Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

DAN POSLIJE: Hoće li srpska politika ocjeniti Dodikovu posjetu rimskom papi na veliki petak u srpskom narodu kao posljednji čin njegove izdaje srpstva?
DODIK NA VELIKI PETAK KOD PAPE FRANJA PROMOVIRAO BOSNU I BOSANSKE VRIJEDNOSTI
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 27. April 2019. 16:04:51

Foto: Vincenzo Pinto / REUTERS

Dodikova posjeta Vatikanu nije bila privatna, već službena i uspješna. Nadam se da ni srpska politika to neće shvatiti kao zadnji čin Dodikove izdaje srpstva. Jer, afirmacija bosanstva nije ni na koji način negacija srpstva. Naprotiv, bosanski Srbi imaju pravo na Bosnu i na bosanstvo kao i svi drugi bosanski građani, koji vole Bosnu. Milorad Dodik je jučer pokazao da, unatoč svemu, voli Bosnu, jer da ne voli ne bi na Veliki petak u srpskom narodu išao kod rimskog pape da promovira bosanske vrijednosti mira i suživota.


DR. MUSTAFA CERIĆ: Čestitam predsjedavajućem Predsjedništva bosanske države Miloradu Dodiku na uspješno obavljenoj jučerišnjoj misiji u Vatikanu u ime svih bosanskih građana, jer Vatikan je bio i ostao veliki prijatelj Bosne. Milorad Dodik se jučer i sam uvjerio u to. I nadama se da će to cijeniti u narednom periodu za dobrobit svih nas u Bosni. Tako to treba Milorade!
To da Milorad Dodik iznevjerava srpstvo, nije tajna. On to javno radi otkad je na krilima Zapada preuzeo vlast u Banjoj Luci. Prema riječima njegovog savjetnika Srđana Perišića, Dodik je to vidio od Vladimira Putina, koji je, također, na krilima Zapada došao na vlast u Rusiji. No, nakon što su se osilili, obojica su okrenuli leđa Zapadu i protive se utjecaju NATO-a na Balkanu.

Isto tako, nije tajna da Milorad Dodik svojim ishitrenim i nepredvidivim ponašanjem iritira srpskog patrijaraha Irineja, koji još uvjek ne može da shvati zašto je Dodik baš na Veliki petak u srpskom narodu morao ići kod rimskog pape Franje na poklonjenje? Ni Dodikova žurna posjeta prije odlaska u Vatikan nije umirila srpskog patrijarha Irineja, koji je Dodikovu najavu posjete Vatikanu bez prethodne konsultacije s njim doživio kao čin "svršenog čina" ("fait accompli"), što nije u duhu svesrpskog povjerenja i jedinstva, o kojem Dodik priča. Patrijarh Irinej je primio Dodika, progutao knedlu, i podržao njegovu posjetu Papi, ali je ostao gorak ukus u međusrpskim odnosima na vrhu. Spekuliše se da je Željka Cvijanović, koja u sebi nosi katolički gen po majci, nagovorila Dodika da to uradi. Neki, pak, misle da je u svemu tome Čovićeva veza bila presudna.

Bilo kako bilo, bitno je da se Milorad Dodik jučer na licu mjesta uvjerio da je u Vatikanu samo bosanska država sugovornik ("interlocutor"), kao i da je njegova posjeta bila u misiji jačanja državotvornosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta bosanske države, a ne u misiji secesionističkih i iredentističkih aspiracija entitetskog srpstva. O toj činjenici najjasnije govori komunikej, kojeg je izdala Press Vatican - služba Svete Stolice. Pogledaj link ispod:Možda nije bilo dovoljno 32 minute vremena da Milorad Dodik ispriča cjelu bosansku priču papi Franji kao predsjedavajući bosanske države, ali je bilo dovoljno da mu papa Franjo održi lekciju, koju zasigurno Dodik neće nikad zaboraviti, a to je da je Bosna država i da u njoj žive i sužive različite vjere i kulture, koje imaju razlog da se međusobno prožimaju i obogaćuju, a nikako da se isključuju i sukobljavaju.

Uzto, papa Franjo je našem predsjedniku bosanske države Miloradu Dodiku uručio "Povelju o ljudskom bratstvu" koju su u februaru ove godine u Abu Dhabiju potpisali Veliki Imam Šejh Al-Azhara dr. Ahmed Al-Tajjib i papa Franjo. Samo zbog tog dokumenta, kojeg nam je iz Vatikana donio naš bosanski predsjednik, vrijedila je jučerišnja Dodikova posjeta Vatikanu. A kamoli još afirmacija bosanske države u važnom trenutko za sve bosanske građane.

