Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NAKON POSJETE PREDSJEDNIŠTVA BIH TURSKOJ: NAPREDAK SURADNJE NA SVIM POLJIMA
Autor: B.net
Objavljeno: 03. May 2019. 15:05:13


Službena posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Republici Turskoj započela je njihovim odlaskom u Anıtkabir u Ankari, u mauzolej prvog predsjednika i utemeljitelja moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, kom su odali počast položivši vijence, a predsjedavajući Dodik se tom prilikom upisao u Knjigu utisaka.

Potom je za članove Predsjedništva BiH upriličen svečani doček intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Republike Turske, na trgu ispred Predsjedničke palate, gdje ih je dočekao predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

Nakon ceremonije dočeka, u Predsjedničkoj palati održan je tête-à-tête susret predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, izaslanika člana Predsjedništva BiH Željke Komšića gospodina Vanje Filipovića sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, a zatim je upriličen sastanak visokih delegacija BiH i Turske.

Predsjednik Erdgan je iskazao zadovoljstvo posjetom članova Predsjedništva BiH i istaknuo nadu da će sastanak s bh. delegacijom i potpisivanje više sporazuma stvoriti okvir za ostvarivanje konkretnih projekata koji će ekonomsku razmjenu dvije zemlje dovesti do željenog iznosa od milijardu američkih dolara.

Članovi Predsjedništva BiH su istaknuli kako je ova posjeta članova Predsjedništva BiH Ankari bitna za obje zemlje kada je riječ o napretku saradnje na svim poljima, te jačanju bilateralnih odnosa. Naglasili su da u prilog dobrim bilateralnim odnosima ide i činjenica da BiH upravo s Turskom ima najviše potpisanih državnih sporazuma.

Sagovornici su se složili da je poboljšanje ekonomskih odnosa prioritet u daljnjim, sveukupno dobrim odnosima dviju država.

Članovi Predsjedništva BiH su upoznali predsjednika Republike Turske da bi BiH željela da bude dio tzv. turskog toka plinovoda, što je predsjednik Turske s razumijevanjem primio.

Članovi Predsjedništva BiH su podsjetili da su državne institucije BiH odmah nakon pokušaja vojnog udara u Republici Turskoj izrazile svoju punu podršku legitimno izabranim institucijama vlasti Republike Turske.

Nakon sastanaka, upriličena je ceremonija potpisivanja spоrаzumа (Ugоvоr о slоbоdnој trgоvini izmеđu Bоsnе i Hеrcеgоvinе i Rеpublikе Тurskе i Меmоrаndum о rаzumiјеvаnju izmеđu Bоsnе i Hеrcegоvinе i Rеpublikе Тurskе о sаrаdnji u оblаsti trаnspоrtnе infrаstrukturе, а pоsеbnо nа rеаlizаciјi prојеktа izgrаdnjе аutоceste/brzе cеstе Sаrајеvо - Bеоgrаd), koje su u ime BiH i Turske potpisali predsjedavajući Dodik i predsjednik Erdogan.

Na kraju posjete u Predsjedničkoj palati su se predsjedavajući Dodik i predsjednik Erdogan obratili prisutnima i dali izjave za medije.Ostali prilozi:
» MIGRANTI NE PROPUŠTAJU MOLITVE
Eset Muračević | 29. May 2020 13:49
Ostali prilozi istog autora: