Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

VLLASI: DODIK BI VUČIĆU U BERLINU SAMO OTEŽAO I INAČE TEŠKU POZICIJU
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 29. April 2019. 17:04:54


Politički analitičar i dobar poznavatelj prilika u regiji Azem Vllasi za Vijesti.ba komentarisao je današnji zapadnobalkanski samit koji u Berlinu organizuju njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

- Sastanak u Berlinu posvećen je evropskim perspektivama regije, a odnosi između Kosova i Srbije bit će jedna od tema. Tražit će se nastavak dijaloga do nekog konačnog rješenja, ali nikakvo konkretno rješenje neće biti ponuđeno. Objema stranama bit će rečeno da od normalizacije međusobnih odnosa zavisi evropska perspektiva Srbije i Kosova - kaže Vllasi.

Navodi kako je priča o razmjeni teritorija već odbačena kao neprihvatljiva, te da je dobro da će se to ponovo jasno odbaciti, i u nastavku dialoga neće se gubiti vremena oko te beskorisne ideje.

Za Vučića će berlinski sastanak, ocjenjuje naš sagovornik, itekako biti težak, "jer on ne zna ni šta će s Kosovom".

- On zna da je Kosovo nezavisno od Srbije. Stalno govori o nekom kompromisu, te da Srbija nešto treba da dobije, ali nikada ne kaže konkretno šta. Ipak, on zna da Kosovo ništa ne duguje Srbiji, a Srbija Kosovu mnogo zbog velikih počinjenih zločina u vrijeme Miloševićevog režima. Vjerovatno će kosovskoj delegaciji biti predloženo da ukine takse, ali nije jasno zašto se to vezuje za dijalog, - ističe Vllasi.

Na kraju se kratko osvrnuo i na činjenicu da je iz Bosne i Hercegovine u Berlin jedino pozvan predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, ali ne i članovi Predsjedništva BiH.

- To je valjda zato što je u tom Predsjedništvu i Milorad Dodik, pa gospoda Merkel i Macron ne žele da on tamo ponovi priču o Bosni kao neodrživoj državi i zatraži pripojenje RS-a Srbiji, čime bi Vučiću samo otežao i inače neugodnu poziciju, - zaključuje Vllasi u razgovoru za Vijesti.ba.Ostali prilozi:
» VAŽNA RAZMJENA ISKUSTAVA
AA | 17. September 2019 13:18
Ostali prilozi istog autora:
» PRIHVATIĆU KANDIDATURU ZA REISA
09. September 2019 15:06