Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Historijska posjeta Sjevernoj Makedoniji
SKPJE: PAPA FRANJO NA TRGU "MAKEDONIJA"
Autor: AA
Objavljeno: 07. May 2019. 18:05:45


Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo danas je služio misu na centralnom trgu "Makedonija" u Skoplju, pred oko 15.000 građana Sjeverne Makedonije i hodočasnika iz inostranstva.

U svom govoru na trgu "Makedonija", papa je poslao poruke mira, suživota, više ljubavi prema Bogu i prema ljudima. Papa Franjo je rekao da ravnodušnost i klevetu treba zamijeniti osjetljivošću i nadom, te prevladati stereotipe i više se brinuti jedni za druge.

Papa, koji boravi u historijskoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, došao je na trg u svom vozilu, takozvanom "papamobilu", gdje ga je dočekao veliki broj okupljenih građana.

Papa Franjo je osvrnuvši se na Majku Terezu, koja potiče iz Skoplja, naglasio da je "glad za hljebom, za bratstvom i za Boga, najbolje poznavala Majka Tereza".

Jutros su papu Franju na Međunarodnom aerodromu u Skoplju dočekali odlazeći predsjednik Gjorgje Ivanov i premijer Zoran Zaev, a potom je u njegovu čast upriličena i svečana ceremonija na platou ispred Predsjedničke palate.

A kao dio posjete Sjevernoj Makedoniji tokom dana, u Memorijalnom domu Majke Tereze u centru Skoplja, papa Franjo se sastaje sa vjerskim vođama i rođacima Majke Tereze. Nakon susreta s vjerskim vođama, u amfiteatru iza Memorijalnog doma Majke Tereze, papa Franjo će se susresti sa ugroženom grupom građana.

Kasnije će se uputiti u katoličku crkvu u Skoplju, gdje će održati ekumenski i međureligijski susret sa mladima i susret sa sveštenicima i njihovim porodicama.

U kasnim večernjim satima papa će sa vojnim počastima biti isparećen sa Međunarodnog aerodroma u Skoplju, čime će zvanično završiti svoju posjetu Sjevernoj Makedoniji.

Zaev: Papina posjeta je priznanje Sjeverne Makedonije u progresivnim zemljama

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je današnja historijska posjeta pape Franje Skoplju, veliko priznanje Sjeverne Makedonije u globalnoj zajednici progresivnih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se novinarima u medijskom centru makedonske vojske, Zaev je naglasio da je njegova zemlja ponovo u fokusu svjetske pažnje.

"Posjeta Njegove Svetosti, prvog čovjeka Katoličke crkve i Vatikana, pape Franje, kao prva posjeta našoj zemlji od strane jednog pape, veliko je priznanje za zemlju koja je zauzela mjesto u globalnoj zajednici naprednih zemalja”, izjavio je Zaev.

Prema riječima Zaeva, zahvaljujući posjeti pape Franje, Vatikan, Evropa i cijeli svijet prepoznaju vrednosti, ljepote različitih kultura, etničkih zajednica i različitih religija, koje žive u društvu za sve.

"Samo misom kojom je papa Franjo blagoslovio katoličke vernike i sve ostale građane dobre volje, izraženo je poštovanje prema jedinstvu naše zemlje koju negujemo vekovima. Ovo je snažan podsticaj i podrška za sve nas. Ovo je poruka poslata svijetu putem stotina novinara i televizijskih ekipa koji su bili u ovom historijskom danu u Sjevernoj Makedoniji", rekao je Zaev.

Papa Franjo je ranije danas, u obraćanju državnom vrhu i predstavnicima diplomatskog kora i civilnog društva, izjavio da je Sjeverna Makedonija “most između Istoka i Zapada i mjesto gdje se susreću kulturne struje, gdje su ujedinjene mnoge posebnosti ovog kraja”.

Za različite etničke i vjerske zajednice u Sjevernoj Makedoniji kazao je da su mozaik u kojem je svaki kamenčić neophodan za originalnost i ljepotu cijele slike, koja se može ugraditi u srca budućih generacija.

Papa Franjo je u govoru u predsjedničkoj palati, kao i tokom mise koju je održao u centru Skoplja pred oko 15.000 građana i vernika, rekao da je multietničko društvo Sjeverne Makedonije model za region.

Premijer Zaev je, upitan da ovakvu poruku pape Franje vidi kao pojačanje u naporima zemlje za evropsku integraciju, odgovorio: "Mi ovdje primjenjujemo mnoge evropske vrednosti. Jedna od najboljih evropskih vrijednosti ovdje je naše blago, multietničko društvo koje živi zajedno, podržava jedan drugog i vjeruje u vrednosti različitih tradicija i kultura, što je također visoka vrednost našeg multietničkog društva. Za nas je to najbolji deo Evropske unije, da živimo zajedno sa svim razlikama."Ostali prilozi:
» MIGRANTI NE PROPUŠTAJU MOLITVE
Eset Muračević | 29. May 2020 13:49
Ostali prilozi istog autora: