Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Genocid nad Bošnjacima u Bratuncu
27 GODINA NAKON GENOCIDA U BRATUNCU, ORGANIZATORI I POČINIOCI ZLOČINA ŠETAJU SLOBODNO OVIM GRADOM I OVOM ZEMLJOM
Autor: B.net
Objavljeno: 11. May 2019. 14:05:50
Ruže u Drini za bošnjačke žrtve Bratunca iz 1992. godine
Obilaskom mjesta gdje su ubijani Bratunčani tokom 1992. godine i odavanjem počasti nedužnim žrtvama, danas je u Bratuncu obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka u ovom gradu u okviru manifestacije „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“.

Članovi porodica žrtava, preživjele žrtve, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, Udruženja logoraša Bratunca, Udruženja "Žene Podrinja“ te Udruženja za održiv povratak i Merhameta položili su cvijeće kod gradskog stadiona u Bratuncu, te u fiskulturnoj sali OŠ ”Branko Radičević” gdje su bili zatočeni Bošnjaci Bratunca. Pored toga, preživjele žrtve su obišle i Ljubovijski most odakle su u rijeku Drinu bacili 603 ruže za ubijene Bratunčane, a posjetili su i masovnu grobnicu u Redžićima.

Preživjeli svjedoče da je u Osnovnoj školi ”Branko Radičević” (1992. godine škola se zvala Vuk Karadžić) bilo zatočeno oko 700 osoba, a više od 300 je ubijeno.Jedan od preživjelih je predsjednik Udruženja logoraša Bratunac Sakib Ahmetović koji se danas prisjetio stravičnih slika iz ovog logora.

”Najmanje je bilo ubistava pištoljem, najviše polugama, šipkama, znači mučenje. U ćošku sale devet logoraša je ugušeno. Za ovaj logor i zločine niko nije odgovarao”, kazao je Ahmetović.

Jedan od preživjelih logoraša je i Ramiz Salkić, današnji potpredsjednik RS.

”Zajedno sa svojim komšijama sam bio u logoru 10. maja 1992. godine. Nije se lako prisjećati toga, nije lako doći ovdje u salu gdje su ubijani naši sugrađani. Svi smo gledali da se skupimo u ćoškove kako ne bismo bili u prvom redu. Ubijeno je puno ljudi koji su mučeni. Nažalost, u ovoj sali nema obilježja da je bio stravičan logor, i djeca se ne podsjećaju da su u ovoj sali ubijani sugrađani. To je naša stvarnost, i oni koji su ubijali, niko od njih nije osuđen, niko nije ni procesuiran”, kazao je Salkić koji je izrazio nadu da će zločinci biti kažnjeni za počinjene zločine.”Gledajući kako plutaju ruže danas Drinom, tako su naši najmiliji plutali 1992. godine. Mi tragamo za 280 nestalih osoba iz perioda 1992. godine. U mezarju Veljaci dosad su ukopane 303 osobe, a ove godine se kopa jedna žrtva”, rekla je predsjednica Udruženja "Žene Podrinja“ Šuhra Sinanović dok su u rijeku Drinu preživjeli bacali crvene ruže.

Iz Komemorativnog centra iz Tuzle danas će biti ispraćen tabut s posmrtnim ostacima jedne identifikovane žrtve Sabida Ibrahimovića. Doček tabuta na mezarje Veljaci u Bratuncu se očekuje u 16 sati, nakon čega će biti upriličen vjerski program za šehide. Sutra će u 12 sati biti klanjana dženaza u Bratuncu, objavila je Anadolija.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je prisustvovao obilježavanju godišnjice zločina u BratuncuPosjetom stadionu i nekadašnjim logorima u centru grada, te bacanjem ruža u rijeku Drinu, danas je, 11. maja 2019. godine, nastavljeno obilježavanje manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“.

Preživjeli Bratunčani, porodice žrtava, predstavnici vlasti i Islamske zajednice, uruženja preživjelih, ali i drugi građani, najprije su položili cvijeće i proučili Fatihu ispred kapije gradskog stadiona, na kojem su tokom etničkog čišćenja bili zatočeni skoro svi Bošnjaci iz Bratunca, zajedno sa njihovim porodicama. Potom, odata je počast ispred tzv. ženskog logora, objekta u kojem su bile zatočene žene, a onda su preživeli posjetili školsku salu nekadašnje škole „Vuk Karadžić“, kroz koju je prošlo oko 700 civila, od kojih su mnogi mučeni, premlaćivani i ubijani. Dio zarobljenika iz ovog logora je kasnije bio prebačen u logor na Palama.Preživjeli su potom sa Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu bacili ruže koje simboliziraju ubijene bratunačke Bošnjake početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Mnogobrojni bratunački Bošnjaci su nakon ubistva bačeni u rijeku Drinu.

Stotinjak metara dalje, preživjeli su posjetili i masovnu grobnicu Redžići u kojoj su pronađene 23 žrtve, koje us bile zakopane u vrećama sa oznakama JNA.Današnjim aktivnostima u ovom podrinjskom gradu je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je dao izjavu za medije.

-Ono što smo čuli od porodica i svjedoka i što je rezultat počinjenih zločina, jasno je da je ovdje postojala genocidna namjera da se Bošnjaci muslimani trajno uklone sa ovog prostora, da se njihova imovina uništi. Uništeni su vjerski objekti, kulturna i svaka druga dobra Bošnjaka na ovom prostoru.

Nažalost, mi smo danas u situaciji da 27 godina nakon tih zločina, oni koji su organizirali te zločine, šetaju slobodno ovim gradom i ovom zemljom. Nažalost, žrtve vrlo često sreću te počinioce, te u administracijama različitog karaktera su prinuđeni da od počinilaca traže neku vrstu pomoći. Za sve su to odgovorni tužilaštvo, sudovi i nadležne agencije, koji nisu procesuirali one koji su počinili žločine u ovom gradu.Mi se nadamo da će jednom konačno pravda doći za žrtve, a kazna za počinioce. Ukoliko se to ne desi, bojim se da teško može doći do obnavljanja zajedničkog života na ovim prostorima, jer oni koji su činili zločine će ostati u uvjerenju da se to isplati, a oni koji su žrtve, ostat će u uvjerenju da počinioci neće biti kažnjeni, što je porazno za istinu i pravdu, kazao je potpredsjednik Salkić.
Ostali prilozi:
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
Eset Muračević | 04. June 2020 13:08
Ostali prilozi istog autora: