u februaru ove godine u Abu Dhabiju potpisali Veliki Imam Šejh Al-Azhara dr. Ahmed Al-Tajjib i papa Franjo. Samo zbog tog dokumenta, kojeg nam je iz Vatikana donio naš bosanski predsjednik, vrijedila je jučerišnja Dodikova posjeta Vatikanu. A kamoli još afirmacija bosanske države u važnom trenutko za sve bosanske građane.

Stoga, Dodikova posjeta Vatikanu nije bila privatna, već službena i uspješna. Nadam se da ni srpska politika to neće shvatiti kao zadnji čin Dodikove izdaje srpstva. Jer, afirmacija bosanstva nije ni na koji način negacija srpstva. Naprotiv, bosanski Srbi imaju pravo na Bosnu i na bosanstvo kao i svi drugi bosanski građani, koji vole Bosnu. Milorad Dodik je jučer pokazao da, unatoč svemu, voli Bosnu, jer da ne voli ne bi na Veliki petak u srpskom narodu išao kod rimskog pape da promovira bosanske vrijednosti mira i suživota.

Stoga, čestitam predsjedavajućem Predsjedništva bosanske države Miloradu Dodiku na uspješno obavljenoj jučerišnjoj misiji u Vatikanu u ime svih bosanskih građana, jer Vatikan je bio i ostao veliki prijatelj Bosne. Milorad Dodik se jučer i sam uvjerio u to. I nadama se da će to cijeniti u narednom periodu za dobrobit svih nas u Bosni. Tako to treba Milorade!

Napomena:
Nadam se da će Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini naći načina da uruči bosanski prijevod "Povelje o ljudskom bratsvu" svim članovima Predsjedništva bosanske države, jer nije fer da taj dokumenat ima samo Milorad Dodik. Bilo bi dobro da se to prevede i na srpski jezik, jer ta Povelja je događaj prvoga reda u ovom dvadeset prvom stoljeću.Ostali prilozi:
» BOŠNJACI I BOŠNJAŠTVO – NUŽNI USLOVI OPSTANKA BOSNE
Akademik dr. Ferid Muhić | 20. August 2019 02:46
» LICEMJERSTVO I FARSA IZ „ALUMINIJSKE FOLIJE“
Mr. Milan Jovičić | 20. August 2019 02:16
» "MEDVJED" IZ LAKTAŠA!!!
Džebrail Bajramović | 19. August 2019 19:46
» HISTORIJA JE REPETICIJA, NIJE UČITELJICA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. August 2019 11:06
» EGO TRIP SENADINA LAVIĆA I ESADA DURAKOVIĆA
Akademik dr. Ferid Muhić | 17. August 2019 09:39
» BREGOVIĆEVA TROPRSTA PISMA
Elmedina Muftić | 17. August 2019 02:37
» NA SLOVO OGORČEN
Said Šteta | 16. August 2019 10:43
» BOSNA I HERCEGOVINA, JEDINA NAM JE DRŽAVA!
Mr. Milan Jovičić | 14. August 2019 07:40
» ŠTA JE SRPSKI BEZ BOSANSKOG
Akademik dr. Muamer Zukorlić | 12. August 2019 11:46
» BOŠNJACIMA, DOK SU PRI PAMETI
Akademik dr. Ferid Muhić | 10. August 2019 09:22
» UTAKMICA OKO "NATO" ZAVRŠENA JE NERJEŠENO! SLIJEDE PENALI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. August 2019 07:41
» I JOŠ JEDNOM O ANDRIĆU
Haris Hojkurić | 03. August 2019 08:52
» HRVATSKA POLITIKA U SVJETLU AKTUELNOG NEOFAŠIZMA
Džebrail Bajramović | 03. August 2019 08:20
» O DOBRIM LJUDIMA U VREMENU ZLA
Zijad Bećirević | 02. August 2019 16:49
» JEDINA POSTOJANA LJUBAV
Ajša Čišija | 02. August 2019 06:37
» O KRIZI IDENTITETA (ANTI) - FAŠISTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. July 2019 04:36
» ČEKA SE IZVINJENJE I OSTAVKA KRISTINE LJEVAK ILI ĆE SE GONITI INAT ZA INAT?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2019 20:15
Ostali prilozi istog autora:
» JEDNOM DOBROM BOŠNJANINU
10. July 2019 19:05