Stoga, Dodikova posjeta Vatikanu nije bila privatna, već službena i uspješna. Nadam se da ni srpska politika to neće shvatiti kao zadnji čin Dodikove izdaje srpstva. Jer, afirmacija bosanstva nije ni na koji način negacija srpstva. Naprotiv, bosanski Srbi imaju pravo na Bosnu i na bosanstvo kao i svi drugi bosanski građani, koji vole Bosnu. Milorad Dodik je jučer pokazao da, unatoč svemu, voli Bosnu, jer da ne voli ne bi na Veliki petak u srpskom narodu išao kod rimskog pape da promovira bosanske vrijednosti mira i suživota.

Stoga, čestitam predsjedavajućem Predsjedništva bosanske države Miloradu Dodiku na uspješno obavljenoj jučerišnjoj misiji u Vatikanu u ime svih bosanskih građana, jer Vatikan je bio i ostao veliki prijatelj Bosne. Milorad Dodik se jučer i sam uvjerio u to. I nadama se da će to cijeniti u narednom periodu za dobrobit svih nas u Bosni. Tako to treba Milorade!

Napomena:
Nadam se da će Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini naći načina da uruči bosanski prijevod "Povelje o ljudskom bratsvu" svim članovima Predsjedništva bosanske države, jer nije fer da taj dokumenat ima samo Milorad Dodik. Bilo bi dobro da se to prevede i na srpski jezik, jer ta Povelja je događaj prvoga reda u ovom dvadeset prvom stoljeću.Ostali prilozi:
» ŠTA LI JE SA NAŠIM PRIJATELJIMA IZ SREBRENICE?
Božidar Proročić | 15. January 2021 17:32
» PRIČE O SUŽIVOTU KOJE ULIVAJU NADU
Dr. sc. Amir Ismić | 15. January 2021 15:58
» SVAKI BOŠNJAČKI OTPOR FAŠIZMU TREBA IZJEDNAČITI S STVARNIM FAŠIZMOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2021 12:43
» SAPUN, PARFEM I BANIJA
Said Šteta | 14. January 2021 14:55
» MUHADDIS MAHMUT KARALIĆ - BIO JE HIZMEĆAR HADISA I ČUVAR HANEFIJSKOG MEZHEBA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. January 2021 14:15
» LEKCIJE NAUČENE NAKON IMPLEMENTACIJE DAYTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA
Dr. Mirko Pejanović | 13. January 2021 03:11
» FEJSBUK USPOMENA: ZAKON, LITIJE I GLASANJE
Omer Šarkić | 09. January 2021 15:21
» OTVARA SE KOSOVSKA (PRED)IZBORNA PANDORINA KUTIJA
Sahit Kandić | 07. January 2021 02:50
» VJERA U BOGA - NEPOGRJEŠIVI PSIHOLOG
Ajša Čišija | 06. January 2021 20:43
» USTAV SE TEMELJI I GRADI NA ŽRTVAMA JEDANAEST GENOCIDA
Željko Milićević | 01. January 2021 16:46
» MIGRANTI I MAĆEHINSKI ODNOS DRŽAVE PREMA KRAJINI
Muhamed Mahmutović | 01. January 2021 14:34
» ALUMINIJSKI IGROKAZ FADILA NOVALIĆA I ČIMBENIKA
Mr. Milan Jovičić | 01. January 2021 14:33
» RAT PROTIV MIGRANATA: MIGRANTSKA KRIZA NA SRAMOTU I DUŠU SVIMA
Zijad Bećirević | 31. December 2020 00:34
» U SUSRET PROMJENI USTAVA BOSNE
Mr. sci. Džavid Begović | 30. December 2020 04:17
» VOJINE MIJATOVIĆU, IZET NANIĆ R.A. NIJE ULUDO POGINUO!!!
Ajša Čišija | 29. December 2020 13:00
» OSMAN EMINOVIĆ - ČOVJEK KOJI NE SMIJE BITI ZABORAVLJEN
Muzafer Hadžić | 28. December 2020 15:12
» SVJEDOČANSTVO GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
Akademik dr. Ferid Muhić | 28. December 2020 02:15
» KAKO SE FRANCUSKOJ PROTUHI XAVIERU BOUGARELU PRIČINJAVA BOSNA IZ PARIZA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. December 2020 15:42
Ostali prilozi istog autora:
» STANJE NEČISTOG UMA
07. January 2021 02:04
» FATAMORGANA XAVIERA BOUGARELIJA
02. January 2021 20:37
» U MOSTARU SMO KAO NA SUDNJEM DANU
28. December 2020 16:01
» MOSTARSKI MANIFESTO – BROJ SEDMI
17. December 2020 17:40
» MOSTARSKI MANIFESTO – BROJ DVA
12. December 2020 17:29