Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

DAN POSLIJE: Hoće li srpska politika ocjeniti Dodikovu posjetu rimskom papi na veliki petak u srpskom narodu kao posljednji čin njegove izdaje srpstva?
DODIK NA VELIKI PETAK KOD PAPE FRANJA PROMOVIRAO BOSNU I BOSANSKE VRIJEDNOSTI
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 27. April 2019. 16:04:51

Foto: Vincenzo Pinto / REUTERS

Dodikova posjeta Vatikanu nije bila privatna, već službena i uspješna. Nadam se da ni srpska politika to neće shvatiti kao zadnji čin Dodikove izdaje srpstva. Jer, afirmacija bosanstva nije ni na koji način negacija srpstva. Naprotiv, bosanski Srbi imaju pravo na Bosnu i na bosanstvo kao i svi drugi bosanski građani, koji vole Bosnu. Milorad Dodik je jučer pokazao da, unatoč svemu, voli Bosnu, jer da ne voli ne bi na Veliki petak u srpskom narodu išao kod rimskog pape da promovira bosanske vrijednosti mira i suživota.


DR. MUSTAFA CERIĆ: Čestitam predsjedavajućem Predsjedništva bosanske države Miloradu Dodiku na uspješno obavljenoj jučerišnjoj misiji u Vatikanu u ime svih bosanskih građana, jer Vatikan je bio i ostao veliki prijatelj Bosne. Milorad Dodik se jučer i sam uvjerio u to. I nadama se da će to cijeniti u narednom periodu za dobrobit svih nas u Bosni. Tako to treba Milorade!
To da Milorad Dodik iznevjerava srpstvo, nije tajna. On to javno radi otkad je na krilima Zapada preuzeo vlast u Banjoj Luci. Prema riječima njegovog savjetnika Srđana Perišića, Dodik je to vidio od Vladimira Putina, koji je, također, na krilima Zapada došao na vlast u Rusiji. No, nakon što su se osilili, obojica su okrenuli leđa Zapadu i protive se utjecaju NATO-a na Balkanu.

Isto tako, nije tajna da Milorad Dodik svojim ishitrenim i nepredvidivim ponašanjem iritira srpskog patrijaraha Irineja, koji još uvjek ne može da shvati zašto je Dodik baš na Veliki petak u srpskom narodu morao ići kod rimskog pape Franje na poklonjenje? Ni Dodikova žurna posjeta prije odlaska u Vatikan nije umirila srpskog patrijarha Irineja, koji je Dodikovu najavu posjete Vatikanu bez prethodne konsultacije s njim doživio kao čin "svršenog čina" ("fait accompli"), što nije u duhu svesrpskog povjerenja i jedinstva, o kojem Dodik priča. Patrijarh Irinej je primio Dodika, progutao knedlu, i podržao njegovu posjetu Papi, ali je ostao gorak ukus u međusrpskim odnosima na vrhu. Spekuliše se da je Željka Cvijanović, koja u sebi nosi katolički gen po majci, nagovorila Dodika da to uradi. Neki, pak, misle da je u svemu tome Čovićeva veza bila presudna.

Bilo kako bilo, bitno je da se Milorad Dodik jučer na licu mjesta uvjerio da je u Vatikanu samo bosanska država sugovornik ("interlocutor"), kao i da je njegova posjeta bila u misiji jačanja državotvornosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta bosanske države, a ne u misiji secesionističkih i iredentističkih aspiracija entitetskog srpstva. O toj činjenici najjasnije govori komunikej, kojeg je izdala Press Vatican - služba Svete Stolice. Pogledaj link ispod:Možda nije bilo dovoljno 32 minute vremena da Milorad Dodik ispriča cjelu bosansku priču papi Franji kao predsjedavajući bosanske države, ali je bilo dovoljno da mu papa Franjo održi lekciju, koju zasigurno Dodik neće nikad zaboraviti, a to je da je Bosna država i da u njoj žive i sužive različite vjere i kulture, koje imaju razlog da se međusobno prožimaju i obogaćuju, a nikako da se isključuju i sukobljavaju.

Uzto, papa Franjo je našem predsjedniku bosanske države Miloradu Dodiku uručio "Povelju o ljudskom bratstvu" koju su u februaru ove godine u Abu Dhabiju potpisali Veliki Imam Šejh Al-Azhara dr. Ahmed Al-Tajjib i papa Franjo. Samo zbog tog dokumenta, kojeg nam je iz Vatikana donio naš bosanski predsjednik, vrijedila je jučerišnja Dodikova posjeta Vatikanu. A kamoli još afirmacija bosanske države u važnom trenutko za sve bosanske građane.

Stoga, Dodikova posjeta Vatikanu nije bila privatna, već službena i uspješna. Nadam se da ni srpska politika to neće shvatiti kao zadnji čin Dodikove izdaje srpstva. Jer, afirmacija bosanstva nije ni na koji način negacija srpstva. Naprotiv, bosanski Srbi imaju pravo na Bosnu i na bosanstvo kao i svi drugi bosanski građani, koji vole Bosnu. Milorad Dodik je jučer pokazao da, unatoč svemu, voli Bosnu, jer da ne voli ne bi na Veliki petak u srpskom narodu išao kod rimskog pape da promovira bosanske vrijednosti mira i suživota.

Stoga, čestitam predsjedavajućem Predsjedništva bosanske države Miloradu Dodiku na uspješno obavljenoj jučerišnjoj misiji u Vatikanu u ime svih bosanskih građana, jer Vatikan je bio i ostao veliki prijatelj Bosne. Milorad Dodik se jučer i sam uvjerio u to. I nadama se da će to cijeniti u narednom periodu za dobrobit svih nas u Bosni. Tako to treba Milorade!

Napomena:
Nadam se da će Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini naći načina da uruči bosanski prijevod "Povelje o ljudskom bratsvu" svim članovima Predsjedništva bosanske države, jer nije fer da taj dokumenat ima samo Milorad Dodik. Bilo bi dobro da se to prevede i na srpski jezik, jer ta Povelja je događaj prvoga reda u ovom dvadeset prvom stoljeću.Ostali prilozi:
» PATOLOŠKA ISLAMOFOBIJA RADIKALNIH KRIPTOPAGANA
Sahit Kandić | 02. June 2020 13:27
» MUŠKI ŠOVINIZAM U SANDŽAČKOJ POLITICI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 01. June 2020 17:56
» KAD PORASTEM BIĆU PFLEGEKRAFT
Said Šteta | 30. May 2020 15:11
» NAJBLISTAVIJA NJEGOŠEVA PRIJEVARA
Šemso Agović | 29. May 2020 15:09
» (PA) I MI SMO BOŠNJACI!
Arsim Tarik Saliji | 29. May 2020 14:44
» STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE: TRIDESET GODINA POSLIJE - OD NACIJE DO DRŽAVE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. May 2020 15:37
» VRAĆAMO LI SE TO U SVOJ MALI SVIJET?!
Ajša Čišija | 23. May 2020 19:31
» ZAŠTO SU SE LOVRENOVIĆ I JERGOVIĆ ISPISALI IZ SARAJEVSKOG PEN-A?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 00:57
» ZA SVE JE KRIV NAROD
Zijad Bećirević | 22. May 2020 19:54
» BOGOMOLJE U TELEVIZIJSKIM KUĆAMA
Mr. Milan Jovičić | 22. May 2020 19:40
» ZAŠTO ŠUTIŠ, EMIRE B.?
Said Šteta | 20. May 2020 17:35
» MINISTARSTVO BIH ZA DIJASPORU, DA ILI NE?
Aziz Hurem | 10. May 2020 18:00
» JE LI BLEIBURG U SARAJEVU ILI JE SARAJEVO U BLEIBURGU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. May 2020 15:44
» CRNI LABUDOVI - BEDEM KOJIM SE BOSNA OPASALA
Elmedina Muftić | 07. May 2020 17:09
» BOŠNJACI KOSOVA (NE)DOBIJAJU MINISTRA?!
Ćerim Bajrami | 30. April 2020 16:34
» AMERIKANKA NA RUBU NERVNOG SLOMA
Adisa Busuladžić | 27. April 2020 19:26
» MAESTRALNE KONSPIRACIJE HASHIMA THAQIJA
Sahit Kandić | 26. April 2020 02:59
» UNIŠTITE BESTIDNICU!
Šemso Agović | 23. April 2020 04:00
Ostali prilozi istog autora:
» DOVA LEJLETU-L-KADRA
19. May 2020 15:12
» VEČERAS JE LEJLETU-LBERAT
07. April 2020 15:02
» LJUBLJANSKA HUTBA
13. March 2020 14:21